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OPINION NO. 91-044 

Syllabus: 

The board of county commissioners may contract with an entity other 
than those enumerated in R.C. 9.833(C)(3) for the administration of a 
self-insured health care benefit plan for county personnel, so long as it 
complies with the competitive bidding requirements of R.C. 307.86. 

To: Dennis Watkins, Trumbull County Prosecuting Attorney, Warren, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, September 30, 1S91 

I have before me your opinion request concerning the authority of the board 
of county commissioners to contract for the administration of a self-insured health 
care plan provided by the county for county personnel. Based upon conversations 
between members of our staffs, you have reworded your opinion request to ask the 
following: May the board of county commissioners contract with an entity to 
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administer the county's self-funded health care insurance plan without competitive 
bidding, where the administrator is not one of the entities named in R.C. 9.833(C)(3)? 

I begin by noting that, effective April 11, 1991, the provision of self-funded 
health care benefit programs for, among others, county personnel became subject to 
R.C. 9.833 which allows political subdivisions to establish individual or joint 
self-funded health care benefit programs. Am. Sub. H.B. 737, I 18th Gen. A. (1990). 
Pursuant to R.C. 9.833(C)(3), where a county establishes a self-funded health care 
plan: 

A co11tract may be awarded, without the necessity of 
competitive biddi11g, to a11y perso11, political subdivisio11, nonprofit 
corporation organized under ( R.C. Chapter 1702], or regional council of 
governments created under [R.C. Chapter 167] for purposes of 
administration of art irzdividual or joint self-insurance program. No 
such contract shall be entered into without full, prior, public disclosure 
of all terms and conditions. Such disclosure shall include, at a 
minimum, a statement listing all representations made in connection 
with any possible savings and losses resulting from such contract, and 
potential liability of any political subdivision or employee. The 
proposed contract and statement shall be disclosed and presented at a 
meeting of the political subdivision not less than one week prior to the 
meeting at which the political subdivision authorizes the contract. 
(Emphasis added.) 

The first sentence of R.C. 9.833(C), therefore, raises the question as to 
whether a county may contract for the administration of a self-insurance plan with 
an entity other than one of those enumerated therein, and, if so, whether the 
competitive bidding requirements of R.C. 307.86 apply to such contract. 

Contracts for the Administration of Insurance Plans Under 
R.C. 305.171 Must Comply With the Requirements of R.C. 307.86 

In order to answer these questions, it is first necessary to consider the 
provisions of R.C. 305.171, which authorizes the board of county commissioners to 
contract, purchase, or procure, among other things, various types of group health 
care benefits for county officers, employees, and their dependents, so long as the 
group insurance policies are "issued by an insurance company, a medical care 
corporation organized under [R.C. Chapter 1737], or a dental care corporation 
organized under [R.C. Chapter 1740]," R.C. 305.17l(A). Prior to the enactment of 
R.C. 9.833, authorizing political subdivisions to establish self-funded health benefit 
plans, R.C. 305.171 was the sole authority for the county to provide health care 
benefits for its personnel. My predecessor concluded that, pursuant to a county's 
authority to provide health care benefits under R.C. 305.171, it has the implied 
authority to contract with an entity to administer the insurance plan. 1984 Op. 
Att'y Gen. No. 84-066 (syllabus, paragraph two). Op. No. 84-066 explains that since 
the administration of the plan is a necessary part of the provision of insurance, the 
county may contract with an entity to perform that task, even though R.C. 305.171 
does not expressly empower the county to contract for administrative services. 

Whenever a county contemplates entering into a contract, however, the 
provisions of R.C. 307.86 must also be considered. R.C. 307.86 requires that where 
the county makes a purchase of services, with certain exceptions, at a cost in excess 
of ten thousand dollars, it must use competitive bidding. See generally Sentinel 
Security Systems v. Medkeff, 36 Ohio App. 3d 86, 521 N.E.2d 7 (Su:nmit County 
1987). Specifically concerning purchases made under R.C. 305.171, I note that both 
R.C. 307.86(F) and R.C. 305.171(() exempt from the competitive bidding 
requirements of R.C. 307.86 purchases of the benefits themselves, as specified in 
those statutes. As explained in Op. No. 84-066, however, the purchase of insurance 
benefits is different from the purchase of services to administer the insurance 
program. Thus, the exemptions prescribed by R.C. 307.86(F) and R.C. 305.17l(C) 
have no application to a contract for the purchase of services to administer the kinds 
of heal th care insurance programs authorized by R.C. 305.171 for county personnel. 
Accordingly, the county's purchase of services to administer an insurance plan under 
R.C. 305.171, as opposed to the self-funded plans contemplated by R.C. 9.833, is 
subject to competitive bidding as required by R.C. 307.86 if the amount of the 
contract exceeds ten thousand dollars. 
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A County May Authorize, Pursuant to R.C. 9.833(C)(3), 

Non-Competitively Bid Contracts Only to 11tose 


Entities Listed in R.C. 9.833(C)(3) 


It is to be presumed that when the legislature enacts a statute, it is aware of 
all prior sections of the Revised Code. In re Estate of Tonsic, 13 Ohio App. 2d 
195, 235 N.E.2d 239 (Summit County 1968). Further, it is well settled that: "Statutes 
relating to the same subject matter should be construed in pari materia, although 
they were enacted at different sessions of the General Assembly." Warner v. Ohio 
Edison Co., 152 Ohio St. 303, 89 N.E.2d 463 (1949) (syllabus, paragraph one). Thus, 
when the legislature enacted R.C. 9.833, it was aware of the already existing 
authority vested in counties by R.C. 305.171, and intended that the two statutes, at 
least to the extent they deal with the same subject matter, be read together. 

Pursuant to R.C. 305.171, a county may procure health care benefits for 
county persolll1el only through group insurance policies issued by the types of entities 
therein enumerated. Through the enactment of R. C. 9.833, the legislature obviously 
intended to expand the county's authority in this regard by enabling the county to 
provide health care benefits to county personnel through individual or joint 
self-funded plans. It appears, therefore, that the legislature intended R.C. 9.833 to 
enhance a county's ability to provide health care benefits to its personnel. 

A county is free to contract with any type of entity to administer its 
insurance plan under R.C. 305.171 as long as it complies with the competitive 
bidding procedures outlined in R.C. 307.86. In light of this broad grant of authority 
under R.C. 305.171, there appears to be no reason to conclude that the legislature 
intended that R.C. 9.833(C)(3) restrict the county's choice of administrators to only 
those listed therein where the county's health care benefits are provided under a 
self-funded plan. Rather, the provisions of R.C. 9.833(C)(3) appear to offer the 
county the convenience of contracting for the administration of its self-insurance 
program with specific entities without requiring competitive bidding, so long as the 
requisite disclosure of the contract provisions is made. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, the 
board of county commissioners may contract with an entity other than those 
enumerated in R.C. 9.833(C)(3) for the administration of a self-insured health care 
benefit plan for county personnel, so long as it complies with the competitive bidding 
requirements of R.C. 307.86. 




