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WHERE A MUNICIPALITY HAS DONATED PROPERTY FOR 

HOSPITAL PURPOSES AND THE MANAGEMENT OF SAID 

HOSPITAL IS IN A BOARD OF TRUSTEES THE MUNICI­

PALITY HAS NO AUTHORITY TO DIVEST THE BOARD OF 

ITS AUTHORITY-THIS ALSO APPLIES TO VILLAGE HOS­

PITAL WHEN THE VILLAGE BECOMES A CITY-§§749.02, 

749.19, 749.24 RC. 

SYLLABUS: 

1. Where a municipality is donated property for hospital purposes under Sec­
tion 749.20, Revised Code, the management and operation of the hospital is in a 
board of hospital trustees under Section 749.24, Revised Code, and the legislative 
authority of the municipality does not have authority to divest a board of hospital 
trustees of this authority. 

2. Where a hospital is donated to a village for hospital purposes under Section 
749.20, Revised Code, and the village later attains the status of a city, the director 
of public safety of the city has no authority with respect to the control and man­
agement of the municipal hospital, such control and management remaining in the 
board of hospital trustees. 

Columbus, Ohio, March 16, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"The transition of a village to city status raises a question of 
the control and management of the municipal hospital owned and 
operated by a municipality in the southern part of the State. 

"In the municipality in question, a hospital had been erected 
and operated for a number of years by a private corporation which, 
in August of 1942, conveyed the premises to the then village for 
hospital purposes. The conveyance was accepted for these purposes 
and since extensive remodeling was necessary, the control and 
operation of the hospital was under the direction of a board of 
hospital commissioners. When the remodeling was completed a 
number of years later, control of the hospital operation and 
management thereof was vested in a board of hospital trustees. 
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"On January 1, 1962, the village assumed full city status, 
having elected in 1961 its first city officials; and council has 
purported to empower the director of public safety to manage 
and control the municipal hospital, to the exclusion of the existing 
board of trustees. 

"In view of the foregoing statement of fact, your opinion is 
requested with respect to the following questions: 

"1. Does council of a municipality upon advancement 
to city status have authority to divest a board of hospital 
trustees of authority to manage and operate hospital property, 
said property having been donated to the municipality for 
hospital purposes? 

"2. Does the director of safety have any authority with 
respect to the control and management of a municipal hospital 
under Section 749.15, Revised Code, upon the advancement of 
the municipality from village to city status, where the prop­
erty used for hospital purposes was originally donated to 
the municipality for hospital purposes?" 

Provision for municipal hospitals is _made in Chapter 749., Revised 

Code, which provides for two kinds of municipal hospitals : ( 1) those 

created by the municipality through an agreement with private organi­
zations; and (2) those acquired by gift. 

Sections 749.02 through 749.19, Revised Code, authorize a munici­

pality to agree with a charitable non-profit corporation for the erection 

and management of a hospital or for an addition to such a hospital. The 

agreement must be approved by the electors of the municipality under 

Section 749.03, Revised Code; and a board of hospital commissioners, 
whose duties are to rebuild, erect, or repair the hospital, must be appointed 

under Section 749.04, Revised Code. Thereafter, in the case of a city, the 

management and control of the hospital is in the. director of public safety 

und~r Section 749.15, Revised Code; or, in the case of a village, in the 

legislative authority of the village under Section 735.27, Revised Code. 

When a hospital is donated to a municipality, Sections 749.20 through 

749.34, Revised Code, apply. Under Section 749.20, Revised Code, when 
a municipality receives property for hospital purposes by a deed or gift, 

devise or bequest, the property or fund should be managed according to 

the terms of the gift. Under Section 749.24, Revised Code, the manage­

ment of -such hospitals must be placed in a board of hospital trustees-no 

distinction is made here between hospitals owned by cities and those 

owned by villages. 
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Accordingly it is apparent that the answer to your question depends 

upon the facts surrounding the village's acceptance of the hospital. If the 

village acquired the hospital through the kind of agreement called for 

under Section 749.02, supra, and the execution of that agreement was 

submitted to the electors as required by Section 749.03, supra, the manage­

ment of the completed hospital should have been in the village legislative 

authority pursuant to Section 735.27, supra, and upon the village's accession 

to the status of city, authority to manage would devolve upon the city 

safety director. 

As you did not describe such facts and as you state that the hospital 

had been donated to the village for hospital services, I assume that the 

village acquired the hospital under Section 749.20, supra. Accordingly, 

in regard to the management and operation of the hospital property, Section 

749.24, supra applies. It reads: 

"The board of hospital trustees shall, subject to any ordinance 
of the municipal corporation, have the entire management and 
control of the property or funds mentioned in section 749.20 of the 
Revised Code, and shall establish such rule for the government 
thereof as it deems expedient. Such board shall also have the 
entire control of the expenditure of all moneys therefrom and they 
shall be disbursed by the treasurer of the municipal corporation 
only upon the warrant of the municipal auditor or clerk, drawn in 
accordance with the order of such board. 

"The board may apply, control, invest, and reinvest the funds 
coming or arising from any gift, devise, or bequest according to 
the terms on which it was acquired." 

While under this section the management and operation of the hospital 

is clearly placed in a board of hospital trustees, subject to any ordinance 

of the municipal corporation, I cannot conceive that this ordinance making 
authority can be construed in such a way as to allow the municipal 

corporation to pass ordinances contrary to the effect of the statutes. As 
authority to operate and manage the hospital is repeatedly given to a 
board of hospital trustees this function could not be taken away by the 
legislative authority of the municipality. 

In answer to your specific question, it 1s my opinion and you are 

advised: 

1. Where a municipality is donated property for hospital purposes 

under Section 749.20, Revised Code, the management and operation of the 



203 ATTORNEY GENERAL 

hospital is in a board of hospital trustees under Section 749.24, Revised 

Code, and the legislative authority of the municipality does not have 

authority to divest a board of hospital trustees of this authority. 

2. Where a hospital is donated to a village for hospital purposes 

under Section 749.20, Revised Code, and the village later attains the 

status of a city, the director of public safety of the city has no authority 

with respect to the control and management of the municipal hospital, 

such control and management remaining in the board of hospital trustees. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




