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FIRST TERM OF LOCAL CLERK OF SCHOOL DISTRICT AS 
EFFECTIVE OCTOBER 23, 1961, IS A TWO-YEAR PROBATION­

ARY TERM EVEN THOUGH HE MAY HAVE HELD SAID 
OFFICE PRIOR TO THAT DATE, AND ELECTIONS FOR SUCH 

CHECKS SHOULD BE HELD AT MEETING TO BE CON­
DUCTED ON FIRST MONDAY OF JANUARY, 1962. §§3313.22, 

3313.14, RC. 

SYLLABUS: 

The first term of a clerk of a local, exempted village, or city school district 
elected pursuant to Section 3313.22, Revised Code, as effective October 23, 1961, is 
a two-year probationary term, and this is true even though the person so elected 
has previously served two years as clerk under said Section 3313.22 as existing prior 
to that date; and elections for clerks of such districts should be held at the organiza­
tion meeting to be conducted on the first Monday of January, 1962, in accordance 
with Section 3313.14, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, November 20, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under date of July 6, 1961, the 104th General Assembly 
passed Amended House Bill No. 572, which was approved by the 
Governor under elate of July 24, 1961, amending Section 3313.22 
of the Revised Code relative to the election of a school board clerk. 
The effective date of this Act is October 23, 1961. 

"Section 3313.22 of the Revised Code, as amended by House 
Bill No. 572, provides that the board of education of each local, 
exempted village and city school district at an organizational 
meeting shall elect a clerk who may be a member of the board 
and, in the case of a local school district, such clerk may be a 
teacher regularly employed as a teacher by sucr1 board. The clerk 
shall initially serve for a two year probationary term and there­
after, if reappointed, shall serve for a four year term. Such clerk 
may be removed at any time for cause by a two-thirds vote of the 
entire board. If reappointed, as provided by this section, the board 
shall execute a written contract of employment for such four-year 
term and each four-year term thereafter. 

"A number of inquiries have been received in this office as to 
whether the two year probationary term begins with the first 
election of the clerk after the effective elate of House Bill No. 572, 
namely October 23, 1961, or whether in the case of a clerk of a 
school district having a long term of service, such probationary 
period is not applicable, but with the next succeeding term for 
which the clerk is elected covering a full four year period. 

"Giving consideration to the foregoing, will you please issue 
your formal opinion on the following question: 

"Is the two year probationary term which a clerk of a 
school district must initially serve applicable in those instances 
in which a school clerk has previously accumulated a two-year 
period of satisfactory service? 

"In view of the substantial interest in this question by clerks 
of the various school districts of the State of Ohio, your early 
consideration of this question will be appreciated." 

Previous to October 23, 1961, Section 3313.22, Revised Code, provided 

that the clerk of the board of education of each local, exempted village, and 



664 OPINIONS 

city school district was elected by the board for a term not to exceed four 

years. As amended by the 104th General Assembly, effective October 23, 

1961 (Amended House Bill No. 572), said Section 3313.22 reads: 

"The board of education of each local, exempted village, and 
city school district at an organization meeting shall elect a clerk 
who may be a member of the board and in the case of a local 
school district such clerk may be a teacher regularly employed 
as a teacher by such board. The clerk shall initially serve for a 
two-year probationary term and thereafter, if reappointed, shall 
serve for a four-year term. Such clerk may be removed at any 
time for cause by a two-thirds vote of the entire board. If 
reappointed as provided in this section the board shall execute a 
written contract of employment for such four-year term and each 
four-year term thereafter. In the case of a county board, the 
county superintendent shall act as clerk of such board, but the 
tenure and removal provisions described in this section shall not 
apply to him." 

Thus, as of October 23, 1961, the clerk of a local, exempted village, 

or city school district is elected initially for a two-year probationary term 

and, thereafter, if reappointed, serves for a four-year term. The question 

presented by your request is whether a clerk who has served at least two 

years under an election held prior to October 23, 1961, may be now elected 

for a four year term, or whether his initial term after that elate is limited 

to two years. 

It would seem that a clerk who had been servmg under an election 

held prior to October 23, 1961, would have already served what would 

amount to a probationary period. That is, the school board would have 

had time to ascertain whether it approved of the work of the clerk, and 

whether it desired his services for a new term. Quite apparently, however, 

the legislature did not see fit to include a provision in the law whereby a 

clerk in office as of the effective elate of the bill would receive credit for a 

probationary period already served. Possibly, the fact that the personnel 

of the school board is subject to change during the term of the clerk may 

have influenced the legislature in this regard. 

In any event, however, Section 3313.22, supra, as effective October 23, 

1961, provides specifically that the first term for a clerk elected, pursuant 

to that section, is a two-year probationary term, and in the absence or 

any intention to the contrary, I must conclude that this includes clerks who 

may have already served two years under an appointment made before 
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the section was amended. As is stated in the second paragraph of the 

syllabus in the case of Sli11y11ff, ct al., v. 1,Vcm:cr, ct al., 66 Ohio St., 621: 

''2. Hut the intent of the law-makers is to be sought first of 
all in the language employed, and if the words be free from 
ambiguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, 
the sense of the lawmaking body, there is no occasion to resort to 
other means of interpretation. The question is not what did the 
general assembly intend to enact, but what is the meaning of that 
which it did enact. That body should be held to mean what it has 
plainly expressed, and hence no room is left for construction." 

The further question arises as to whether clerks serving as of October 

23, 1961, continue to serve, and, if so, for how long. As to this, it will be 

noted that the organization meeting for a board of education is held on the 

first l\fonclay of January of each year (Section 3313.14, Revised Code). 

Thus, an organization meeting will be held on the first Monday of January, 

1962; and under present Section 3313.22, supra, an election for clerk may 

be held on that day. 

In view of the new prov1s1ons, therefore, it is my op1_111on that the 

boards of education should on that date elect clerks for two-year proba­

tionary terms; and the present clerks should retain their positions until 

that elate. Regarding the removal of present clerks serving specific terms, 

it will be noted that under former Section 3313.22, supra, a clerk served 

at the pleasure of the board even though hired for a term (Schrock v. 

Boa.rel of Education of Euclid School Dist., 141 Ohio St., 528, 533). 

Accordingly, the respective boards have full authority to terminate services 

as of the first Monday of January, 1962; and in view of the new provisions 

of bw, have a duty to elect new clerks at that time. 

Accordingly, in answer to your specific question, it is my opinion and 

you are advised that the 1first term of a clerk of a local, exempted village, 

or city school district elected pursuant to Section 3313.22, Revised Code, 

as effective October 23, 1961, is a two-year probationary term, and this is 

true even though the person so elected has previously served two years 

as clerk under said Section 3313.22 as existing prior to that date; and 

elections for clerks of such districts should be held at the organization 

meeting to be conducted on the first Monday of January, 1962, in accordance 

with Section 3313.14, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




