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OPINION NO. 84-085 

Syllabus: 

Interest earned on funds collected pursuant to R.C. 6U7.02 must be 
paid into the county general fund. 

To: Gregory W. Happ, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 19, 1984 

I have before me your request for my opinion on the following question: "Is 
the interest earned from the funds collected pursuant to Section 6117 .02 of the Ohio 
Revised Code to be kept as part of the special fund set up pursuant to O.R.C. 
Section 5705.09 or is the interest to be paid into the County General Fund?" 
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Pursuant to R.C. 6117 .01, "[fl or the purpose of preserving and promoting the 
public health and welfare, boards of county commissioners may by resolution lay 
out, establish, and maintain one or more sewer districts within their respective 
counties, outside of municipal corporations." R.C. 6117 .02 provides for the fixing 
and collection of charges to be paid by those who use the sewer system established 
pursuant to R.C. 6117 .01, and reads in part as follows: 

The board of county commissioners shall fix reasonable rates to 
be charged for the use of the sewers or sewerage treatment or 
disposal works referred to in section 6117 .01 of the Revised Code by 
every person, firm, or corporation whose premises are served by a 
connection to such sewers or sewerage treatment or disposal works 
when such sewers or sewerage treatment or disposal works are owned 
or operated by the county, and may change such rates as it deems 
advisable. Such rates shall be at least sufficient to pay all the cost of 
operation and maintenance of improvements for which the resolution 
declaring the necessity thereof shall be passed after, July l, 1958 and 
may include, upon billing, additional amounts attributable to 
connection charges being paid in installments...• The board shall 
also establish reasonable charges to be collected for the privilege of 
connecting to the sewers or sewerage treatment or disposal works of 
the district with the requirement that, pr·ior to such connection, such 
charges shall either be paid in full, or, if determined to be equitable 
by the board in its resolution providing for the payment of such 
charges, provision deemed adequate by the board shall be made for 
payment in installments at such times and in such amounts and with 
such security, carrying charges, or penalties as may be found by the 
board in such resolution to be fair and appropriate, and no person 
shall be permitted to connect to the sewers or se·Nerage treatment or 
disposal works of the district un ;il such charges have been paid in 
full, or until such provision for payment in installments has been 
made. . . . When any rents or charges are not paid when due, the 
board shall certify the same together with any penalties to the county 
auditor, who shall place them upon the real property tax list and 
duplicate against the property served by such connection. Such rents 
and charges shall be a lien on such property from the date the same 
are placed upon the real property tax list and duplicate by the auditor 
and sllall be collected in the same manner as other taxes. All rnoncvs 
collected as rents for use of such sewers or sewerage treatment or 
disposal works or as connection charges in any sewer district shall be 
paid to the countv treasurer and kept in a separate and distinct fund 
to the credit of such district. Except as otherwise provided in any 
resolution authorizing or providing for the security and payment of 
any bonds outstanding on the effective date of this act or thereafter 
issued, or in any indenture or trust agreement securing such bonds, 
such funds shall be used first for the payment of the cost of the 
management, maintenance, and operation of the sewers of the 
district and sewerage treatment or disposal works used by the district 
and second for the payment of interest or principal of any outstanding 
debt incurred for the construction of such sewers or sewerage 
treatment or disposal works or for the creation of a sinking fund for 
the payment of such debt. Anv surplus thereafter remaining in such 
flln.d ,111:iy be used for the enlargement, extension or replacement of 
:::uch sewers and sewerage treatment or disposal works. Money so 
collected shall not be expended otherwise than for the use and benefit 
of such district. No provision of this section shall limit or restrict 
the power and discretion of the board to determine how much of the 
cost of such improvements shall be borne by the county at large and 
how much shall be specially assessed upon benefited properties, nor 
the power to issue notes and bonds for the share to be borne by the 
county and in anticipation of the levy or collection of special 
assessments for the share to be specially assessed, nor the power of 
the board to levy special assessments upon benefited properties for 
operation and maintenance whenever the rents and other funds 
available are not sufficient to pay all the cost thereof. (Emphasis 
added.) 

Deeem bcr 1984 
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Resolution of your questlon depends upon an examination of R.C. 135.351, 
concerning the crediting of interest earned on moneys within the county treasury, 
R.C. 5705.09, concerning the establishment of certain funds by each subdivision 
within the state, and R.C. 5705.lO, which concerns the distribution of revenue 
derived from various sources by a subdivision. 

R.C. 5705.09 requires each subdivision, including each county, R.C. 
5705.0l(A), to establish certain funds. Pursuant to R.C. 5705.09(F), a county must 
establish a "special fund for each class of revenues derived from a source other 
than the general property tax, which the law requires to be used for a particular 
purpose." Charges collected as rents for the use of sewers or sewerage treatment 
or disposal works or as connection charges are derived from a source other than the 
general property tax and are required by law tc be used for a i;>articular puri;>ose, as 
set forth in R.C. 6117.02, and thus must be i;>aid into a si;>ecial fund i;>ursuant to R.C. 
5705.09(F). This conclusion comports with R.C. 6117.02, which provides that: "[a) 11 
moneys collected as rents for use of such sewers or sewerage treatment or disposal 
works or as connection charges in any sew:?r district shall be i;>aid to the county 
treasury and kept in a separate and distinct fund to the credit of such district." 

R.C. 5705.lO governs the distribution of revenue derived from various moneys, 
and reuds in pertinent part: 

All revenue derived from a source other than the general 
i;>roperty tax and which the law prescribes shall be used for a 
particular purpose, shall be paid into a special fund for such puri;>osc. 
All revenue derived from a source other than the general propertv 
tax. for which the law does not prescribe use for a particular purpose, 
including interest earned on the principal of any special fund, 
.!:_§gardless of the source or purpose of the principal, shall be paid into 
the general fund. (Emphasis added.) 

Interest earned on the deposit or investment of the princii;>al in a fund is considered 
to be revenue derived from that source. See 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-031; 1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-003. Interest earned on the moneys charged and collected 
i;>ursuant to R.C. 6ll7 .02 is revenue derived from a source other than the general 
pl'Operty tax. While R.C. 6117 .02 prescribes the purposes for which the rents 
collected pursuant to that provision must be used, the law does not address the use 
of the interest earned on the rents. Thus, R.C. 5705.10 clearly provides that the 
interest earned on the rents must be credited to the general fund of the county. 

R.C. 135.351 governs the disposition of intere~t earned on moneys held by a 
county and provides in part: 

(A) Except as provided in section 1545.22 of the Revised Code, 
all interest earned on money included within the countv treasurv shall 
be credited to the general fund of the county. 

(B) Unless otherwise provided by law, with re~pect to moneys 
belonging to another political subdivision, taxing district, or special 
district that are deposited or invested by the county, the county shall, 
on or before the tenth day of the month following the month in which 
the county receives such moneys or on or before such later date 
authorized by the legislative authority or other governing body of the 
other i;>olitical subdivision or district, pay and distribute all such 
moneys to the treasurer or other appropriate officer of the other 
political subdivision or district. A county shall pay and distribute any 
advance authorized by section 321.34 or 321.341 of the Revised Code 
within five business days after the request for the advance is 
delivered to the county auditor. (Emi;>hasis added.) 

Pursuant to R.C. 6ll7.02, moneys collected as rents under the authority of that 
section, "shall be i;>aid to the county treasurer and kept in a separate and distinct 
fund to the credit of" the sewer district. R.C. 321.05 i;>rovides: 

The county treasurer shall keei;> his office at the county seat, in 
rooms i;>rovided for that i;>urpose by the board of county 
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commissioners, which shall constitute the county treasury. Except as 
otherwise specifically provided by law, all public moneys and property 
in his possession shall be at all limes kept in the county treasury. 

Thus, moneys collected pursuant to R.C. 6117 .02 must be kept in the county 
treasury. Pursuant to R.C. 135.351(A), interest earned on the moneys must be 
credited to the general fund of the county. 

You (]Uestion whether the funds collected pursuant to R.C. 6ll7 .02 are funds 
belonging to t1 special district, and which arc being kept by the county treasurer es 
custodial funds. See generally 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-082; 1974 Op. Att'y Gen. 
No. 74-102. If thernoneys collected pursuant to R.C. 6ll7.02 are kept in the county 
treasury as custodial funds, then arguably, the interest earned on such funds would, 
under some circumstances, be credited to the spe1!ial district rather than to the 
county general fund. See R.C. l35.35l(B). See alsc! section 32 (uncodified) of Am. 
Sub. S.B. 550, 114th Gen. A. (1982) (eff. Nov. 26, 1982); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83­
025. From an examination of R.C. Chapter 6117, however, it is apparent that the 
funds charged and collected pursuant to R.C. 6117 .02 are not held in the county 
treasury es custodial funds. 

Moneys held in a custodial account ere held by a treasurer as custodian, but 
are not considered to be part of the treasury. See Op. No. 82-082. See also R.C. 
135.3l(E) (defining "pL!blic moneys" for purposes of the county depository provisions 
as "all moneys in the treasury of a county or moneys coming lawfully into the 
possession or custody of the treasurer"). Moneys held by a county treasurer in a 
custodial capacity are not available for use by the county itself. 

It is apparent that a sewer district established pursuant to R.C. Chapter 6117 
is not en entity or district independent of a county. A board of county 
commissioners has the authority to establish and operate one or more sewer 
districts in the unincorporated area of the county. R.C. 6ll7 .01. There is no other 
governing board for the district. .The board may create and maintain a sanitary 
engineering department to help the board perform the duties imposed by R.C. 
Chapter 6117 and hire a professional engineer. R.C. 6117 .01. The board must 
provide rooms for the department and fix and pay the compensation of the 
professional engineer and his employees. R.C. 6ll7 .01. The board "may adopt, 
publish, administer, and enforce rules for the construction, maintenance, 
protection, aild use of sewers and sewer improvements in its county outside of 
municipal ~orporations." :t.C. 6117 .01. The board fixes the rates to be charged for 
the use of the sewers, and collects the charges therefor. R.C. 6ll7.02. The board 
of county commissioners must cause to be prepared and approve a general plan of 
sewerage and sewage disposal for a district. R.C. 6ll7 .06. The board may issue 
bonds for the purposes of the district, R.C. 6117 .OB, R.C. 6ll7 .25, R.C. 6117 .311, levy 
taxes, R.C. 6117 .31, R.C. 6117.311, and make contracts for the district, R.C. 6ll7 .27. 
Thus, while the unincorporated areas of a county may be divided geographically 
into sewer districts, these districts are not operated independently of the county, 
but are governed by the board of county commissioners as part of the board's duties 
as the governing authority of the county. Cf. R.C. Chapter 6ll5 (sanitary districts). 
The moneys collected pursuant to R.C. 6117 .02 are not held by the county treasurer 
in a custodial capacity, but are held for use by the county in operating the sewer 
district. Thus, R.C. l35.35l(A), as well as R.C. 5705.10, requires interest earned on 
these moneys to be credited to the county's general fund. 

In conclusion, it is my opinion, and you ere advised, that interest earned on 
funds collected pursuant to R.C. 6ll7 .02 must be paid into the county general fund. 




