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OPINION NO. 68-058 

Syllabus: 

A board of education of a school district is not required 
to provide transportation, under the provisions of Section 
3327.01, Revised Code, to students attending a school for which 
the state board of education does not prescribe standards pur­
suant to division (D) of Section 3301.07 of the Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 29, 1968 

I have before me your request for my opinion on the follow­
ing question: 

Does Section 3327.01, Revised Code, require a board of edu­
cation to provide school bus transportation to schools for which 
the state board of education does not prescribe minimum standards 
pursuant to division (D) of Section 3301.07, Revised Code? 

Section 3327.01, Revised Code, provides in part: 

"In all city, exempted village, and local 
school districts where resident elementary 
school pupils live more than two miles from 
the school for which the state board of edu­
cation prescribes minimum standards pursuant 
to division (D) of section 3301.07 of the Re­
vised Code and to which they are assigned by 
the board of education of the district of resi­
dence or to and from the non-public school which 
they attend the board of education shall provide 
transportation for such pupils to and from such 
school except when, in the judgment of such 
board, confirmed by the state board of educa­
tion, such transportation is unnecessary or un­
reasonable. 

"In all city, exempted village, and local 
school districts the board may provide trans­
portation for resident high school pupils to 
and from the high school to which they are 
assigned by the Board of education of the dis­
trict of residence or to and from the non-pub­
lic high school which they attend for which 
the state board of education prescribes mini­
mum standards pursuant to division (D) of sec­
tion 3301.07 of the Revised Code.***" 

The answer to your question requires an interpretation of 
the applica~le portions of Section 3327.01, su9ra, to determine 
the intention of the legislature. The intention of the legis­
lature must be determined primarily from the language of the 
statute itself. The language of the statute is its most natural 
expositor. Bates v. State, 27 Ohio App., 391. 
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It is presumed that the legislature, in phrasing a statute, 
knows the ordinary rules of grammar, and consequently, that the 
grammatical reading of a statute gives its correct sense. As 
stated by the court in Davis v. Halter, 79 Ohio App., 419, 
page 422: "We must give the language used its plain meaning 
according to the usages o.f English grammar." 

Section 3327.01, supra, places a duty upon school districts 
to provide transportation .for elementary school students that 
(1) live more than two miles from the school and (2) the school 
they attend is subject to the minimum standards adopted pursu­
ant to Section 3301.07, Revised Code. This is true whether the 
student attends a public school or a private school. 

The same ir,terpretation should be given that portion of 
Section 3327.01, supra, which deals with the transportation of 
high school students except the school board is granted limited 
discretion as to whether any students should be transported, 
regardless of distance. 

The use of the conjunction "or" is subject to the provisions 
of Section 1.02, Revised Code, which states: 

"As used in the Revised Code, unless the 
contezt otherwise requires: 

"* * * * * * 

"(H) 'And' may be read 'or, 1 and 'or' 
may be read 'and' if the sense requires it." 

In discussing statutory construction, the court stated in 
Lexa v. Smunt, 123 Ohio st. 510, page 515: 

"It is the duty of the court, if possible, 
so to construe statutes as to avoid absurd con­
sequences. 

11 0.f the various meanings of the word 'or' 
it is quite clear that that meaning must have 
been intended by the Legislature in the enact­
ment of this statute which serves to relate 
similar ideas and connect them to each other, 
* * *" 
It is there.fore my opinion and you are hereby advised that 

a board of education o.f a school district is not required to 
provide transportation, under the provisions of Section 3327.01, 
Revised Code, to students attending a school for which the state 
board of education does not prescribe standards pursuant to divi­
sion (D) of Section 3301.07 o.f the Revised Code. 




