
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1960 Op. Att’y Gen. No. 60-1234 was overruled in part by  
2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-028. 



ATTORNEY GENERAL 205: 

1234 

THE PROSECUTING ATTORNEY OF A COUNTY rs THE" LE­
GAL ADVISOR OF A JOINT TOWNSHIP HOSPITAL BOARD­
BUT IS NOT THE LEGAL ADVISOR OF A BOARD OF HOSPI­
TAL GOVERNORS-§§513.07, 513.16, 513.17, RC. 

SYLLABUS: 

·I. The prosecuting attorney of a county is the legal adviser of a joint township' 
hospital board formed pursuant to Section 513.07, Revised Code, but it is not the legal 
adviser of a board of hospital governors appointed under Section 513.16,. Revised 
Code. 

2. A board of hospital governors appointed pursuant to Section 513.17, Revised 
Code, is authorized to employ counsel to assist such board in performing the duties 
imposed by Section 513.17, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 5, 1960 

Hon. Richard L. Davis, Prosecuting Attorney 
Highland County, Hillsboro, Ohio 

Dear Si10: 

I have your· request for my opinion reading as follows: 

"Your opinion- is respectfully requested on the following 
matter: 

"Is the Prosecuting Attorney the legal adviser: for either a· 
joint township distr:ict hospital board or the board of go~ernonr 
of such, joint township· hospital district?" 

https://GOVERNORS-��513.07
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Section 309.09, Revised Code, to which you refer, reads: 

"The prosecuting attorney shall be the legal adviser of the 
board of county commissioners, board of elections, and all other 
county officers and boards, including all tax supported public 
libraries, and any of them may require written opinions or instruc­
tions from him in matters connected with their official duties. He 
shall prosecute and defend all suits and actions which any such 
officer or board directs or to which it is a party, and no county 
officer may employ any other counsel or attorney at the expense 
of the county, except as provided in section 305.14 of the Revised 
Code. 

"Such prosecuting attorney shall be the legal adviser for all 
township officers, and no such officer may employ other counsel 
or attorney, except on the order of the board of township trus­
tees, duly entered upon its journal, in which the compensation to 
be paid for such legal services shall be fixed. Such compensation 
shall be paid from the township fund." 

It will readily be seen that under the above quoted section the prose­

cuting attorney of a county is made the legal adviser for all township 

officers within the county. The question then arises whether a joint town­

ship district hospital board and a board of governors of such a hospital 

district are township officers. 

A joint township district hospital board is formed under Section 

513.07, Revised Code, reading in part as follows: 

"The boards of township trustees of any two or more con­
tiguous townships in any county may, by a two-thirds favorable 
vote of each such board, form themselves into a joint township 
district hospital board for the purpose of establishing, constructing, 
and maintaining a joint township district general hospital, and 
such townships shall be a part of a joint township hospital 
district. 

"* * * * * * 

The board of governors of a joint township hospital district 1s ap­

pointed pursuant to Section 513.16, Revised Code, reading: 

"The joint township district hospital board, as soon as 
possible after its organization, shall appoint one elector from 
each township represented and the judge of the court of common 
pleas shall appoint three electors at large from the district, one 
of whom shall be· a doctor of medicine, to constitute a board to 
be known as 'the board of hospital governors' and control the op~ 
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eration of such hospital and for such other duties as are provided 
by section 513.17 of the Revised Code. Each of such governors 
shall be appointed for a term of three years. Any vacancy shall 
be filled by an appointment, in like manner, for the unexpired 
term of the original appointment. 

"The joint township district hospital board may, by a majority 
vote of its members, remove any such hospital governor for 
good and sufficient cause, after a hearing upon written charges." 

Thus, the joint township district hospital board is made up of the 

township trustees of the townships included in the district, the board of 

governors is made up of persons appointed by the hospital board and by 

the judge of the court of common pleas. 

Regarding the characteristics of an office, it is stated 111 32 Ohio 

Jurisprudence, page 856 : 

"Generally speaking, one of the requisites of an office is 
that it must be created by the Constitution or authorized by some 
statute." 

At page 860 of the same volume the following appears : 

"One of the distinguishing characteristics of a public office 
is that the incumbent, in an independent capacity, is clothed with 
some part of the sovereignty of the state, to be exercised in the 
interest of the public as required by law.'' 

Section 2 of Article X, Ohio Constitution, as pertaining to township 

officers, reads in part: 

"The general assembly shall provide by general law for the 
election of such township officers as may be necessary. * * *" 

Accordingly, under this provision a township officer must be elected to 

office. 

Township trustees are, as such, township officers. They are elected to 

office, receive their authority from law and are clothed with a part of the 

state sovereignty. Township trustees when acting as a joint township 

district hospital board are not, of course, dealing specifically with affairs 

of their respective townships, but are representing a separate district which 

has been termed a separate subdivision (See Opinion No. 1161, Opinions 

of the Attorney General for 1946, page 619). The fact remains, however, 

that the members of the board are towmhip trustees who are also repre.. 
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senting their respective townships and who .are all -represented as town­

ship officers ·by the same _prosecuting attorney. I .conclude, therefore, that 

the prosecuting attorney is the legal adviser for a joint township district 

hospital board. 

While I have here determined that members of a .joint township dis­

trict ·ho~pital board, -because they are ·township trustees, are ·entitled to 

representation by the prosecuting attorney, it appears that a member of a 

·board of governors is not in the same situation. First of all, although he 

might qualify as an officer under the general definition noted above, he 

does not act as a township officer, but·as a part of an agency separate and 

apart from any one township. \Vhere the township trustee in acting as a 
1member of :the hospital ·board is representing his township, .the merriber of 

the board of governors is appointed to "erect, furnish, and equip ·necessary 

buildings for a joint township general hospital." .(See .Section 513.17, 

Revised Code.) His duties, therefore, are :performed purely for the .district 

and he has no connection with any one township. He could not, therefore, 

be termed a township officer even if the election requirement of the con­

stitution, noted above, did not apply. The prosecuting attorney, therefore, 

is not required under Section 309:09, supra, 'to represent the board of 

governors and .I .am unable to find any other provision of law requiring 

such representation. 

Since the :board -of _governors is -not :entitled ·to be represented by 

the prosecuting attorney the question arises as to ·whether :such a .board 

may employ legal counsel to assist in the establishing of the hospital. As 

you note, the establishment of .such hospital could very .well require the 

services of an attorney to prepare abstracts and perform other legal work. 

In Opinion No. 1644, Opinions of the Attorney General for .1950, 

page 195, one of my predecessors held that a joint township hospital 

board was authorized to retain the services of counsel, other than the 

prosecuting attorney, to clefend a taxpayer's action contesting the sale of 

bonds cif the joint hospital district, the fees of such counsel to be paid from 

the .proceeds of the special tax levied pursuant to Section 3414-3, General 

Code (now.Section 513.13, .Revised Code), or from unrestricted contribu­

tions received qy the .hospital ,board _pursuant to Section 3414-5, -General 

Code (now Section 513.15, Revised Code.). 
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At- page 201. of Opinion No. 1644, supra, it is stated: 

"* * * I am of the opinion that the services of counsel in 
connection with the issuance of' bonds for· the purpose of establish~ 
ing a. hospital would be one of many acts required to put such 
hospital into activity and that the payment of the fees for such 
service fr.om the proceeds of the special tax levy could be neces­
sarily implied from the authority granted to pay the necessary 
expenses for the operation of such hospital." 

Section 513.17, Revised Code, provides the powers of a board of 

hospital· governors: and reads as- follows: 

"The board of hospital governors shall; w.ith. the consent. and 
approval of the joint township district hospital board and as pro­
vided by sections 513.07 to 513.18-, inclusive, of the Revised' Code, 
pr:epare plans and specifications, and may employ technical assist­
ance if necessary, and· proceed to erect, furnish, and equip neces­
sary buildings for a joint township general· hospitaL Such board of 
governor:s shaU, appoint and fix the· compensation for such. nur:ses 
and other employees as are necessary for the proper conduct of 
the hospital. Subjec:t to the direction of the board of governors 
and to. the r.ules and regulations prescribed by it, the superintend­
ent shall have complete charge and control of the operation of 
such l:i.ospital'. He shall prepare and submit to the board of gov­
ernors, quarterly, a statement showing the average daily per 
capita cost for the current expense of maintaining and operating 
such hospital, including the cost of ordinary repairs. The mem­
bers of the board of governors- shall- serve without compensation, 
but their necessary expenses, when engaged in the business of 
the hospital board, shall be paid by the joint township hospital 
board. 

"The board of hospital governors with the approval of the 
county commissioners may employ counsel and institute legal 
actioff in its owrr mrme for· the collection- of delinquent accounts·. 
The boar:d! may: also· employ any. other: lawful means for the· col~ 
lection of delinquent accounts. Counsel employed under thisc sec~ 
tion shall be paid from the hospital's funds." (Emphasis added) 

Thus, the board is specifically authorized to employ "technical assist~ 

ance'.' if necessary and counsel' to· collect delinquent, accounts. The word 

"tedinical" is defined in Webster's New Collegiate Dictionary. as.: 

"Of. or pertaining to the useful or mechanical arts, or to 
practice, method; procedure, etc;, in any science, business; pro­
fession, *· * *·" (Emphasis added.) 
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Under this definition, therefore, "technical assistance" could include the 

employment of legal counsel. In any event, however, I am of the opinion 

that the authority of the board of governors to employ legal counsel would 

be necessarily implied from the duties imposed on the board to erect, fur­

nish, and equip necessary buildings for a joint township general hospital, 

as the services of legal counsel would appear to be necessarily incident to 

such duties. 

Answering your specific questions, therefore, it is my opinion : 

1. The prosecuting attorney of a county is the legal adviser of a 

joint township hospital board formed pursuant to Section 513.07, Revised 

Code, but is not the legal adviser of a board of hospital governors appointed 

under Section 513.16, Revised Code. 

2. A board of hospital governors appointed pursuant to Section 

513.17, Revised Code, is authorized to employ counsel to assist such board 

in performing the duties imposed by Section 513.17, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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