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BUS—NOT “SCHOOL BUS” WHEN USED TO TRANSPORT
CHILDREN TO AND FROM SUNDAY SCHOOL — SECTION
6295-1 G.C.

SYLLABUS:

A bus, however owned, when being used to transport children to and
from Sunday school is not a “school bus” as that term is used in Section
6295-1, General Code.

Columbus, Ohio, June 30, 1941.

Hon. Cylon W. Wallace, Registrar,
Bureau of Motor Vehicles, Main and Fourth Streets,
Columbus, Ohio.

Dear Sir:

This will acknowledge receipt of your recent request for my opinion
as follows:

“This bureau has had numerous requests since the enact-
ment of House Bill number 232 of the 91st General Assembly
amending section 6295-1 G.C., the provisions of which were
effective September 5th, 1935, for the issuance of gratis ‘school
bus’ license plates for buses owned by a church or Sunday school
used to transport children to and from Sunday school.

So-called special license plates bearing the designation
‘school bus’ plus identifying numerals are issued without charge
for school buses used to transport school children to and from
school or to and from a schHool function upon proper application
and presentation of proper certificate of title. These license plate
registrations are issued to the owner as named in the certificate
of title regardless of who such owner may be, the restriction
being applicable to the use of such license plates. '

Will you please give us your opinion as to whether or not
Sunday school children may be transported to and from Sunday
school in a bus of more than six passenger seating capacity if
such bus displays the proper ‘school bus’ license plates? Also,
would the ownership of such bus have any bearing in the mat-
ter?”
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The question presented in your communication is whether a bus
which is used to transport children to and from Sunday school is a “school
bus” as that term is used in Section 6295-1, General Code, which section
provides in part as follows:

“No school bus as hereinafter defined shall be required to
pay the annual license tax provided for in section 6291 of the
General Code. The term ‘school bus,” as used herein shall be
construed to mean any vehicle, however owned, used exclusively
to transport school children, either to and/or from school, or to
and/or from any school function, having a seating capacity of
more than five persons exclusive of the driver.”

It is an elementary rule of statutory construction that words used in
a statute should be given their usual and ordinary meaning unless the
context requires a different interpretation. Consequently, it is necessary
to ascertain the ordinary meaning of the word “school.”

In Opinion No. 1989, Opinions of the Attorney General for the year
1938, Vol. I, page 425, the first branch of the syllabus reads:

“The word ‘school’ as used in Section 1345-1(E)(5), Gen-
eral Code, should be strictly construed and only includes insti-
tutions lower than the grade of college wherein a course of gen-
eral education and mental training is offered for children similar
to that offered in the public schools. Whether or not institutions
are operated for profit is not a factor in determining whether
said institutions come within the definition of the word ‘school’
as that word is used in Section 1345-1(E)(5).”

In Opinion No. 4500, reported in Opinions of the Attorney General
for the year 1935, Vol. II, page 950, the second branch of the syllabus
reads:

“Motor vehicles, however owned, having a seating capacity
of more than five persons, exclusive of the driver, and used ex-
clusively to transport school children attending any grades em-
braced within those of a high school or an elementary school or
kindergarten, to and from school or to and from any school
function, whether the school attended be a public or private
school or the school function be one of a public or private school,
are exempted from the payment of the annual motor vehicle
license tax provided for in Sectior 6201, General Code”
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It is apparent that the word “school” is construed generally to mean
an institution of primary training where courses of general education and
mental training, similar to those of our public schools, are offered. There-
fore, I am constrained to the view that a Sunday school does not consti-
tute a “school” as that term is generally defined and consequently, a bus
used in connection therewith would not constitute a ‘“school bus” as that
term is used in Section 6295-1, General Code. '

As to your second inquiry, an examixiation of Section 6295-1, Gen-
eral Code, reveals that the sole consideration in determining whether a
bus constitutes a “school bus” is the use of such vehicle. The ownership
of such a bus is immaterial.

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I
am of the opinion that a bus, however owned, when being used to trans-
port children to and from Sunday school is not a “school bus” as that
term is used in Section 6295-1, General Code.

Respectfully,

TroMAs J. HERBERT,

Attorney General.



