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HEALTH DISTRICT-COUNTY COMMISSIONERS WITHOUT 

AUTHORITY TO APPROPRIATE FUNDS FOR USE OF BOARD 
OF HEALTH OF A GENERAL HEALTH DISTRICT TO PAY 

OPERATING EXPENSES. 

SYLLABUS: 

County commissioners are without authority to appropriate county funds for 
the use of the board of health of a general health district in paying its operating 
expenses. 

Columbus, Ohio, December 18, 1945 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter requesting my opinion 

on the question whether or not the county commissioners of Geauga county 
may place county funds at the disposal of the county board of health. 
Your letter reads as follows : 
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"Our county has the situation of a county board of health 
that asked the budget commission to allow them approximately 
$19,000.00. This was allowed by the budget commission, but 
when the auditor came to apportion the said aggregate amount 
among the townships and municipalities she found that this woulcl 
use up most all of the townships' general fund. 

I know of no way for a board of health to receive money 
except from the State under section 1261-39 and from the town­
ships and municipalities as is provided by Section 1261-40, except 
under the emergency statute I 261-41. 

The board of health needs this money, and the townships 
can't afford to give it. Is there any way that the county commis­
sioners can put county funds at the disposal of the county board 
of health?" 

As indicated 111 your letter, the statutes which provide for the 

raising of funds with which to pay the operating expenses of the 

boarcl of health of a general health district, commonly called the 

cuunty board of health, are Sections 1261-39, 1261-40 and 1261-41, Gen­

eral Code. The first of these sections provides that the State under certain 

conditions will partially reimburse the district on account of salaries paid 

tu its health commissioner, public health nurses and clerks, and the other 

two sections provide that the current expenses and certain emergency 

expenses of the district shall be provided by the municipalities and town­

ships composing the district, and in the manner therein set forth. 

General health districts are not county functions or agencies, but are 

separate and distinct departments or branches of the state sovereignty for 

which the county commissioners are in no way responsible ( Opinions of 

the Attorney General for 1932, page 549), and the only statute I have 

been able to find that has any relation to your question is Section 1261-36, 

General Code. That is the section which authorizes the commissioners to 

furnish suitable quarters for any board of health whose jurisdiction extends 

over all or a major part of the county. 

Such being the present state of the law, and in view of the well 

settled rule in this State that county commissioners have only such author­

ity in financial affairs as is given them by statute (Jones, Aud. v. Com­

missioners of Lucas County, 57 0. S. 189), you are advised that the 

county commissioners of Geauga county are without authority to appro-
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priate county funds for the use of the board of health of the general health 

district in paying its operating expenses. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




