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VACANCY - OFFICE, VILLAGE CLERK - PERSON APPOINTED 

THREE DAYS PRIOR TO GENERAL ELECTION, NOVEMBER 
1941 - NO CANDIDATE ELECTED - APPOINTEE MAY RE­

TAIN OFFICE UNTIL SUCCESSOR ELECTED AND QUALIFIED 

- NOVEMBER ELECTION, 1943. 

SYLLABUS: 

The person appointed three days prior to the general election in 

November, 1941, to fill a vacancy in the office of village clerk, to which 

office no candidate was elected at said election, may retain said office 

until his successor is elected at the general election in November, 1943 

and qualifies therefor. 
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Columbus, Ohio, December 13, 1941. 

Hon. Raymond 0. Morgan, Prosecuting Attorney, 

Wooster, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

"I would appreciate your rendering your opinion on the 
following questions: 

In the Village of Rittman in this county the Village Clerk 
qualified as a candidate for re-election and another person quali­
fied as a candidate to oppose him for the office, one being a Re­
publican and the other a Democrat. 

On Saturday, November 1, the Clerk who was a candidate 
for re-election moved with his family to Memphis, Tennessee 
where he accepted a position and apparently gave up his residence 
in Rittman. However, he did nothing to withdraw as a .candi­
date for the office of Clerk but did inform Council that he was 
moving and would not be there any longer. 

At the election held on November 4, he received the highest 
number of votes for the office of Village Clerk. Section 4279, 
Ohio General Code provides that the clerk shall be an elector of 
the corporation and upon his informing Council that he was mov­
ing and would not be there any longer, a person was appointed 
to fulfill his unexpired term. 

The Questions are: 

Who shall the Board of Elections certify as being elected to 
the office of Village Clerk? 

If the person above referred to who received the highest 
number of votes, but who moved from the village should be 
certified as being elected, will there be a vacancy in the office 
on January 1, 1942 to be filled in accordance with the provision 
of 4252, Ohio General Code?" 

Section 4 of Article XV of the Constitution of Ohio provides that 

no person shall be elected or appointed to any office in this state unless 

possessed of the qualifications of an elector. This constitutional mandate 

is incorporated in Section 4279, General Code, wherein it is specifically 

provided that the village clerk shall be an elector of the corporation. 
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Pursuant to the authorization contained in Section 1 of Article V 

of the Constitution of Ohio, the Legislature has fixed certain residence 

requirements which one must meet in order to be an elector. These resi­

dence requirements are containd in Section 4785-30, General Code, which 

provides in part as follows: 

"No person shall be permitted to vote at any election unless 
he shall have been a resident of the state for one year, of the 
county for thirty days, and of the voting precinct twenty-eight 
days next preceding the election at which he offers to vote. 
* * *,, 

It will be noted that in order to qualify as an elector and be per­

mitted to vote a person must be a resident of his voting precinct for a 

period of twenty-eight days next preceding the election at which he of­

fers to vote. Reference to your request reveals that on November 1, 1941, 

the former village clerk left with his family for Memphis, Tennessee to 

accept a position there; also that he notified the village council that he 

would no longer be in Rittman. Applying the provisions of Section 

4785-31(e), General Code, to the facts presented, I am of the view that 

the person in question lost his residence in this state. Said section pro­

vides: 

"If a person remove to another state with the intention of 
making such state his permanent residence he shall be considered 
to have lost his residence in this state." 

Thus on election day, November 4, 1941, it would appear that he 

could not comply with the statutory resident requirement above referred 

to and consequently did not possess the qualifications of an elector. Such 

being the case, he was ineligible to election at that time. 

The question then arises whether, by reason of the former clerk's 

ineligibility, his opponent who received less votes shall be considered elected 

to the office in question. The answer to this question is contained in 

the third branch of the syllabus in the case of State, ex rel. Haff v. Pask, 

126 O.S. 633, as follows: 

"Where the candidate receiving the highest number of votes 
is ineligible to election, the candidate receiving the next highest 
number of votes for the same office is not elected. Only the 
eligible candidate who receives the highest number of votes for 
the office for which he stands is elected to such office." 

By reason of the foregoing, it follows that neither candidate for the 

office of village clerk was elected thereto at the recent November election. 
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However, under the provisions of Section 4785-158, General Code, the 

candidate receiving the greatest number of votes would be entitled to a 

certificate of election. Such certificate, of course, would in nowise be 

conclusive with respect to title to the office. See State, ex rel. Cox v. 

Riffle, 132 O.S. 546, 550. 

Let us now consider whether there will exist, on January 1, 1942, 

a vacancy in the office of village clerk which may be filled in accordance 

with Section 4252, General Code. 

Your request points out that when the former clerk relinquished his 

office the mayor filled the vacancy by appointment as provided in Section 

4252, General Code, which reads as follows: 

"In case of death, resignation, removal or disability of any 
officer or director in any department of any municipal corpora­
tion, unless otherwise provided by law, the mayor thereof shall 
fill the vacancy by appointment, and such appointment shall 
continue for the unexpired term and until a successor is duly 
appointed, or duly elected and qualified, or until such disability 
is removed." 

By force of this section the person appointed to fill that vacancy 

serves "for the unexpired term and until a successor is duly appointed, 

or duly elected and qualified". At what time may a successor be duly 

elected? In this connection, your attention is directed to Section 10, 

General Code, as follows: 

"When an elective office becomes vacant, and is filled by 
appointment, such appointee shall hold the office until his suc­
cessor is elected and qualified. Unless otherwise provided by law, 
such successor shall be elected for the unexpired term at the 
first general election for the office which is vacant that occurs 
more than thirty days after the vacancy shall have occurred. 
When an elected candidate has failed to qualify for the office 
to which he has been elected, the office shall be filled as in the 
case of a vacancy. Until so filled, the incumbent officer shall 
continue to hold the office. This section shall not be construed 
to postpone the time for such election beyond that at which it 
would have been held had no such vacancy occurred, nor to affect 
the official term, or the time for the commencement thereof, of 
any person elected to such office before the occurrence of such 
vacancy." 

Had a person been elected in the recent November election, it is 

clear that the appointee filling the vacancy occasioned by the abandon-
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ment would serve only until the successful candidate qualified and as­

sumed office on or after January 1, 1942. Since, however, no one was 

elected as village clerk at that election, the earliest time that a successor 

to the present clerk could be chosen would be November, 1943. Such 

clerk now serving by appointment may hold over after January 1, 1942 

under the terms of Sections 4252, supra, and 10, supra. Consequently, 

no vacancy will exist in the office and the provisions of Section 4252, 

supra, may not be invoked at that time. 

At first blush, the conclusion I have reached might appear in con­

flict with· that portion of Section 10, supra, which provides that "when 

an elected candidate has failed to qualify for the office to which he has 

been elected, the office shall be filled as in the case of a vacancy". A 

more careful reading of this provision, however, will readily reveal its 

inapplicability by reason of the fact that no candidate for the office of 

village clerk of Rittman was elected in November, 1941. 

In view of the foregoing, it is my opinion that the person appointed 

three days prior to the general election in November, 1941, to fill a 

vacancy in the office of village clerk, to which office no candidate was 

elected at said election, may retain said office until his succes.sor is elected 

at the general election in November, 1943 and qualifies therefor. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




