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A BOARD OF EDUCATION IS WITHOUT AUTHORITY TO 

WAIVE THE PAYMENT OF TUITION BY ANY STUDENT IN 
THE SCHOOLS OF THE DISTDICT WHETHER OR NOT THE 

STUDENTS CONCERNED ARE FROM FOREIGN COUNTRIES­
§3313.64 RC., OPINION NO. 4864, OAG 1932, OPINION NO. 106, 

OAG 1927, §3313.17 RC., OPINION NO. 1890, OAG 1933, §3313.19, 
RC. OPINION NO. 5178, OAG 1936. 

SYLLABUS: 

A board of education is without authority, by rule or otherwise, to waive the 
payment of tuition by any students in the schools of the district where under Section 
3313.64, Revised Code, such students may be admitted to the schools only upon 
the payment of tuition; and this is true whether or not the students concerned are 
from foreign countries. 

Columbus, Ohio, January 19, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 3313.64 of the Revised Code provides that the 
schools of each city exempted village or local school district 
shall be free to all school residents between six and twenty-one 
years of age, with school residents being defined as all youth 
who are children or wards of 'actual residents' of the school 
district. This section also provides that the board of education 
of a city, exempted village, or local school district may admit 
other persons to the public schools of its respective district upon 
payment of tuition within the limitation of law. 

"The examiners, in making the audits and examinations of 
the various school districts, for the most part city school dis­
tricts, have noted several instances of students being accepted 
from foreign countries for instruction in the regular school cur­
riculum, with such course of instruction covering the educational 
attainments leading to the issuance of a diploma upon graduation. 

"Tuition is not collected from the foreign students and in 
certain instances the board, by the passage of a resolution, waives 
the collection of the tuition on the basis that the board of educa-
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tion is interested in encouraging good will and a greater under­
standing between nations, with the opinion being that this ob­
jective is furthered by the exchange of ideas resulting from, and 
having local students enjoy and benefit from association with 
students from foreign countries. 

"Negotiating with a foreign country or an individual from a 
foreign country for the purpose of providing aid to a foreign 
student through the expenditures of tax moneys would seem 
to be a prerogative of the federal level of government and that 
such authority, under the Constitution of the United States, would 
not be available to the state level of government or any lesser 
subdivision thereof. 

"Numerous applications from youth of foreign countries 
requesting to be enrolled in school districts of Ohio without the 
payment of tuition have been noted. Giving consideration to 
the foregoing, and due to the interest in this subject, will you 
please issue your formal opinion on the following question: 

"May a board of education, under the corporate powers 
of the board as set forth in Section 3313.17, Revised Code, 
and the authority granted by Section 3313.20, Revised Code, 
in authorizing the board of education to make such rules 
and regulations as are necessary for its government, accept 
for enrollment in the classes of the schools in the district, 
without the payment of tuition, students from foreign coun­
tries for the purpose of pursuing and matriculating in the cur­
riculum of the school district?" 

Under Section 3313:64, Revised Code, the schools of all school dis­

tricts are free to school residents between six and twenty-one years of 

age. The same section states that school residents "shall be all youth· who 
are children or wards of actual residents of the school district." 

Section 3313.64, supra, also states: 

"* * * All youth of school age living apart from their parents 
or guardians and who work to support themselves by their own 
labor, shall be entitled to attend school free in the district in 
~hich they are employed. 

"* * * * * * * * * 
"The board of education of a city, exempted village, or 

local school district may admit other persons to the public schools 
of its respective district upon the payment of tuition within the 
limitation of law." 

It could be possible that some of the students to whom you refer are 
of school age and live as children or wards of actual residents of school 
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districts. Also, some of such students could be living apart from their 

parents or guardians and working to support themselves by their own 

labor. In such instances, the students would, under Section 3313.64, 

supra, be entitled to free schooling. 

And as to being a ward of a resident, I note that the term "ward" 

should be liberally construed. In this regard it is stated in Opinion No. 

4864, Opinions of the Attorney General for 1932, page 1472 at 1475: 

"See Opinions of the Attorney General for 1927, page 160. 
As pointed out in the opinion referred to, it is well settled that 
the term 'ward' as used in Section 7681, General Code, should be 
liberally construed in the interests of the education of the youth 
of school age in this state. See also, Opinions of the Attorney 
General for 1918, page 453. The syllabus of the 1927 opinion 
referred to, is as follows : 

"'1. The term ward, as used in Section 7681, General 
Code, should not be limited to its technical meaning, but 
should be construed liberally in the interests of the educa­
tion of the youth of school age in this state. 

" '2. A determination of the question of whether or not 
a child has been in good faith committed by its parents to the 
care and custody of another for the purpose of having a 
home provided for it, or whether such living with another is 
merely for the purpose of evading the law requiring the pay­
ment of tuition for school attendance, is in all cases a question 
of fact to be determined from a consideration of all the facts 
and circumstances surrounding the case. 

" '3. A child who resides permanently in the home of 
an actual resident of a school district and to which child 
such actual resident stands in loco parentis may attend the 
public schools of such district without paying tuition, even 
though the parents of such child reside outside the district.' 

"As these children appear to be residing permanetly in the 
home of an actual resident of the school district in question, the 
whole question is whether or not that resident stands in loco 
parentis, or in the place of the parent, to the children. If so, 
the children are entitled to attend the public schools of that dis­
trict withrout the payment of tuition, if not, and the estate of the 
children can bear the expense of tuition, it should be paid." 

However, in the instances to which you refer, the respective boards 

have determined that tuition was due, but have waived such tuition. Thus, 

it appears that the students do not qualify for free schooling, and the ques­

tion is whether boards may properly waive the payment of tuition. 
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Boards of education have only those powers expressly granted by 

statute or necessarily implied from those granted. 48 Ohio Jurisprudence 

2d, Section 78, pages 481, 482. 

Section 3313.17, Revised Code, provides: 

"The board of education of each school district shall be a 
body politic and corporate, and, as such, capable of suing and 
being sued, contracting and being contracted with, acquiring, 
holding, possessing, and disposing of real and personal prop­
erty, and taking and holding in trust for the use and benefit of 
such district, any grant or devise of land and any donation or 
bequest of money or other personal property." 

While this section does state that a board of education may sue and be 

sued, I do not believe that such power encompasses the right to com­

promise claims. And in this regard, I am in agreement with the words 

of one of my predecessors as found in Opinion No. 1890, Opinions of the 

Attorney General for 1933, Vol. III, page 1780, in which it is stated at 

pages 1783 and 1784: 

"An examination of the sections of the statute by means of 
which the legislature has granted and defined the powers of 
boards of education and township trustees failed to disclose any 
express grant of power to such boards to settle and compromise 
claims due such subdivisions as in the case of county commis­
sioners ; although there is a similar provision granting such bodies 
the right to sue and be sued. I am not unmindful of the fact that 
cases are reported in other states holding that a grant of power 
to sue and be sued gives power to the grantee thereof to com­
promise and settle the claim forming the subject matter of the 
suit, yet such does not appear to have been the intent of the 
legislature of Ohio, for to give such effect to such language would 
render superfluous all of the provisions of Section 2416, General 
Code, with reference to the powers of county commissioners." 

And further evidence of the intent of the legislature, as referred to by 

my predecessor, is evidenced in the fact that in 1935 a specific provision 

was passed allowing a board of education of a school district to compound 

or release debts owed to the district by a bank. The provision was enacted 

as Section 4749-1, General Code (116 Ohio Laws, 451) and is now Section 

3313.19, Revised Code, reading as follows: 

"The board of education of any school district may compound 
or release, in whole or in part, a debt, obligation, judgment, or 
claim due the school district, or clue the board of the school district 
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from a bank in process of liquidation or operating under a con­
servatorship, except where any member of the board is personally 
interested as a stockholder. The board shall enter upon its records 
a statement of the facts and the reasons for such compounding or 
release." 

While said Section 3313.19 might on first impression appear to allow 

a board to compound or release any debt, obligation, judgment, or claim 

due the school district, I am of the opinion that the power refers only to 

debts, etc., due from a bank in the process of liquidation or operating 

under a conservatorship. As stated by the then Attorney General in 

Opinion No. 5178, Opinions of the Attorney General for 1936, Vol. I, 

page 217, at pages 218, 219: 

"In an opinion reported in Opinions of the Attorney General, 
1933, Vol. III, p. 1780, I held that boards of education do not 
have power to settle and compromise claims due them similar 
to that granted county commissioners by Section 2416, General 
Code. I compared this section with Section 4749, General Code, 
and pointed out that boards of education and county commissioners 
are both granted the powers to sue and be sued but that only the 
latter are granted the power to settle and compromise suits. This 
principle was affirmed in an opinion reported in Opinions of the 
Attorney General, 1934, Vol. I, p. 222. Subsequently the General 
Assembly enacted Section 4749-1, General Code (116 O.L., 451) 
specifically granting boards of education the power to compound 
or release claims due them from banks. * * *" (Emphasis added) 

Further, if the intent was to release any debt, etc., owing a school district, 

there would have been no need for the language referring specifically to 

banks. 

In view of the foregoing, I conclude that neither Section 3313.17 nor 

3313.19, supra, provide authority for a board of education to waive the 

payment of tuition where tuition is due. 

Further, I have the same opinion as to Section 3313.20, Revised Code, 

under which boards of education are given the power to make "such rules 

and regulations as are necessary for its government and the government 

of its employees and the pupils of the schools." It is self-evident that a 

board of education may not by a rule evade the express provisions of 

Section 3313.64, supra, with respect to pupils who must pay tuition. 

I can find merit in the desire of the boards of education concerned to 

encourage good will and a greater understanding between nations by 
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allowing certain students to attend school free, even though under the 
statutes they are required to pay tuition. As I noted earlier, however, such 

boards of education have only those powers expressly granted or neces­

sarily implied from those granted, and I have been unable to find any 

authority, either express or implied, for the waiving of the collection of 
tuition where tuition is due. 

Answering your specific question, therefore, it is my opmton and 

you are advised that a board of education is without authority, by rule 

or otherwise, to waive the payment of tuition by any students in the 
schools of the district where under Section 3313.64, Revised Code, such 

students may be admitted to the schools only upon the payment of 
tuition; and this is true whether or not the students concerned are from 

foreign countries. 
Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




