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EDUCATION, BOARD OF-FOOTBALL PRACTICE AND PLAY­

ING AMONG STUDENTS-PART OF' PHYSICAL EDUCATION 

PROGRAM-GROUPS OR TEAMS-PUBLIC FUNDS MAY NOT 

BE LAWFULLY USED TO PURCHASE HELMETS, SHOULDER 

PADS, UNIFORMS, EQUIPMENT FOR PARTICIPATING STU­

DENTS. 

SYLLABUS: 
\Vhere a board oi education establishes football practice and playing among the 

students in its school, as a part of its physical education program, and permits the 
organization of groups or teams fur that purpose, it may not lawfully use public 
funds to purchase such items of equipment as helmets. shoulder pads and uniforms 
to be worn by the student;; participating. 

Columbus, Ohio, June IO, 1948 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"May we respectfully request your opinion upon the follow­
ing question: 

''In a school district the playing of football is a part of the 
physical education program. Students who participate in this 
activity are divided into groups or teams, and games are played 
between such groups or teams. 

"QCESTION: May the board of education use public 
funds to purchase such items of equipment as helmets. 
shoulder pads, uniforms, etc. to be worn by the students who 
participate?" 

The statutes of Ohio recognize physical education as an appropriate 

and important phase of the educational program of the public schools. 

Section 4837, General Code, provides in part as follows: 

"Boards of education * * * shall prescribe a graded course 
of study for all schools under their control subject to the 
approval of the superintendent of public instruction. In such 
graded courses of study there may be included the study of the 
following subjects: health and physical education, * * *; the 
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language arts, including reading, spelling, oral and written 
English, and literature; mathematics; natural science, including 
instruction in the conservation of our natural resources; and the 
fine arts, including music (both vocal and instrumental). * * *" 

Section 4836-4, General Code, relates to special schools in connection 

with the public school system. It provides in part, as follows: 

"The board of education * * * may * * * pay from the 
public school funds, as other school expenses are paid, the ex­
penses of establishing and maintaining such departments and 
schools and of directing, supervising and coaching the pupil­
activity programs in music, language, arts, speech, government, 
athletics and any others directly related to the curriculum." 

(Emphasis added.) 

Section 4834-10, General Code, reads as follows: 

''The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as 
playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and provide the necessary apparatus 
and make all other necessary provisions for the schools under 
its control." 

In an opinion of one of my predecessors, found in 1938 Opinions of 

the Attorney General, page 2556, it was held: 

''A board of education has authority to adopt the teaching­
of instrumental music, as a graded course of study in its schools, 
and to furnish to its pupils the instruments necessary for use in 
such instrumental course of study. If a board of education 
adopts instrumental music as a graded course of study in the 
schools, it has authority to accept as a gift, the band instruments 
from a band association for the use of the pupils and thereafter 
purchase all musical instruments and supplies for the pupils at 
the cost of the board of education. The board may also provide 
for practicing and playing in the school band as part of the work 
of such instrumental musical course." 

This opinion was rendered under a statute which authorized courses 

in instrumental music, as does Section 4837, supra. Reference was made 

in the course of the opinion to an earlier opinion to the same effect 

found in 1930 Opinions of the Attorney General, page 216, construing 

the same statute and making a like holding. The question presented was 
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whether the board could purchase the instruments which were essential 

to a successful school band or orchestra. In the course of the opinion 

it was said: 

"It must be conceded that there is no express authority for 
a board of education to purchase instruments for the teaching 
of instrumental music. In my opinion, however, the power to 
prescribe a course of study in instrumental music carries with it 
the power to provide the means to carry the power into effect." 

My immediate predecessor in an opinion reported in 1939 Opinions 

of the Attorney General, page 733, held: 

''A board of education may in its discretion provide flood 
lights so as to make the playgrounds and athletic field under its 
control available to the pupils and the community, for night use." 

In the course of the opinion it was said: 

"The modern concept of what constitutes a public school 
includes as one of the essentials the physical education and 
athletic training of the pupils in co-ordination with regulations 
for the protection and conservation of health. In a recent report 
published in the federal office of education it is stated that health 
and physical education in this decade constitute the fastest grow­
ing part of the curriculum established for the public schools. 
This idea is reflected in the statutory law of this and every other 
state wherein power is extended to boards of education to pro­
vide for the physical as well as the mental education and develop­
ment of the pupils attending the public schools. * * * 

·'lt is apparent that the General Assembly by its legislation 
concerning physical education in the public schools meant to make 
this type of education as essential a part of public school work 
as other branches of knowledge taught in the schools and to repose 
in the proper school authorities great latitude in exercising their 
discretion as to what shall be included within courses of physical 
education in the public schools." 

I find in the case of Board of Education v. Ferguson, 68 0. App., 

514, a somewhat thorough discussion of former Section 7620, General 

Code, which is now embodied in substantially the same terms in Section 

4834-ro, which I have already quoted. The court discussed the meaning 

of the words "necessary apparatus" and "all other necessary provisions 

for the schools under its control". Several cases are referred to where 

the courts have undertaken the definition of "apparatus", as used in the 

sections above referred to. In the case of State ex rel. Dunn v. Freed, 
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Treasurer, IO 0. C. C., 294, the court held that certain blocks intended 

for demonstration of lessons in arithmetic came within the meaning of 

the term "apparatus". In State ex rel. Prosecuting Attorney v. Treasurer, 

2 0. C. C., 363, it was held that reading charts for use in the schools, 

constituted "apparatus" for the demonstration of certain branches of 

education. It seems clear that those conclusions were based on the obvious 

fact that the articles in question formed a direct part of the equipment 

considered necessary for the study courses to which they related. Can 

it be said that helmets, shoulder pads, etc, are a necessary part of the 

equipment for playing football? 

The particular question which the court had before it in the case of 

Board of Education v. Ferguson, supra, was whether under the statute 

authorizing a board of education to provide special schools for children 

having a tendency to tuberculosis, it was allowable for the board to pay 

out of school funds, the cost of special sleeping garments and meals for 

the pupils attending such school. The court held that there was no 

authority in law to provide free meals even for pupils who were unable 

to pay for the same, and furthermore that sleeping garments could not 

be included within the scope of the term "apparatus" as used in Section 

4837, General Code, authorizing the purchase of "necessary apparatus" 

for the schools. 

It seems to me that this ruling against the use of school funds to pay 

for sleeping garments for the children in open air schools, must be applied 

to those accessories mentioned in your letter which are commonly worn 

by football players. It may be strongly urged that football is a rough 

game and that it is hard on the bodies and clothing of the players. But 

that does not in my opinion make these protective articles of wearing 

apparel a part of the "apparatus" incident to the prescribed course of 

physical training. If these articles are to be purchased, cleated shoes and 

sweaters are equally permissible. If we sanction this expenditure of 

public school funds for playing clothes for the boys who desire to play 

football, I can see no escape from the conclusion that the school board 

should also furnish baseball suits and shoes for those engaging in base­

ball, and sweaters, shorts and tennis shoes for the girls who get their 

physical education course through tennis, hockey or badminton. 

It is by no means easy to draw a distinction between those things 

which are a necessary part of the "apparatus" or furnishings of a sd10ol 
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and those which are for the personal benefit or comfort of pupils while 

engaging in the various school activities. In the instances which I have 

cited, where purchases were sanctioned, the articles in question were 

directly a part of the equipment necessary to the conduct of the activities 

which the law contemplated. The purchase of musical instruments such 

as pianos and band instruments was certainly necessary if the school was 

to offer a course in instrumental music. The purchase of machines and 

tools would clearly be a part of the equipment of a school of mechanical 

arts. But it would be hard to justify the purchase of uniforms for the 

band or overalls for the shop students as being part of the "apparatus" 

necessary for the conduct of these schools. 

Accordingly, it is my opinion that where a board of education estab­

lishes football practice and playing among the students in its school, as 

a part of its physical education program, and permits the organization of 

groups or teams for that purpose, it may not lawfully use public funds 

to purchase such items of equipment as helmets, shoulder pads and uni­

forms to be worn by the students participating. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKT~S, 

Attorney General. 




