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APPLYING FOR REGISTRATION AS A PHARMACIST WHEN 

THE LICENSE TO PRACTICE PHARMACY WAS EVOLVED 

BY STATE BOARD OF PHARMACY-ADMITTING TO EX­

AMINATION A PERSON WHOSE CERTIFICATE OF REGIS­
TRATION AS A PHARMACIST HAS BEEN REACHED FOR 

VIOLATING A NARCOTIC LAW, A FELON\.. §§4729.07, 4729.08, 

4729.16, RC. OAG No. 1207-1960, MARCH 24. 

SYLLABUS: 

1. The fact that a person at one time held a state license to practice pharmacy 
which liceqse was revoked by the state board of pharmacy does not prec1ude such 
person from applying for registration as a pharmacist under Section 4729.07, Revised 
·code. . . 

A person whose certificate of registration as a pharmacist has been revoked 
by the sta

2. 
te board of pharmacy on the grounds that he had violated a narcotic law, a 

felony, may be admitted to examination under the provisions of Chapter 4729., Revised 
Code, to obtain a new certificate, provided the board finds that such person has the 
qualifications specified in Section 4729.08, Revised Code. 

Columbus, Ohio, June 14, 1960 

Hon. M. N. Ford, Secretary 

State Board of Pharmacy 

1010 Wyandotte Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion m which the following question 
is presented. 

May the state board of pharmacy approve an application of a 
pharmacist whose certificate of registration was revoked by the 
board in 1957, for the reason that such pharmacist had been 
guilty of a violation of a narcotic law, a felony; and if such ap­
proval is permissible under the pharmacy laws of Ohio under 
what conditions may the board reinstate such pharmacist? 
Section 4729.16, Revised Code, provides in part: 

"Each certificate and each renewal certificate issued by the 
state board of pharmacy shall entitle the person to whom it is 
granted to practice the profession of pharmacist or . assistant 
pharmacist for three years. 
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"The state board of pharmacy after notice and hearing in 
accordance with sections 119.01 to 119.13, inclusive of the Re­
vised Code, may revoke, suspend, or refuse to grant or to renew 
a certificate of a person: 

" (A) Guilty of a felony or gross immorality; or 

"* * *" 
"No certificate shall be suspended for a longer period than 

two years. If during such suspension the existing certificate 
shall have expired the board may, at the end of such suspension, 
renew such certificate upon payment to the board the fee pre­
scribed in section 4729.23 of the Revised Code for renewal of a 
certificate." 

It is to be noted that under the provisions of quoted Section 4729.16, 

supra, the maximum period for which the board may suspend the cer­

tificate of a registered pharmacist is fixed at two stores and that if during 

such period such existing certificate should expire the board has the 

authority to renew it upon the payment of the prescribed renewal fee. 

But no provision is made therein as to any action the board may take in 

regard to certificates that have been revoked, this for the apparent reason 

that a revoked certificate ceases to exist. 

The verb "revoke" is defined in Webster's New International Dic­

tionary: 

"To annul by recalling or taking back; to repeal; to rescind; 
to cancel ; to reverse; as anything granted by a special act; as, 
to revoke a will, license, grant, law." 

It follows, therefore, that a pharmacist whose certificate of registra­

tion has been revoked is in no different position than a person to whom 

the state board of pharmacy has never issued such certificate. In other 

words, he may file an application with the board as provided in Section 

4729.07, Revised Code, reading: 

"A person desiring to be registered as a pharmacist shall 
file with the secretary of the state board of pharmacy a verified 
application giving his date and place of birth, places at which he 
studied or practiced pharmacy and the time spent in such study 
or practice, and such other information as the board may require, 
and appear before the board and take an examination in the fol­
lowing subjects: pharmaceutical chemistry, pharmacognoay, 
pharmacology, pharmacy administration and the theory and prac­
tice of pharmacy. Examinations of those applying for registra­
tion as pharmacists shall be held at such times, during each 
year, and at such places as the board may determine." 
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The applicant must, however, have the qualifications required by Sec­

tion 4729.08, Revised Code, reading: 

"Every applicant for examination and registration as a phar­
macist shall : 

" (A) Be a citizen of the United States, or shall have 
made application therefor; 

" ( B) Be not less than twenty-one years of age; 

" ( C) Be of good moral character and habits; 

"(D) Be a graduate from a school or college of pharmacy 
or a department of pharmacy of a university recognized and ap­
proved by the state board of pharmacy. The applicant shall have 
completed at least the minimum course in pharmacy as outlined 
by the American Council of Pharmaceutical Education, Inc. 

"(E) File proof satisfactory to the board, substantiated 
by proper affidavits, of a minimum of one year's internship under 
the personal supervision of a registered pharmacist. The intern­
ship required shall be predominantly related to the selling of 
drugs and medical supplies, compounding prescriptions, prepar­
ing pharmaceutical preparations, and keeping records and making 
reports required under the state and federal statutes. Credit for 
the experience required may be granted only if obtained when the 
intern is not enrolled and in attendance in a college or university, 
summer vacation periods excepted, and if obtained subsequent to 
the internship registration and completion of one year of work 
in a college or university. 

"Credit may be granted to any person registered as an 
intern (apprentice) regardless of completion of one year of work 
in a college or university if he was registered as an intern ( ap­
prentice) prior to January 1, 1960. 

"The requirement of one year's internship under the personal 
supervision of a registered pharmacist shall be waived in the 
case of a member of the armed forces of the United States, who 
served in any capacity in any branch of the service prior to July 
1, 1945, provided such applicant for examination was matricu­
lated in a recognized school or college of pharmacy or department 
of pharmacy of a university prior to October 1, 1941. 

"The written portion of the examination for becoming a reg­
istered pharmacist may be taken before the completion of the 
internship required by division (E) of section 4729.08 of the 
Revised Code." 

I direct your attention to subdivision (C) of the just quoted section 

111 which "good moral character and habits" are made one of the con-
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ditions for admission to examinati'on and registration of a pharmacist. 

This provision, it appears, must be discussed in view of the fact that in 

the situation here considered the pharmacist involved was guilty of 

having violated a narcotic law, which was a felony, and the grounds for 

the revocation of his certificate of registration by the board. 

A substantially analogous situation was recently resolved in Opinion 

No. 1207, Opinions of the Attorney General for 1960, issued on March 

24, 1960, where it is stated in the syllabus: 

"The state board of cosmetology is required to determine in 
each case whether or not, according to its best judgment, an 
applicant for a cosmetologist's license is of good moral character, 
and the fact that an applicant was at one time admitted to a pub­
lic or private correctional institution or the fact that an applicant 
was at one time an inmate of the state reformatory for women, 
woulci not of itself bar such an applicant from being admitted to 
examination for such license ori. the grounds that such applicant 
is not of good moral character." 

I am of the opinion that the determination made in Opinion No. 1207, 

supra, is applicable to the question with which the state board of phar­

macy is faced in the situation here considered; that is to say, the fact that 

a pharmacist whose certificate had been revoked for having been found 

guilty of a felony, would not of itself bar such pharmacist from being 

admitted to examination for registration as a pharmacist. Certainly, the 

fact that a license has been revoked does not in itself forever bar the 

person concerned from applying for a new license. Of course, since the 

person here considered violated a narcotic law while practicing the pro­

fession of a pharmacist, the board will have a duty to weigh this circum­

stance as being of more than ordinary significance in connection with 

all other legitimate information that may be considered by the board in 

connection with the application of such person. 

Therefore, in specific answer to your question, it 1s my opinion 

and you are advised : 

1. The fact that a person at one time held a state license to practice 

pharmacy which license was revoked by the state board of pharmacy does 

not preclude such person from applying for registration as a pharmacist 

under Section 4729.07, Revised Code. 

2. A person whose cettificate of registration as a pharmacist has 

been revoked by the state board of pharmacy on the grounds that he had 
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viola.ted a narcotic law, a felony, may be admitted to examination under 

the provisions of Chapter 4729., Revised Code, to obtain a new -certificate, 

provided the board finds that such person has the .qualifications specified 

in Section 4729.08, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




