
837 ATTORNEY GENERAL 

3344 

BUILDING AND LOAN ASSOCIATION-TRANSFER OF DIVI­
DENDS TO MEMBERS ACCOUNT-PAYMENT TO MEMBERS­
§§1151.52, 1151.02, 1151.55, RC. 

SYLLABUS: 

Under Section 1151.52, Revised Code, a building and loan association organized 
under the laws of this state may not transfer dividends to the credit of members 
more often than semiannually, but dividends so transferred may be paid to said mem­
bers, in conformity with Sections 1151.02 to 1151.55, inclusive, at such times as is 
provided by the constitution and bylaws of the association. 
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Columbus, Ohio, October 17, 1962 

Hon. Andrew C. Putka, Superintendent 

Building & Loan Associations 

407 State Office Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In order to properly administer the affairs of building and 
loan associations chartered by the State of Ohio, it is my desire 
to submit to you for opinion the following question: 

"Is a building and loan association, organized under the laws 
of this State, authorized to pay or credit dividends to members 
more often than semiannually from either net earnings or undi­
vided profits or both ?" 

Section 1151.52, Revised Code, dealing with the payment of dividends 

by a building and loan association, reads as follows : 

"After payment of expenses and interest, a portion of the 
earnings of a building and loan association to be determined by 
the board of directors shall, annually or semiannually, be placed 
in the reserve fund for the payment of contingent losses. A fur­
ther portion of such earnings to be determined by the board shall, 
annually or semiannually, be transferred to the credit of members 
of the association as a dividend, in such proportions as the con­
stitution and bylaws of the association provide. Such association 
is not required to credit or pay dividends on accounts of less than 
ten dollars. Such dividends shall be paid to such members at 
such time and in such manner, in conformity with sections 1151.02 
to 1151.55, inclusive, of the Revised Code, as such constitution 
and bylaws provide. Any residue of such earnings not credited to 
reserves, or the reserve fund under section 1151.50 of the Revised 
Code, and not declared as dividends, may be held as undivided 
profits and used as other earnings." 

The above provision of law specifically states that dividends shall be 

transferred from earnings to the credit of members "annually and semi­

annually." Such dividends are then actually paid to the members at the 

times provided in the constitution and bylaws of the association. Section 

1151.52, supra, appears to be clear and unambiguous in this regard and 

in no need of interpretation. In this regard, I believe that the reference to 
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payment means that withdrawals of dividends shall be made in accord with 
the association constitution and bylaws. 

I note that the provisions of Section 1151.52, supra, are consonant 

with those of Section 1151.43, Revised Code, which reads as follows: 

"A building and loan association may make such annual or 
semiannual distributions of its earnings as is provided in sections 
1151.44 to 1151.55, inclusive, of the Revised Code, and as its 
constitution and bylaws prescribe." (Emphasis added) 

I also note that under Section 1151.52, supra, undivided profits are 
used as other earnings ; thus, crediting of dividends from undivided profits 

would be subject to the "annually and semiannually" provision of that 
section. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under Section 
1151.52, Revised Code, a building and loan association organized under 

the laws of this state may not transfer dividends to the credit of members 
more often than semiannually, but dividends so transferred may be paid 

to said members, in conformity with Sections 1151.02 to 1151.55, inclusive, 

at such times as is provided by the constitution and bylaws of the 
association. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




