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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-TO DETER­

MINE "FINAL AVERAGE SALARY" OF MEMBER, RETIRE­
MENT BOARD MUST DETERMINE ACTUAL NUMBER OF 

YEARS AND FRACTIONS OF YEAR EMBRACED IN PERIOD 

OF EMPLOYMENT WITHIN TEN YEAR PERIODS MEN­

TIONED IN SECTION 486-32, PARAGRAPH 14, G. C., WITHOUT 

REGARD AS TO FULL TIME OR PART TIME BASIS OF EM­

PLOYMENT. 

SYLLABUS: 

In determining the "final average salary" of a member of the public employes 
retirement system, under ,paragraph ,14 of Section 486-32, General Code, the retire­
ment board must determine the actual number of years and fractions o•f a year 
embraced in the period of employment within the ten year periods mentioned 
in said section, regardless of whether the employment was on a full time or part 
time basis. 

Columbus, Ohio, January 24, 1946 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"At its regular monthly meeting on December 13 the Retire­
ment Board instructed its secretary to request an opinion of your 
office covering certain aspects involving the interpretation of the 
phrase 'final average salary' as defined in Section 486-32, Sub­
section 14 of the General Code. 

A particular question at issue at this time involves a portion 
of the definition 'divided by the actual number of years and frac­
tions of a year employed within the ten-year period considered'. 
It appears that certain members of the Retirement System who 
are now contemplating superannuation retirement have been em­
ployed during the ten calendar years last past but on a part-time 
basis during each of the twelve months of the various calendar 
years. At least one of these employes has been employed on a half­
time basis and another on a third-time basis. Apparently in some 
governmental units and particularly in the public library, the 
situation is not at all unusual and we suspect that the practice has 
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been followed by many other governmental units during the man­
power shortage growing out of the war. 

If the total earnings during the ten-year period are divided 
by the round number ten, then a substantially smaller final aver­
age salary is developed than would be the case if the actual or 
fractional part of each calendar year that the employe is actually 
on the payroll were considered. In passing may l respectfully 
point out that apparently the situation as involves prior service 
credit is covered in Section 486-33b in sentence two." 

Paragraph 14 of Section 486-32 General Code, prior to its amend­

ment by the last session of the General Assembly read as follows: 

"'Average prior-service salary' shall mean the total earnings 
of a member within and during the five-year period immediately 
preceding January 1, 1935, divided by the actual number of years 
and fractions of a year employed within that period. Provided, 
however, that if a member had no actual earnings within and dur­
ing the five-year period immediately preceding January I, 1935, 
'average prior-service salary' shall mean the total earnings of 
such member within and during the five-year period immediately 
preceding the last clay such member was actually employed pre­
ceding January 1, 1935, divided by the actual number of years 
and fractions of a year employed within the five-year period 
considered. No average prior-service salary shall exceed two 
thousand dollars." 

By the passage of Amended Senate Bill 187 by the last general 

assembly, said Section 486-32 was so amended that paragraph 14 was 

made to read as follows : 

" 'Final average salary' shall mean the total earnings of a 
member within and during the ten-year period immediately pre­
ceding the date of retirement, divided by the actual number of 
years and fractions of a year employed within that period. Pro­
vided, however, that if a member had no actual earnings within 
and during the ten-year period immediately preceding the date of 
retirement, final average salary shall mean the total earnings of 
such member within and during the ten-year period immediately 
preceding the last clay such member was actually employed 
preceding the date of retirement, divided by the actual number 
of years and fractions of a year employed within the ten-year 
period considered. No final average salary shall exceed two 
thousand dollars." 

It will be noted that aside from changing "average prior service 

salary" to "final average salary", and changing the reference to the five 
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year period immediately preceding January 1, 1935 to the ten year period 

immediately preceding the date of retirement, there is little substantial 

change in this paragraph. The evident purpose of this amendment was 

to provide that the basis upon which prior service pension is to be com­

puted is to be the average earnings within a limited period immediately 

prior to retirement instead of the average earnings within a limited period 

prior to January 1, 1935, when the retirement system first became 

operative. 

So far as reflecting on the question you raise as to what is meant by 

the "actual number of years and fractions of a year employed," the 

amendment referred to appears to have no effect. Whatever these words 

meant before the amendment they still mean. "Years and fractions of a 

year," in my opinion refers to the lapse of a period of twelve months or 

a certain fraction thereof-such as a half or third of that period. ·when 

we say that "A" became clerk of the village in 1910, and was so employed 

for twenty years", we mean that his service continued until 1930, regard­

less of the fact that his duties may have required only one or two hours 

of each working day, or one or two days in each week. And likewise, 

if it is said that he began work on January 1, and was employed one and 

one half years, we must conclude that he was employed until July I of 

the year following, regardless of the time per day or week he actually 

worked. Giving to the language used, as we must, its ordinary meaning, 

I do not see how we can give to this provision any other interpretation 

than that above indicated. 

Some light may be thrown on the legislative intention by exam­

ination of changes made in Section 486-33b General Code. Up to the time 

of the amendment to which I shall refer, that section read in part as 

follows: 

"The service of all such county, municipal, park district, 
conservancy, health and public library employes, including their 
service as county, municipal, park district, conservancy, health, 
public library and/or state employes, prior to January 1, 1935, 
shall be included as prior service, provided such persons are 
present county, municipal, park district, conservancy, health or 
public library employes." 

Section 486-60 General Code, as it then stood, allowed a special 

pension based on prior service in an amount equal to 11/2 % of his average 
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prior service salary multiplied by the number of years in his prior service 

certificate. If, therefore, part time service was to count as the equivalent 

of full time service, it might easily happen that an employee whose average 

prior service salary was quite large, perhaps up to the maximum of 

$2,000, might be allowed prior service pension on that basis for a number 

of years during which he actually worked only a very small fraction of 

the day or week. 

Accordingly, my immediate predecessor was called upon to construe 

the law, particularly with reference to the sentence in Section 486-33b 

which I have just quoted, and it was held in an opinion found in 1942 

Opinions, Attorney General, page 441, as follows: 

"It is the duty of the Public Employcs Retirement Board 
to allow a member of the Public Employes Retirement System 
credit for a full year of prior service for each year that such 
member served in any position or office for which prior service 
may be legally credited, if such member was employed in the 
position on an annual basis or if he was appointed to such position 
or elected to such office for a year or years and his salary fixed 
accordingly, regardless of the amount of such salary and regard­
less of the fact that the service rendered may not have required 
the full time of such employe or officer. There is no authority 
in such board to adopt and apply any rule or regulation pro­
viding otherwise." 

The question which he was called upon to consider was quite similar 

to the one which you present, except that it related specificaUy to the part 

fme service rendered during the period upon which the average prior 

service salary was to be computed. It was said in the course of the 

opinion: 

"The law definitely contemplates in my op1111on, that the 
service to be credited as prior service for members of the retire­
ment system, should be computed and credited on the basis of 
years, and there will be found no place in the law where it is 
provided or even suggested that a full year of service should not 
be allowed either as prior service or current service, to an elected 
official for each year of a term for which he is elected and serves, 
even though as a matter of fact, he may not devote his entire 
time to the office. The same is true of any employe who by the 
terms of the Public Employes Retirement Law, is a member of 
the Public Employes Retirement System, if his salary is fixed 
and paid by the year, or, for that matter, if the salary is fixed 
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and paid by the month or week, if he renders service for twelve 
months or fifty-two weeks in a year, as the case may be." 

At the next session of the legislature the above quoted portion of 

Section 486-33b was changed slightly and a new provision added, so that 

it now reads as follows: 

"The service of all such county, municipal, park district, 
conservancy, and township, health, public library, and/or state 
employes prior to January 1, 1935, shall be included as prior 
service, provided such persons are present county, municipal, park 
district, conservancy, health, township or public library employes. 
Provided, however, that if the public retirement board shall deter­
mine that a position as such ernploye in any one calendar year 
was a part time position, the retirement board shall have the 
authority to determine what fractional part of a year's credit shall 
be given." 

The amendment was 111 all probability induced by the opinion to 

·which I have referred, and grew out of a feeling that it would be unfair to 

the system to allow prior service pension on the basis of years of service 

during which the employe actually only worked a small fraction of his 

time in his public employment, also giving him equality with an employe 

whose prior service had been on a full time basis. 

The ¢th general assembly in dealing with paragraph 14 of Section 

486-32 supra, certainly had before it the example of its immediate prede­

cessor in putting the new provision above quoted in Section 486-33b, and 

if it had desired to confer upon the retirement board some similar dis­

cretion and authority in fixing the final average salary on a more equit­

able basis it presumably would have done so in amending paragraph 14 

above referred to. The fact that it did not do so, seems to compel the 

conclusion that the language there used is to be construed in the same 

way that the provisions of Section 486-33b and related statutes were con­

strued by my predecessor, namely, that a year of employment means a 

period of twelve months of employment regardless of whether the em­

ployee was engaged one day or six days a week, or whether he worked 

full days or only a small fraction of each day. If this conclusion results 

in hardship in any case or seeming unfairness, the remedy must lie with 

the legislature. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion that the "actual 

number of years and fractions of a year" to be employed in determining 
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"final averege salary" under paragraph 14 of Section 486-32 General 

Code, means the number of years or fractions of a year during which 

the member was employed, regardless of whether the position called for 

full time service or part time service, and that your board would have 

no authority by any rule or regulation to provide any other basis of com­

putation. 

Respectfully, 

HUGH s. JEN KINS, 

Attorney General. 




