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OPINION NO. 83-081 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 3709.34, a board of county commissioners or 
the legislative authority of a municipality may, but is not 
required to, furnish office space for a combined general health 
district formed under R.C. 3709.07. 

2. 	 If office space is not furnished to a combined general health 
district under R.C. 3709.34, the expense of securing such office 
space is an operating expense of the district and must be 
apportioned in the same manner as other such expenses are 
apportioned in the contract creating such district. (1954 Op. 
Att'y Gen. No. 3499, p. 47 and 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-066, 
approved and followed.) 

3. 	 A board of county commissioners may expend funds to repair or 
maintain a building used by a combined general health district, 
although such building is owned only m part by the county and in 
part by a municipality. 

To: John A. Pfefferle, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your request for my opinion concerning the duty of member 
political subdivisions to provide office space for a combined general health district 
created pursuant to R.C. 3709.07. The events that precipitated your request and 
your specific questions are set forth as follows: 

In 1979 the City of Sandusky and the Board of Erie County 
Commissioners purchased a building, under authority of Section 153.61 
of the Revised Code, to be jointly used for office space by the City of 
Sandusky Health Department and the Erie County Board of 
Health. • • • In 1979 the Erie County Board of Health consisted of 
all the townships in the county and the cities of Vermilion and Huron, 
Ohio. Effective January 1, 1983 the cities of Sandusky, Vermilion and 
Huron, Ohio contracted with the District Advisory Council of the Erie 
County Health District, under authority of Section 3709.07 of the 
Revised Code, to form a combined general health district. • . • 
There is no mention of suitable quarters for this newly created 
combined general health district in the contract [creating the 
district]. The newly created combined general health district has 
occupied as their quarters the building jointly owned by the City of 
Sandusky, Ohio and the Board of Erie County Commissioners since 
January 1, 1983. The City of Sandusky, Ohio at this time wishes to 
give up its one-half ownership of the building presently housing the 
combined general health district and sell its interest to the Board of 
Erie County Commissioners. 

In reviewing Section 3709.34 of the Revised Code and the 
following Attorney General Opinions: 1954 Op. Att'y Gen. No. 3499, 
1972 Op. Att'y Gen. No. 72-098, 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-066 and 
1980 Op. Att'y Gen. No. 80-086, the following questions have arisen: 
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1. 	 Does the City of Sandusky, Ohio and/or the Cities of 
Vermilion or Huron, Ohio have any mandatory duty 
to provide suitable quarters to the Erie County 
Combined General Health District? 

2, 	 Does the Board of Erie County Commissioners have 
any mandatory duty to provide suitable quarters to 
the Erie County Combined General Health District? 

3. 	 While the present situation continues can the Board 
of Erie County Commissioners make any 
expenditures of money from their general fund for 
the maintenance and capital improvement of the 
building housing the Erie County Combined General 
Health District where such maintenance and capital 
improvements will benefit not only the county but 
the City of Sandusky? 

4. 	 Finally, should the City of Sandusky, Ohio initiate a 
partition proceeding and the court of common pleas 
order a sale of the aforesaid building, who legally 
would have responsibility for providing suitable 
quarters to the Erie County Combined General 
Health District? 

The formation of a combined general health district is authorized by 
R.C. 3709.07, which states, in pertinent part: 

Except as provided in section 3709.071 of the Revised Code, when 
it is proposed that one or more city health districts unite with a 
general health district in the formation of a single district, the 
district advisory council of the general health district shall meet and 
vote on the question of union. • • • The legislative authority of each 
city shall likewise vote on the question. • • • When the majority of 
the district advisory council and the legislative authority have voted 
affirmatively, the chairman of the council and the chief executive of 
each city shall enter into a contract for the administration of health 
affairs in the combined district. Such contract shall state the 
proportion of the expenses of the board of health or health 
department of the combined district to be paid by the city or cities 
and by the original general health district. The contract may provide 
that the administration of the combined distI·ict shall be taken over 
by either the board of health or health department of one of the 
cities, by the board of health of the general health district, or by a 
combined board of health. . . • 

In answer to your questions, R.C. 3709.34 specifically addresses the provision 
of suitable quarters for a board of health or health department. It provides: "The 
board of county cvmmissioners or the, legislative authority of any city may furnish 
suitable quarters for any board of health or health department having jurisdiction 
over all or a major part of such county or city." Pursuant to R.C. 3709.07, the 
administration of a combined general health district must be vested in either a 
board of health or a health department. At the time a combined district is created 
the member political subdivisions must determine that the district will be 
administered by "the board of health or health department of one of the cities, by 
the board of health of the general health district, or by a combined board of 
health." R.C. 3709.07. Accordingly, R.C. 3709.34 encompasses the entity 
responsible for the administration of health affairs in a combined general health 
district. 

R.C. 3709.34 has been almost uniformly interpreted by my predecessors to be 
mandatory. One of my predecessors held in 1932 Op. Att'y Gen. No. 3989, vol. I, p. 
106, that a city must furnish quarters for a board of health of a city health district. 
Another of my predecessors held, in 1949 Op. Att'y Gen. No. 1085, p. 737, that a 
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board of county commissioners must furnish suitable quarters for a board of health 
of a general health district. Finally, my immediate predecessor held in 1972 Op. 
Att'y Gen. No. 72-098, that a board of county commissioners must provide suitable 
quarters for a county health department. Cf. 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-086 (board 
of county commissioners must provide aiia pay for utilities used by the county 
general health district). The analysis relied upon in each of these opinions is that 
the word "may" is generally regarded as imperative when it appears in a statute 
conferring authority to perform an act which the public interest demands. See, 
~' The Pennsylvania Rd. Co. v. Porterfield, 25 Ohio St. 2d 223, 267 N.E.2d792 
~~ . 

The sole exception to this interpretation of R.C. 3709.34 is found in 1954 Op. 
Att'y Gen. No. 3499, p. 47 wherein it is suggested at p. 49: 

At most, in the case of a general health district formed by a union of 
a city health district and general health district, [R.C. 3709.34) can 
be said to be permissive in character, so as to allow the county 
commissioners or the legislative authority of the city to furnish 
quarters if either chooses to do so. 

This comment was the result of my predecessor's belief that R.C. 3709.34 in and of 
itself furnishes no indication of a legislative intent to require either the legislative 
authority of a city or the board of county commissioners to furnish quarters in a 
combined district formed pursuant to R.C. 3709.07. Consequently, my predecessor 
reasoned that "any interpretation of the statute which would impose this mandate 
upon one or the other would appear to be inequitable and the result of an arbitrary 
choice not justified by the terminology of the statute." 1954 Op. No. 3499 at p. 49. 

It should be noted, however, that the foregoing comments in 1954 Op. No. 
3499 were only prefatory to the precise issue presented and resolved therein, which 
was whether rent is a proper item to be budgeted by a health commissioner in his 
annual budget for a combined general health district where such health district is 
occupying private quarters where rent must be paid. Notwithstanding its 
characterization of R.C. 3709.34 as permissive in the case of a combined general 
health district, 1954 Op. No. 3499 concluded that rent is a proper item for inclusion 
in the budget of a combined district and should be considered an op,.?rating expense 
and apportioned between the city or cities and the parts of the district lying 
outside of the city as other such expenses. ~ 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-066 (a 
combined general health district may provide for the rental of quarters by virtue of 
a contract signed pursuant to R.C. 3709.07 and R.C. 3709.28; 1954 Op. No. 3499, 
affirmed and followed). This conclusion implicitly recognizes that each of the 
cities as well as the political subdivisions which comprised the original general 
health district1 has a duty to provide suitable quarters to a combined general health 
district formed under R.C. 3709.07. This duty to provide suitable quarters for a 
combined general health district may be met in one of two ways. Either the board 
of county commissioners or the legislative authority of one of the member 
municipalities may furnish quarters for the combined general health distrct. R.C. 
3709.34. Alternatively, the cost of furnishing suitable quarters must be considered 
as an operating expense of the combined district and apportioned in the same 
manner as other such expenses. 

The allocation of the budget, and the proprotionate shares of expenses to be 
borne by, respectively, the cities and the original general health district in 
providing quarters for the combined general hPalth district, are matters to be 

R.C. 3709.01 provides, in part: "The 1:;wnship and villages in each 
county shall be combined into a health district and shall be known as a 
general health district." 

Dcccm he'!' 19~.1 
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resolved by contract pursuant to R,C, 3709.07,2 It is my understanding that a 
contract in fact exists, and that it does include provisions relating to the allocation 
of the budget of the Erie County Combined General Health District. The 
contracting parties are, of course, free to alter or amend their agreement or to 
contract further in order to clarify the matter of provision of suitable quarters. 

Consequently, in answer to your questions numbered one, two, and four, it is 
my opinion that the Cities of Sandusky, Huron, and Vermilion, and the Board of Erie 
County Commissioners, all may, but are not required to, provide suitable quarters 
for the Erie County Combined General Health District. If no one of the 
subdivisions elect to furnish such quarters, pursuant to R.C. 3709.34, the expense of 
providing such quarters must be allocated by contract pursuant to R.C. 3709.07. 

I turn now to your third question which concerns the authority of the Board of 
Erie County Commissioners to expend funds to maintain or improve a building 
housing the combined general health district. It is my understanding that the Erie 
County Commissioners wish to repair the roof of the building which houses the Erie 
County Combined General Health District. As you have informed me in your letter 
requesting my opinion, the county commissioners presently own only a one-half 
interest in the building. 

It is well settled in Ohio that a board of county commissioners is a creature 
of statute and as such, possesses only those powers either expressly granted by 
statute or necessarily implied Irom its express powers. State ex rel. Shriver v. 
Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947). I am not aware of 
any statute which expressly grants to a board of county commissioners the 
authority to expend funds for maintenance and capital improvements of a building 
housing a combined general health district. However, such authority appears to be 
implied from the convergence of several statutes. 

R.C. 307.02 gives a board of county commissioners broad powers to acquire 
and maintain propel'ty used for county purposes. It provides, ~ .!!!!,!, that a 
board of county commissioners may "construct, enlarge, improve, rebuild, equip, 
and furnish•••county offices" or "other necessary buildings." It is, therefore, 
clear that the board would possess the authority to expend funds for maintenance 
and capital improvements of one of its own buildings. 

The fact that the county is only a part owner of the building and the fact that 
the improvement will benefit the City of Sandusky as well are immaterial. County 
improvements may be constructed and maintained by the county even though they 
may be used by a municipality or may directly benefit only a part of a county. 
State ex rel. Speeth v. Carney, 163 Ohio St. 159, 126 N.E.2d 449 (1955). Moreover, a 
county is expressly authorized to furnish quarters for a combined general health 
district located in a county building. R.C. 3709.34. See also R.C. 307.03 (a board 
of county commissioners is authorized to provide spacem a building under its 
control to an organization that performs a public purpose); R.C. 3709.283 (a board 
of county commissioners may give financial assistance to, and participate in, any 
health program conducted by a city or general health district). 

Necessarily implied from these grants of statutory authority is the 
discretionary power to expend county funds for maintenance and repair and for 

2 R.C. 3709.28 also addresses the apportionment of current expenses of 
general health districts. It provides, in pertinent part: 

When any general health district has been united with or 
has contracted with a city health district located therein, the 
chief executive of the city shall, annually on or before the first 
day of June, certify to the county auditor the total amount due 
for the ensuing fiscal year from the municipal corporations and 
townships in the district as provided in the contract between 
such city and the district advisory council of the original 
general health district. 
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capital improvements to a county building made available for a combined general 
health district, even though such building is not exclusively owned by the county. 
As my predecessor noted in 1981 Op, Att'y Gen. No. 81-033, "[w] hether a public 
purpose exists, and whether the actions taken are designed to achieve such a 
purpose are matters within the discretion of the particular administrative authority 
and 'will not be rejected or reversed by the court unless manifestly arbitrary and 
unreasonable'." Id. quoting from State ex reL Gordon v. Rhodes, 156 Ohio St. 81, 97, 
100 N.E,2d 225, 233 (1951). ~ eJso 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-006. 

Accordingly, it is my opinion that if the board of county commissioners 
determines by resolution that it wishes to expend funds to maintain or improve a 
building partially owned by the county, and which has been made available for a 
public purpose, it has the authority to expend such funds pursuant to R.C. 307.02, 

It is, therefore, my opinion, and you are so advised, that: 

1, 	 Pursuant to R.C. 3709.34, a board of county commissioners or 
the legislative authority of a municipality may, but is not 
required to, furnish office space for a combined general health 
district formed under R,C, 3709.07. 

2. 	 If office space is not furnished to a combined general health 
district under R.C. 3709.34, the expense of securing such office 
space is an operating expense of the district and must be 
apportioned in the same manner as other such expenses are 
apportioned in the contract creating such district. (1954 Op. 
Att'y Gen. No. 3499, p. 47 and 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-066, 
approved and followed.) 

3. 	 A board of county commissioners may expend funds to repair or 
maintain a building used by a combined general health district, 
although such building is owned only in part by the county and in 
part by a municipality. 
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