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OPINION NO. 84-065 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 5705.19, a board of county commissioners may, in its 
resolution to levy a tax in excess of the ten-mill limitation for 
programs and services for the mentally retarded and developmentally 
disabled, provide for the increased tax rate to be for a specific 
number of years, not exceeding five, or for the increased tax rate to 
be for a continuing or indefinite period of time. A board of county 
commissioners has no authority to provide that such an increase be 
for a definite number of years exceeding five years. 

To: Lee E. Fry, Darke County Prosecuting Attorney, Greenville, Ohio ·, 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 16, 1984 

I am in receipt of your request for my opinion whether "a tax levy for the 
purposes of use of a county board of mental retardation and developmental 
disabilities as authorized by section 5705.19{L) of the Revised Code [may] be placed 
on the tax duplicate for a period of ten years." 

R.C. 5705.19 empowers a board of county commissioners to pass a resolution 
to place before the voters the question of whether a tax levy in excess of the ten­
mill limitation shall be passed for one of the purposes specified in that section. 
R.C. 5705.19 reads in part: 

This section does not apply to school districts. 
The taxing authority of any subdivision at any time and in any 

year, by vote of two-thirds of all the members of the taxing 
authority, may declare by resolution and certify the resolution to the 
board of elections not less than seventy-five days before the election 
upon which it will be voted that the amount of taxes that may be 
raised within the ten-mill limitation will be insufficient to provide for 
the necessary requirements of the subdivision and that it is necessary 
to levy a tax in excess of that limitaticn for any of the following 
purposes: 

(L) For community mental r~tardation and developmental 
disabilities programs and services pursuant to Chapter 5126. of the 
Revised Code. Money received from levies enacted or renewed under 
division (L) of former section 5705.19 of the Revised Code prior to 
October 25, 1967, shall be appropriated to the use of the county board 
of mental retardation and developmemetal disabilities established 
under section 5126.02 of the Revised Code. Revenue from a tax levy 
passed or renewed under such division or this division after October 
25, 1965, shall not be expended until the budget for the operation of 
programs and services pursuant to Chapter 5126. of the Revised Code 
for that calendar year has been submitted to and approved by the 
board of county commissioners. Funds derived from a tax levy passed 
or renewed after October 25, 1967, which are not budgeted for 
operating purposes may be dispensed by the county board of mental 
retardation and developmental disP.bilities after approval by the board 
of county commissioners for the l'eplacement of necessary equipment, 
or for acquiring, constructing, or improving facilities for programs 
and services pursuant to Chapter 5126. of the Revised Code. 

The resolution shall be confined to the purpose or purposes 
described in one division of this section, for which the revenue 
derived therefrom shall be applied. The existence in any other 
division of this section of authority to levy a tax for any part or all of 
the same purpose or purposes does not preclude the use of such 

Drrrmhn llJ~~ 



OAG 84-065 ATTORNEY GENERAL 2-210 

revenues for any part of the purpose or purposes of the division under 
which the resolution is adopted. 

The resolution shall specify the amount of the increase in rate 
that it is necessary to levy, the purpose thereof, and the number of 
years during which the increase in rate shall be in effect, which may 
or may not include a levy upon the duplicate of the current year. The 
n'!mber of years may be any number not exceeding five, except as 
Tallows: 

(3) 	 When the additional rate is for an 

the increased rate rna be or a continuin 


a or the mamtenance and operation o programs and 
services pursuant to Chapter 5126. of the Revised Code; 

(b) for the purposes set forth in divisions (I), (J), and (U) of this 
section; 

(c) for the maintenance and operation of a joint recreation 
district. 

(4) 	 When the increase is for the purpose set forth in division 
(D) of this section, the tax levy may be for any specified number of 
years or for a continuing period of time, as set forth in the resolution. 

A levy for the purposes set forth in division (I), (J), or (U) of this 
section, or for maintenance and operation of programs and services 
pursuant to Chapter 5126. of the Revised Code may be reduced 
pursuant to section 5705.261 or 5705.31 of the Revised Code. A levy 
for the purposes set forth in divisions (I), (J), or (U) of this section 
may also be terminated or permanently reduced by the taxing 
authority if it adopts a resolution stating that the continuance of the 
levy is unnecessary and the levy shall be terminated or that the 
millage is excessive and the levy shall be decreased by a designated 
amount. 

The resolution shall go into immediate effect upon its passage, 
and no publication of the resolution is necessary other than that 
provided for in the notice of election. (Emphasis added.) 

See R.C. Chapter 5126 (providing for services and programs for the mentally 
retarded and developmentally disabled); R.C. 5705.0l(A) (a county is a subdivision 
for purposes of R.C. Chapter 5705h R.C. 5705.0l(C) (a board of county 
commissioners is a taxing authority for purposes of R.C. Chapter 5705); R.C. 
5705.07 ("[t] he taxing authority of any subdivision may make tax levies authorized 
in excess of the ten-mill limitation by a vote of the people under the law applicable 
thereto, irrespective of all limitations on the tax rate"). Since a board of county 
commissioners is authorized to pass a resolution providing for a vote upon a tax 
levy in excess of the ten-mill limitation for purposes of mental retardation and 
developmental disabilities programs and services provided pursuant to R.C. Chapter 
5126 to be in effect for a continuing period of time, you question whether the board 
"is necessarily impliedly authorized to limit such levy to any lesser period of time." 

It is a fundamental rule of statutory construction that parts of a statute as 
well as different statutes that are part of the same scheme should be construed so 
as to render the statute or statutes a consistent and harmonious whole, and a 
construction which destroys this harmony should be avoided. ~ Humphrys v. 
Winous Co., 165 Ohio St. 45, 133 N.E.2d 780 (1956); Gough Lumber Co. v. Crawford, 
124 Ohio St. 46, 176 N.E. 677 (1931). I believe that an examination of R.C. 5705.19 
and other provisions of R.C. Chapter 5705, the Uniform Tax Levy Law, reveals a 
legislative intent that the fact that an increased tax levy may run for a continuing 
period of time do.es not mean that t~ levy may run for &QY definite period of time. 

R.C. 5705.19 sets forth the general rule that the commissioners' resolution 
must state the number of years duriRg which the tax inQrease shall be in effect and 
states that such number "may be any number not exceeding five," except in certain 
instances. One exception to this general rule is that where the additional rate is 
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for the maintenance and operation of programs and services pursuant to R.C. 
Chapter 5126, "the increased rate may be for a continuing period of time." Cf. 
R.C. 5705.21 (providing that a board of education may by resolution submit The 
question of a tux in excess of the ten-mill limitation and such resolution shall state 
the number of years during which the lncrear-;e shall be in effect; "[t] he number of 
years may be any number not exceeding five or, if the levy is for current expenses 
of the district, for a continuing period of time"). Another exception to the general 
rule is that when the increase Is for the purpose set forth in R.C. 5705.19(0) (public 
libraries), "the tax levy may be for any specified number of years or for a 
continuing period of time. 11 The General Assembly's use of different language in 
prescribing the various exceptions to the general rule set forth in R.C. 5705.19 
indicates that the General Assembly is cognizant of, and has provided for, the 
distinction between a tax increase for a specific, definite period of time and f Jr an 
indefinite period of time. By using different terminology with regard to the 
duration of a tax increase, the General Assembly has demonstrated its intent that 
when a tax levy is for a continuing period of time, it is not to be for a specified 
number of years, but for an indefinite period of time. This assertion is supported 
by R.C. 5705.25, which provides that the notice of election and ballot for a tax 
increase must state tne number of years during which the increase will be in effect, 
but "[i] f the levy is to be in effect for a continuing period of time, the notice of 
election and the form of ballot shall so state instead of setting forth a specified 
number of years for the levy" (emphasis added). If the General Assembly had 
intended that a county could provide for a tax levy in excess of the ten-mill 
limitation for programs and services for the mentally retarded and developmentally 
disabled to be for any definite number of years, the legislature would have so 
stated, as it did with regard to public libraries. 

My conclusion is supported by an examination of the history of R.C. 5705.19. 
Prior to the enactment of 1975-1976 Ohio Laws, Part I, 929 (Am. S.B. 434, eff. Jan. 
17, 1977), R.C. 5705.19 provided that an increased tax rate could be for any number 
of years "not exceeding five," or if the increased tax rate were for the maintenance 
and operation of schools, training centers, workshops and residential facilities for 
the mentally retarded the increase could be "for any number of years not exceeding 
ten." Am. S.B. 434 deleted this latter language and provided that an increased rate 
for such services and programs for the mentally retarded could be "for a continumg 
period of time." Again, the General Assembly has indicated an intent that an 
increased tax rate for programs and services for the mentally retarded may be for 
a specified number of years, not to exceed five years, and that if the increase is 
not to be for such definite period of time, it may be for a continuing, or indefinite 
period of time, but for no other specific number of years. See Malone v. Industrial 
Commission, 140 Ohio St. 292, 299, 43 N.E.2d 266, 270 (1942) (when a statute is 
amended, "it is presumed that the Legislature intended to change the effect and 
operation of the law to the extent of the change in the language thereof"). 

In conclusion, a board of county commissioners may, in its resolution to levy a 
tax in excess of the ten-mill limitation for programs and services for the mentally 
retarded and developmentally disabled, provide for the increased tax rate to be for 
a specific number of years, not exceeding five, or for the increased tax rate to be 
for a continuing or indefinite period of time. A board of county commissioners has 
no authority to provide thlit such an increase be for a definite number of years in 
excess of five years. I note, however, that R.C. 5705.19 provides that a tax levied 
pursuant to that statute for the maintenance and operation of programs and 
services for the mentally retarded and developmentally disabled may be reduced 
pursuant to R.C. 5705.261 (whereby the tax t•ate is reduced pursuant to a vote of 
the electorate) or R.C. 5705.31 (whereby the tax rate is reduced by the county 
budget commission). In addition, I note that even though a tax levy in excess of the 
ten-mill limitation is approved by the voters, the county commissioners have the 
discretion not to levy the tax during any given year if they so choose or to levy the 
tax at a rate lower than that approved by the voters. R.C. 5705.07; R.C. 5705.26. 
See 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-Q36. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to R .C. 
5705.19, a board of county commissioners may, in its resolution to levy a tax in 
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excess of the ten-mill limitation for programs and services for the mentally 
retarded and developmentally disabled, (l'OVide for the increased tax rate to be for 
a specific number of years, not exceeding five, or for the increased tax rate to be 
for a continuing or Indefinite period of time. A board of county commissioners has 
no authority to provide that such an increase be for a definite number of years 
exceeding five years. 




