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TEACHERS RETIREMENT BOARD, STATE-MAY ESTAB­

LISH RATE PER CENTUM OF INTEREST TO BE PAID UPON 

RETIREMENT OF MEMBER ON INDEFINITE EXTENSIOX OF 

MEMBERSHIP-RATE MAY BE OTHER THAN FOUR PER 

CENTUM PER ANNUM COMPOUNDED ANNUALLY. 

SYLLABUS: 

The State Teachers' Retirement B'oard, may pursuant to Section 78!1!i-1 of the 
General Code, establish a rate per centum of interest to be paid upon the retirement 
of a member on indefinite extension of membership other than the rate of four per 
centum per annum, compounded annually. 

Columbus, Ohio, October 6, 1949 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads: 

"We are enclosing herewith a letter received from R. E. 
Kirk, State Examiner in charge of the current examination of 
the records of the State Teachers Retirement System, request­
ing interpretation of the provisions of Section 7896-56, G. C., 
relative to the rate of interest to be used in computing the an­
nuity granted members of the Teachers' Retirement System at 
retirement after indefinite extension of membership as authorized 
in Section 7896-35, G. C. 

"May we respectfully request that you examine the enclosed 
letter and the statutes governing the rate of interest to be credited 
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to the annuity reserve of a member at retirement, and give us 
your formal opinion in answer to the following question: 

"Upon retirement of a member of the State Teachers Retire­
ment System, does the retirement board have authority to estab­
lish a rate per centum of interest which shall be paid on said 
member's contributions, other than the rate of four per centum 
per annum compounded annually?" 

The enclosed letter submitted to you by your exa111111er Mr. Kirk is 

noted. It is further noted that the question submitted resulted from a 

resolution adopted July 13, 1945, by the State Teachers Retirement Board, 

which reads as follows : 

"BE IT RESOLVED by the Retirement Board of the 

State Teachers Retirement System that under authority of the 

provisions of Section 7896-r G. C., regular interest be fixed at 

the rates indicated for purposes outlined in the following list: 

I On accumulated contributions: 

A. During contributing membership: 

I. Simple . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . oo/o zo/o 
2. Compound ..................... 2% 4% 

B. During non-contributing membership: 

I. First two years ................. 2% 4o/o 

2. Third to tenth years, inclusive. . . . 2% 4o/o 
3. Eleventh year and thereafter (Eff. 

9-1-1945) 
a. Less than 10 3•ears of service . .. oo/o 
b. Indefinite exte11sion of member-

ship . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . I o/o 
c. Indefinite leave of absence. . . . . . 2% 

II On deposits for credit for outside service. . . I o/o 
III On deposits for additional annuity. . . . . . . . I% 

and BE IT FURTHER RESOLVED by said Board that on 
deposits for additional annuity, interest be credited on August 
3 I on the smallest amount on deposit for the entire preceding 
year.'' 

The question presented evolves around the definition of "regular 

interest" as defined in Section 7896-r of the General Code. The history 

pertaining to said definition is pertinent in that it would be a guide in 
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ascertammg the intent of the legislat~1re as to its application by the 

Teachers Retirement Board. 

Provisions for a state-wide retirement system for teachers in schools 

supported wholly or in part by public funds was originally enacted by 

the General Assembly in 1919 (108 0. L., Pt. r, 196). At that time 

certain words and phrases were defined in Section 7896-1. "Regular 

interest" was defined then to mean "interest at four per centum per 

annum, compounded annually." No changes were made as to the above 

definition until 1941 ( I 19 0. L. 247, at page 252), at which time the 

above section, so far as same relates to ''regular interest," was repealed 

and the following definition adopted: 

'' 'Regular interest" (and the term ·uniform interest' as 
used in section 7896-56, paragraph (cl) of the General Code) 
shall mean interest at such rate or rates for the respective funds 
as the retirement board may from time to time determine, which 
rate or rates shall never be more than four per centum per annum, 
compounded annually: provided. however, that upon retirement 
the annuity granted any member shall have a reserve equal to 
the total of the employ's regular contribution with interest at the 
rate of four per centum per annum, compounded annually. Pro­
vided further, however, that in the purchase of out-of-state serv­
ice credit as provided in section 7896-30 of the General Code, 
and in the purchase of additional annuity, as provided in section 
7896-56, paragraph (c) of the General Code, interest shall be 
computed and credited to reserves therefor at such rate or rates 
as the retirement board shall fix as regular interest thereon." 

At the time the above definition was adopted, the legislature stated 

its purpose for adopting same, said purpose being: 

"* * * for the purpose of reducing interest rates paid on 
accounts of non-retiring members of the * * * state teachers 
retirement system * * * and of meeting the emergency resulting 
from low interest rates." 

This section was further amended in 1945, r2r 0. L. 221, and at the 

present time it provides in part as follows : 

"'Regular interest' (and the term 'uniform interest' as 
in section 7896-56, paragraph (cl) of the General Code) shall 
mean interest at such rate or rates for the respective funds as the 
retirement board may from time to time determine, which rate 
or rates shall never be more than four per centum per annum, 
compounded annually; provided, however, that upon retirement 
the annuity granted any member shall have a reserve equal to 
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the total of the employe's regular contributions with interest at 
the rate of four per centum · per annum, compounded annually. 
Provided further, however, that in the purchase of out-of-state 
service credit as provided in section 7896-30 of the General 
Code, and on additional direct deposits for the purpose of pro­
viding additional annuity as provided by section 7896-43 of the 
General Code, and also on the accumulated contributions of mem­
bers with indefinite extension of membership as provided by 
section 7896-35 of the General Code of Ohio, interest shall be 
computed and credited to reserves, deposits, and accumulated 
contributions at such rate or rates as the retirement board shall 
fix as regular interest thereon." 

It should be observed that Section 7896-1, supra, states first, that 

interest shall mean "interest at such rate or rates for the respective funds 

as the retirement board 111ay fro111 time to time determine, which rate or 

rates shall never be 111ore than four per centum per annum, compounded 

annually," followed, however, by certain provisos, viz., ( r) "that upon 

retirement the annuity granted any member shall have a reserve equal to 

the total of the employe's regular contributions with interest at the rate 

of four per centum per annum, compounded annually," (2) "that in the 

purchase of out-of-state service credit as provided in section 7896-30 of 

the General Code, and on additional direct deposits for the purpose of 

providing additional annuity as provided by section 7896-43 of the General 

Code, interest shall be computed and credited to reserves, deposits, and 

accumulated contributions at such rate or rates as the retirement board shall 

fix as regular interest thereon,'' and (3) "on the accumulated contribu­

tions of members with indefinite extension of membership as provided by 

Section 7896-35 of the General Code of Ohio, interest shall be computed 

and credited to reserves, deposits, and accumulated contributions at such 

rate or rates as the retirement board shall fix as regular interest thereon." 

Does the purpose for which Section 7896-1 was amended in 1941 

prevail as to the latter amendment? I think not, the answer being in 

Section 7896-35 of the General Code, in which there is definitely a dis­

tinction made by and between those members who regularly contributed 

and were retired as regular teachers and those who ceased making con­

tributions and retired subsequent to being given an indefinite extension 

of membership. That part of Section 7896-35 of the General Code perti­

nent to the instant question reads as follows: 

"* * * Any member or former member with ten or more 
years of service credit, and whose accumulated contributions 
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during such period of service have not been withdrawn, shall be 
given an indefinite extension of membership beginning with the 
third year following his last contributing membership, and pro­
vided he does not qualify for indefinite leave of absence under 
other provisions of this act. During such extension of member­
ship he shall retain all the rights and privileges of a member and 
may upon application be granted a superannuation retirement 
allowance, under the provisions of this section, or upon applica­
tion may be granted a commuted superannuation retirement 
allowance as provided by section 7896-36 of the General Code 
of Ohio." 

In Crawford, Statutory Construction, '·Interpretation of Laws," at 

page 129, it is said : 

"A proviso, * * * is a clause aclc\ec\ to an enactment for the 
purpose of acting as a restraint upon, or as a qualification of the 
generality of the language which it follows. Sometimes, how­
ever, as a precautionary measure, it is used to explain the general 
words of the act and to exclude some ground of misinterpretation 
which would extend it to cases not intended to be brought within 
its operation or purview. Some cases apparently ascribe three 
functions to the proviso: (I) To exempt something from the 
enacting clause; (2) To qualify or restrain its generality; (3) 
And to exclude some possible misinterpretation of it as extending 
to cases not intended by the legislature. * * * the proviso should 
not be used to enlarge the operation of a statute, * * *. More­
over, in actual practice, and as a general rule, the proviso is intro­
duced by the word 'provic\ec\,' although the use of this word is 
not mandatory. In fact, amendments are often added to statutes 
by use of this same wore\." 

In view of the foregoing, it 1s therefore my opinion that the State 

Teachers Retirement Board may, pursuant to Section 7896-1 of the Gen­

eral Code, establish a rate per centum of interest to be paid upon the 

retirement of a member on indefinite extension of membership other than 

the rate of four per centum per annum, compounded annually. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




