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282 OPINIONS 

GENERAL HEALTH DISTRICT-§3709.28 RC; PROCEDURE FOR 
ITEMIZED ESTIMATE OF NECESSARY FUNDS - COUNTY 
BUDGET COMMISSION - NO TRANSFER OF FUNDS - ITEM­
IZED ESTIMATE lVIAY INCLUDE NO "UNINCUMBERED BAL­
ANCE"-§5705.29 RC. 

SYLLABUS: 

I. When a general health district has received funds pursuant to the procedure 
provided in Section 3709.28, Revised Code, the board of health of such district may not 
expend on any item of expense a greater amount than was designated for that item 
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in the itemized estimate which was approved by the county budget commission, and 
such board may not transfer funds from one such item to another. 

2. An estimate submitted under Section 3709.28, Revised Code, should include 
only amounts needed for actual anticipated expense and should include no "unincum­
bered balance." 

3. Any balance remaining in the funds designated for any item of expense due to 
an over-estimate made in the estimate required by Section 3709.28, Revised Code, 
should be credited as an unincumbered balance as provided in Section 5705.29, Revised 
Code, to the several subdivisicms concerned in t•he same proportions as the health 
district's adjusted "budget" estimate was apportioned among them by the county 
auditor as, prodded in Section 3709.28, Revised ·Code. 

4. Having approved the estimate submitted by a board of health of a general 
health district under the provisions of Section 3709.28, Revised Code, the county 
budget commission cannot thereafter grant authority to transfer funds designated 
for one item of expense to funds designated for another. 

Columbus, Ohio, July 9, 1957 

Hon. G. William Brokaw, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear S:r: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been requested by the Board of Health of the Colum­
biana County General Health District to seek an opinion from 
your office with respect to certain financial and budgetary pro­
cedures. 

"Section 3709.28 provides that the Board of Health on or 
before the first :Monday in April each year shall estimate in 
itemized form the amounts needed for current expenses beg;inning 
on the first day of January following. The budget is prepared in 
this County as provided by law and submitted to the Budget 
Commission. The budget consists of twenty items such as salary 
of Health Commissioner; salary of Public Health nurse, salary of 
Clerk No. 1, 2, and 3 ; salary of Nurse No. 2 and 3; salary of 
Sanitarian No. 1 and 2; office supplies ; emergencies, etc. 

"The questions p·resented by the Board of Health are as 
follows : ( 1.) After the budget has been approved by the Board of 
Health and the Budget Commission, may the Board of Health 
transfer funds from one item to another, that is, may they 
transfer money from the item for emergencies into the item for the 
salary of a clerk, or from an item marked Clerk No. 1 to Clerk 
No. 2. Further, if an item is set up for salary of Nurse No. 3 and 
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Nurse No. 3 is not hired, may the salary of other employees or 
nurses be increased by transferring the money budgeted for the 
salary of Nurse No. 3. (2) If the budget has been approved and 
it includes an unincumbered balance, may ,budgeted items be 
increased out of such an unincumbered balance. ( 3.) If the 
answers to the first two questions are in the negative, may the 
Board of Health transfer funds from one item in their ,budget to 
another by ·securing the consent of the Budget Commission. (The 
current Budget Commission does not consist of the same members 
which approved the budget last year.)" 
The pertinent portion of Section 3709.28, Revised Code, Teads : 

"The board of health of a general health district shall, 
annually, on or before the fiTSt Monday of April, estin1a.te in 
itemized form the amounts needed for the current expenses of 
such district for the .fiscal year beginning on the first day of 
January next ensuing. Such estimate shall be certified to the 
county auditor and by him submitted to the county budget 
commission which may reduce any item in such estimate hut may 
not increase any item OT the aggregate of all items. 

"The aggregate amount as fixed by the commission shall be 
apportioned by the auditor among the townships and municipal 
corporations composing the health district on the basis of taxable 
valuations in such townships and municipal corporations. The 
board shall certify to the auditor the amount clue from the state for 
the next fiscal year as provided in section 3709.32 of the Revised 
Code, which shall be deducted from the total of such estimate 
before an apportionment is made. The auditor, when making his 
semiannual apportionment of funds, shall retain at each semiannual 
apportionment one half of ,the amount apportioned to each town­
ship and municipal corporation. Such moneys shall be placed in a 
separate fund, to be known as the 'district health fund.' When a 
general health district is composed of townships and municipal 
corporations in two or more counties, the auditor making the 
original apportionment shall certify to the auditor of each county 
concerned the amount apportioned to each township and municipal 
corporation in such county. Each auditor shall withhold from the 
semiannual apportionment to each such township or municipal 
corporation the amount certified, and shall pay the amounts with­
held to the custodian of the funds of the health district concerned, 
to be credited to the district health fund." 

Opinion No. 2242, Opinions of the Attorney General for 1925, page 

87, held, reading the syllabus: 

"The county budget commission has power under Section 
1261-40 General Code (Section 3709.28, Revised Code) to reduce 
any item or items contained in the budget submitted by the county 
health board, and when the amounts of the several items are so 
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fixed, the county health board is limited in its expenditure of funds 
for a given item to the amount so fixed by the budget commission." 

The then Attorney General expressed two reasons for his opinion. 

One was based on analogy with a section of the budget law which has been 

since repealed, so that ,that reason is no longer valid. His second reason 

was that some effect must 'be given to the words "may reduce any item." 
The language of the statute is not to the effect that the budget commissioners 

can reduce any estimate, but that they may reduce any item. Obviously it 

would be futile for them to have the power to reduce any .item if the board 

of health could ignore such reduction and transfer funds from one item to 

another. 

I concur in the opinion that sound statutory construction requires that 

effect be given to every word of the statute, and I affirm and follow 

Opinion No. 2242, supra. 

It has been suggested that p-rovisions of the Tax Levy Law, Chapter 

5705., Revised Code, and particularly Section 5705.40, Revised Code, which 

authorizes transfers of funds from one appropriation item to another, 

require a contrary conclusion. In Opinion No. 1250, Opinions of the 

Attorney General for 1929, ,page 1847, the then Attorney General examined 

the tax levy or budget law and rejected this suggestion. If any provision of 

Chapter 5705., Revised Code, implies a contrary interpretation of Section 

3709.28, Revised Code, it in effect repeals a part of it by implication, and 

repeals by implication are not favored. 

In fact, the estimate of amounts needed fOT current expenses which is 

submitted to the county >budget commission is not actually a budget. See 

Opinion No. 1250, Opinions of the Attorney General for 1929, page 1847, 

,supra, at page 1848, and 5 \,Vords and Phrases, 862, as supplemented. 

Neither is it an appropriation. It is, rather, a request, and the pmvers of 

the county budget commission with respect thereto are derived specially 

from the provisions of Section 3709.28, Revised Code, and not from the 

general provisions of Chapter 5705., Revised Code. 

In specific answer to your first question, it is my opinion that when, 

under Section 3709.28, Revised ,Code, the county budget commission has 

approved the itemized estimate of expenses submitted by a general health 

district, the board of health of such district may not thereafter transfer 

funds received in consequence of that approval from one item to another. 
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Turning to your second question, it appears to involve the assumption 

that the estimate submitted under Section 3709.28, Revised Code, is a 

budget. But, as I have pointed out, it is not a budget within the meaning 

of the tax levy law, as set out in Chapter 5705., Revised Code. It is rather 

an itemized estimate of funds needed to meet the actual current expenses 

of the next fiscal year, p-repared as an aid to the budget commission in the 

duty of that agency to adjust the budgets of the several subdivisions in each 

of which a portion of the aggregate of the approved items wiil be included. 

As such it could not properly contain any unincumbered balance. Any 

balance remaining in the funds of a health district at the end of a fiscal 

year, as the result of an over-estimate in some particular item or items, 

should be credited, as an unincumbered balance as provided in division 

( B) ( 1) of Section 5705.29, Revised Code, to the several subdivisions con­

cerned in the same proportion as the health district's adjusted "budget'' 

estimate was apportioned among them by the county auditor as providecl 

in Section 3709.28, Revised Code; and this is true whether or not such 

balance results in part from a special levy under Section 3709.29, Revised 

Code, for any unincumbered balance remaining therefrom, at the encl of a 

fiscal year must be somewhere accounted for in making up the tax levy 

budget as provided in Section 5705.29, Revised Code. Because such balance 

will reduce the amounts needed to be raised by taxation within the ten mill 

limitation, and because the district does not itself prepare a tax levy budget, 

such diminished need can he reflected only by such proportionate credit to 

such subdivisions. 

As to your third question, the statutes do not provide for continuing 

supervision by the county budget commission of the funds of a general 

health district. \iVhen the budget commission has performed the duties 

prescribed by Section 3709.28, Revised Code, it has no further duty or 

authority with respect to the estimates of expenses or the itemization 

thereof. 

In sum, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. \,Vhen a general health district has received funds pursuant to the 

procedure provided in Section 3709.28, Revised Code, the board of health 

of such district may not expend on any item of expense a greater amount 

than was designated for that item in the itemized estimate which was 

approved by the county budget commission, and such board may not 

transfer funds from one such item to another. 
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2. An estimate submitted under Section 3709.28, Revised Code, 

should include only amounts needed for actual anticipated expense and 

should inciude no "unincumbered balance." 

3. Any balance remaining in the funds designated for any item of 

expense due to an over-estimate made in the estimate required by Section 

3709.28, Revised Code, should be credited as an unincumberecl balance as 

provided in Section 5705.29, Revised Code, to the several subdivisions 

concerned in the same proportions as the health district's adjusted "budget" 

estimate was apportioned among them by the county auditor as provided in 

Section 3709.28, Revised Code. 

4. Having approved the estimate submitted by a board of health of a 

general health district under the provisions of Section 3709.28, Revised 

Code, the county budget commission cannot thereafter grant authority to 

transfer funds designated for one item of expense to funds designated for 

another. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




