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OPINION NO. 68-170 

Syllabus: 

The County Board of Mental Retardation, with the concurrence 
of the Commissioner of Mental Hygiene, has the authority to operate 
a workshop for the mentally deficient pursuant to Chapters 5126 
and 5127, Revised Code. 
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To: J. Warren Bettis, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 19, 1968 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"There has been organized in our county 
a Board of Mental Retardation in accordance 
with Revised Code Section 5126.01. 

"Our Board of Mental Retardation has been 
advised by the State Health Department that we 
must incorporate a non-profit corporation to 
operate our workshop for the mentally retarded. 
Their demands are claimed to be mandatory. 

"Our County Board of Mental Re.tardation is 
at the present time operating the school for 
the mentally retarded as well as the workshop 
and all parties in this county appear to be 
satisfied with the Board of Mental Retardation 
operating both agencies. The board's thinking 
is that to incur the expense of incorporation 
and the creation of another agency to operate 
the workshop only, is not only a duplication of 
work but completely unnecessary in the eyes of 
the law. 

"The next to the last paragraph in Revised 
Code Section 5126.03 reads as follows: 'Any 
county board of mental retardation may enter in­
to a contract with another such board of another 
county or with a public or nonprofit agency or 
organization of the same or another county, to 
provide the training center, workshop facilities 
and services authorized in section 5127.01 of 
the Revised Code, upon such terms as may be 
agreeable.' This appears to the board to be 
permissive rather than mandatory of the use of 
the word may in the statute. 

"My question, therefore, is: 

"l. Is it mandatory that the Board of 
Mental Retardation or other individuals in­
corporate a nonprofit corporation to oper­
ate the workshop in order to receive funds 
from the State assuming all other require-
ments are met." · 

The powers and duties of a County Board of Mental Retarda­
tion are set out in Section 5126.03, Revised Code, which provides 
in pertinent part: 

"The county board of mental retardation, 
subject to the rules, regulations,. and stand­
ards of the commissioner of mental hygiene 
shall: 

"(A) Administer and supervise sections. 
5127.01 to 5127.04, inclusive, of the Revised 
Code and exercise such powers and duties as 
prescribed by the commissioner; 
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"* * * *** ***

"(c) Employ such personnel and provide 
such service·s, facilities, transportation, and 
equipment as are necessary; 

11* * * * * * 
"Any county board of mental retardation 

may enter into a contract with another such 
board of another county or with a public or 
nonprofit agency or organization of the same 
or another county to provide the training 
center, workshop facilities and services au­
thorized in section 5127.01 of the Revised 
Code, upon such terms as may be agreeable. 

fl*** * * * * * *" 

Clearly the statute provides for the administration and 
supervision of Sections 5127.01 to 5127.04, inclusive, Revised 
Code, as the primary responsibility of the County Board of 
Mental Retardation. The board has authority in subsection (C) 
as quoted above to operate a training center or workshop as pro­
vided in Section 5127.01, Revised Code. 

However, Section 5127,01, Revised Code, places the ultimate 
authority for the operation of such a training center with the 
commissioner of mental hygiene by providing in part: 

"***The commissioner /of mental hy­
giene 7 shall*** decide all questions 
relative or incident, to the establishment 
and operation of each training center or work­
shop, * * *" 

I find no authority for an intervention by the State Depart­
ment of Health with respect'to. the _operation of a workshop facil­
ity pursuant to Sections 5127.01 to 5127.04, inclusive, of the 
Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the County Board of Mental Retardation, with the concurrence of 
the Commissioner of Mental Hygiene, has the authority to operate 
a workshop for the mentally deficie~t pursuant to Chapters 5126 
and 5127, Revised Code, 




