
978 OPINIONS 

4559 

1. TEACHER IN PUBLIC SCHOOLS - BOARD OF EDUCATION 
MAY AWARD CONTINUING CONTRACT. TO TEACHER 
HOLDING A LIFE CERTIFICATE - REQUIREMENT -
PRIOR TO APRIL 1938 COMPLETION TWO CONSECUTIVE 
YEARS OF TEACHING IN PART OF A SCHOOL DISTRICT 
WHICH WAS TRANSFERRED TO DISTRICT OF SUCH BOARD 
OF EDUCATION-TEACHER WAS REEMPLOYED- EM­
PLOYMENT CONTINUED UNTIL PASSAGE OF HOUSE BILL 
121, 94 GENERAL ASSEMBLY -SECTIONS 7690-2, 4692 GEN­
ERAL CODE. 

2. STATUS, TEACHER EMPLOYED PRIOR TO MAY, 1938- SEC­
TION 4736 GENERAL CODE. 

3. SUPERINTENDENT OF SCHOOLS - RECOMMENDATION TO 
REEMPLOY SUCH TEACHERS - VOTE, THREE~FOURTHS 
ENTIRE MEMBERSHIP OF BOARD, REQUIRED TO REJECT 
RECOMMENDATION - NO MANDATORY DUTY OF BOARD 
TO OFFER CONTINUING CONTRACT. 

SYLLABUS: 

1. Under the terms of Section 7690-2, General Code, a board of ed­

ucation may award a continuing contract to a teacher holding a life cer­

tificate who prior to April, 1938, completed two consecutive years _of 

teaching in a part of a school district which was transferred to the district 

of such board of education pursuant to the provisions of Section 4692, 
General Code, and who subsequent to said date was reemployed by said 

board of education and continued in the employment of such board until 

the passage of House Bill No. 121 of the Ninety-fourth General Assembly. 

2. Under the terms of Section 7690-2, General Code, a board of 

education may award a continuing contract to a teacher holding a life 

certificate who prior to May, 1938, completed two consecutive years of 

teaching in a school district which was consolidated with another district 

pursuant to Section 4736, General Code, so as to form the district of such 
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board of education, where such teacher subsequent to such date was con­

tinuously employed by such board of education until the passage of House 

Bill No. 121 of the Ninety-fourth General Assembly. 

3. Upon the recommendation of the proper superintendent of schools, 

each of such teachers was entitled to be employed by the board of educa­

tion under a continuing contract, unless such board of education by a 

three-fourths vote of its entire membership rejected such recommendation 

of the superintendent. Neither of such teachers, however, was entitled 

to a continuing contract as a matter of right and the board of education 

was under no mandatory duty to offer a continuing contract to such 

teacher in the absence of recommendation by the proper superintendent 

of schools. 

Columbus, Ohio, December 13, 1941. 

Hon. Kenneth C. Ray, Director of Education, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion reads: 

"In order to clarify the application of the continuing con­
tract law in a number of school districts in the state in which 
there has been reorganization of territory in recent years, we are 
writing to request your formal opinion in answer to the following 
questions: 

1. A teacher holding a life certificate completed in April 
1938 two consecutive years of teaching in School B. In July 
1938 a portion of the school district in which this school was 
maintained was transferred under Section 4692 of the General 
Code to a district maintaining School A. School B was located 
in the territory transforred. Following the transfer, School B 
was closed and the teacher was employed to teach in School A, 
in which school she has been continuously employed since that 
time. Was it the mandatory duty of the board of education 
maintaining School A to issue a continuing contract to this 
teacher on September 1, 1941? 

2. In July 1938 a county board of education consolidated 
all of the territory of two school districts by the creation of a 
new district in accordance with the provisions of Section 4736 
of the General Code. In one of these two districts a teacher 
holding a life certificate completed two consecutive years of 
teaching in l\lay 1938. Following the creation of the new dis-
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trict she was employed by the board of education appointed for 
the created district. She has since been in the employ of that 
board and at the close of the 1940-41 school year had completed 
five consecutive years of teaching in the same school. Did a 
mandatory duty arise on September 1, 1941 for the board of 
education of this district to issue a continuing contract to this 
teacher?" 

Section 7690-1, General Code, as amended by House Bill No. 121 

of the Ninety-fourth General Assembly, provides in part: 

" * * * Contracts for the employment of teachers shall 
be of two types: limited contracts and continuing contracts. A 
limited contract for a superintendent shall be a contract for such 
term as authorized by section 7702 of the General Code, and 
for all other teachers, as hereinafter defined, for such term as 
authorized by section 7 691 of the General Code. A continuing 
contract shall be a contract which shall remain in full force and 
effect until the teacher resigns, elects to retire, or is retired pur­
suant to section 7896-34 of the General Code, or until it is 
terminated or suspended as provided in this act and shall be 
granted only to teachers holding professional, permanent, or life 
certificates. 

* * * 'Continuing service status' for a teacher means em­
ployment under a continuing contract." 

Section 7690-2,_ General Code, as enacted in said House Bill No. 
121, in so far as the same is pertinent to your question, provides: 

"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
have taught for at least three years in the district, and those 
teachers who, having attained continuing contract status else­
where, have served two years in the district, but the board of 
education, upon the superintendent's recommendation, may at 
the time of employment or at any time within such two-year 
period declare any of the latter teachers eligible. 

Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be reem­
ployed, a continuing contract shall be entered into between a 
board of education and such teacher unless the board by a three­
fourths vote of its full membership rejects the superintendent's 
recommendation. However, the superintendent may recommend 
re-employment of such teacher, if continuing service status has 
not previously been attained elsewhere, under a limited contract 
for not to exceed two years but upon subsequent re-employment 
only a continuing contract may be entered into. 
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Provided, however, that on or before September 1, 1941, 
a continuing contract shall be entered into by each board of 
education with each teacher holding a professional, permanent, 
or life certificate who, at the time of the passage of this act, is 
completing five or more consecutive years of employment by 
said board. * * * " 

Each of the teachers in question had taught for three years in her 

respective district and was therefore eligible for continuing service status 

therein and, upon recommendation of the proper superintendent· of schools 

that such teacher be reemployed, the board of education of her district 

was under a duty to enter into a continuing contract with such teacher, 

unless such board by a three-fourths vote of its full membership rejected 

the superintendent's recommendation. Furthermore, a board of educa­

tion could employ a teacher eligible for continuing contract status on a 

continuing contract without recommendation of the superintendent of 

schools, if it desired to do so. 

If at the time of the passage of House Bill No. 121 of the Ninety­

fourth General Assembly such teachers had been completing five ot more 

consecutive years of employment by their respective boards of education, 

they would have been entitled, as a matter of right to be reemployed 

under continuing contracts and their boards of education had no power 

to refuse to employ them. In my Opinion No. 4027, dated August 2, 

1941, I advised your predecessor that the time of the passage of such 

House Bill No. 121, as the term "passage" is used in Section 7690-2, 

General Code, was June 2, 1941. 

However, neither of the teachers to whom you refer in your letter 

had been employed for five years or more by the board of education in 

whose employ they were on the second day of June, 1941. The language 

in the statute is clear and unambiguous and there is therefore no occasion 

to interpret it. In 37 O.Jur., 514, Section 278, it is said: 

" * * * Where the language of a statute is plain and un­
ambiguous and conveys a clear and definite meaning, there is no 
occasion for resorting to the rules of statutory interpretation. 
To interpret what is already plain is not interpretation, but 
legislation, which is not the function of the courts, but of the 
general assembly. * * * An unambiguous statute is to be ap­
plied, not interpreted. * * * " 

I recognize that the plain meaning of the language employed by the 
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General Assembly will result in hardship and injustice. If the meaning 

of the language employed by the General Assembly were doubtful and if 

there were therefore occasion to resort to the ordinary rules of construction, 

the apparent harshness and injustice of the statute would be a very 

material factor for consideration. However, as I have heretofore stated, 

there is no ambiguity in the language used by the General Assembly and 

hence no reason to construe it. In 37 O.Jur., 642, Section 351, it is said: 

"Thus, considerations of hardship are resorted to only in 
cases of construction of statutes of doubtful meaning and should 
never prevail against the positive provisions of the statute. If 
the meaning of a statute is plain and its provisions are sus­
ceptible of but one interpretation, the courts, in construing the 
statute, may not. take into consideration the hardship, inequality, 
unfairness, or injustice which may be caused thereby. In other 
words, it would be highly improper for the court to distort the 
language or the evident meaning of a statute in such manner 
as to give the statute a construction consistent with their own 
feelings of justice when such construction would manifestly de­
feat the intention of the legislature. If the provisions seem 
harsh or unjust, the place to seek the remedy is in the legislature, 
not in the courts." 

Moreover, the General Assembly gave consideration to the transfer 

of territory from one school district to another and the consolidation of 

districts, in connection with the enactment of House Bill No. 121. Sec­

tion 7690-8, General Code, as enacted therein, provides: 

"If an entire school district or that part of a school district 
whfch comprises the territory in which a school or schools are 
situated is transferred to any other district, or if the districts of a 
township or the schools of a rural school district are consolidated 
or centralized, or if a new school district is created, the teachers 
in such districts or schools employed on continuing contracts im­
mediately prior to such transfer, consolidation, centralization, or 
creation shall, subject to the limitations imposed by section 
7690-7 of this act, have continuing service status in the newly 
centralized, consolidated, or created district, or in the district to 
which the territory is transferred." 

By reason of this section, any teacher employed on a continuing 

contract immediately prior to transfer, consolidation, centralization or 

creation has continuing service status in such new districr, but no pro­

vision is made in the act for teachers who were not employed on con­

tinuing contracts immediately prior to transfer, consolidation, centraliza­

tion or creation. Since the General Assembly had under consideration 
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questions as to the status of teachers arising by reason of transfer, cen­

tralization, copsolidation and the like and made specific provision in 

connection therewith but failed to make any provision with respect to 

the particular situation set forth in your letter, it is not within the 

power of the executive or judicial departments to supply this omission; 

rather it must be regarded as studied and deliberate on the part of the 

General Assembly, and the remedy, if any, lies with that body. 

Although the conclusion I have reached may appear to be harsh, 

the rigors and injustice of this law can be ameliorated by boards of ed­

ucation and I assume that in almost all instances the sense of justice 

which is inherent in most of our people will indicate to the various boards 

of education the proper action to be taken in situations similar to that 

outlined in your letter. 

The specific answer to each of your questions must be in the negative. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




