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OPINION NO. 82-014 

Syllabus: 

1, · A local board of education may charge a student reasonable fees 
to participate in an extracurricular athletic program. 

2. A board of education may expend money from a student activity 
fund to pay the costs of supplemental salaries and transportation 
costs associated with operation of an extracurricular athletic 
program. 

3. The board of education's contribution to the employers' trust 
fund of the state teache,·s retirement system for the 
supplemental retirement costs associated with the operation of 
an extracurricular athletic program must be paid from funds 
allocated under R.C. Chapter 3317, and may not be paid from a 
student activity fund. 

4, The money collected from fees charged to students to 
participate in an extracurricular athletic program, if it totals 
more than fifty dollars a year, must be paid into an activity fund 
established by the board of education under R.C. 3315.062(C). 

To: Gregory W. Happ, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, March 22, 1982 

I have before me your request for an opinion on the following questions: 

1. 	 Is it legal for a local School Board of Education to charge a 
student fees to participate in varsity sports, in order to pay 
supplemental salaries, retirement, and transportation costs? 

2. If such a fee is allowed, where should the funds be deposited? 

The initial consideration must be whether a board of education has the 
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authority to char·ge a student fees to participate in varsity sports. There is no 
express statutory authorization particularly directed toward collection of such a 
fee. The legislature, however, has given local boards of education broad, 
discretionary rule-making and regulatory powers. 

R.C. 3313.20 provides, in part, that "[t] he board of education shall make such 
rules and regulations as are necessary for its government and the government of its 
employees, pupils of its schools, and all other persons entering upon its school 
grounds or premises." The courts have determined that the limits of this 
at1thorization are fraud and abuse of discretion. Ohio High School Athletic 
Association v. Jud~e~, 173 Ohio St. 239, 181 N.E.2d 261 (1962); Brannon v. Board of 
Education, 99 Ohio St. 369, 124 N.E. 235 (1919). Within these llm1ts, rules 
promulgated by boards of education, which are "reasonable and fairly calculated to 
insure good •6overnrnent and promote the ends of education will be sustained by the 
courts." Board of Education of sramore v. State ex rel. Wickham, 80 Ohio St. 133, 
88 N.E.. 412 (syllabus, paragraph 2 (1909), Specifically, it has been recognized that 
the authority given to a board of education under R.C. 3313.20 extend,; to the 
regulation of extracurricular activities, including athletic programs. 1939 Op. Att'y 
Gen. No. 356, p. 432, 

Wt<ile, as I stated above, there is no express statutory authority for a board of 
education to raise funds through a student athletic program, R.C. 3315.062(C) 
implicitly authorizes a board of education to raise and receive funds from student 
activity programs by providing as follows: 

U more than fifty dollars a year is received through a student 
activity 1rogram, the moneys from such program shall be paid into an 
activity und established by the board of education of the school 
dis·.;rict. The b,)'ll'd shall adopt regulations governing the 
estabushmEmt anj :r.aintenance of such fund, including a system of 
ac,.iounting to separate and verify each transaction and to show the 
sources from which the fund revenue is received, the amount 
collected from each source, and the amount expended for each 
purpose. Expenditures from the fund shall be subject to approval of 
the board. (Emphasis added.) 

R.C. 3313.53, which, together with R.C. 3315,062,1 authorizes the expenditure of 
public moneys for student activity programs, specifies extracurricular athletics as 
one such program. Neither statute, however, expressly authorizes boards of 
education to collect student fees for participation in such programs. It appears, 
however, that in situations analogous to that in question, similar types of fees have 
been permitted. For example, the imposition of parking fees charged to students 
who elect to drive their own vehicles to school and park on school property, and the 
collection of admission fees at school-related athletic events have been permitted 
although no express statutory authorization for either of these actions exists. The 
authority for charging admission fees has been implied from the broad scope of 
R.C. 3313,20. 1974 Op. Att•y Gen. No. 74-063. The imposition of parking fees has 
also recently been upheld as a measure within the purview of the local board of 
education's authority under R.C. 3313.20. Picklesimer v. Southwestern Cit School 
District Board of Education, No. 80AP-195 Ct. App. Franklin County, Ohio, Sept. 
30, 1980), cert. denied, No. 80-1681 (Sup. Ct. Ohio Jan. 22, 1981) [hereinafter cited as 
Picklesimer]. 

1R.C, 3315.062 preempts that part of 1963 Op. Att•y Gen. No. 157, p. 249, 254­
55, wherein my predecessor opined that a board of education has no statutory 
authority to expend public funds for extracurricular activity programs, 
except for those expenses expressly set forth under R.C. 3313.53 concerning 
supervision and coaching for such programs. R,C, 3315,062(A) provides that a 
board of education may expend moneys from its general revenue fund for the 
operation of such student activities programs as may be approved by the state 
board of education. 
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In Picklesimer, the court expressly determined that the imposition of parking 
fees does not deny the right to a "free education," which encompasses only those 
course~ and services that a board of education is statutorily required to offer the 
public. Similarly, the right to a "free education" is clearly not an issue with 
respect to extracurricular athletic programs. There is no statutory requirement for 
a board of education to offer extracurricular athletic programs. The pertinent 
statutory provisio, allow such boards the discretion to establish and maintain such 
activity programs. 

The court, in Picklesimer, also considered the "reasonableness" of the parking 
fees in question. The fee was found to be reasonable in amount, and the court 
noted that the regulation provided for a waiver of the fee if there were special 
circumstances and the students were indigent. While the Picklesimer court looked 
at the waiver of fees for indigent students as one factor m judging the 
reasonableness of ~he regulation, at least one court has indicated that such waivers 
may be necessary from a constitutional standpoint. See Crim v. McWorter, 242 Ga. 
863, 867-868, 252 S.E.2d 421, 424-425 (1979) (fee waiverpolicy for indigent students 
who wished to participate in a summer school program was necessary to avoid a 
denial of equal protection); but see Carpio v. Tucson High School District, Ill Ariz. 
127, 129-130, 524 P.2d 948, 950 U974), cert. denied, 420 U.S. 982 (1975) (failure to 
supply indigent children with textbooks, when state law permits imposition of a 
usage fee for such textbooks, does not involve a denial of equal protection). 

Based upon the foregoing analysis, I conclude that a local board of education 
may charge a student fees to participate in an extracurricular athletic program. 
Such fees, however, must be reasonable in amount and consideration should be 
given to the situation of indigent students who might be precluded from 
participation in the program by the imposition of the fees. 

Your second question asks where moneys collected from student athletic fees 
should be deposited. Based on conversations between your office and a member of 
my staff, I understand that your concern is the appropriate fund in which to 
account for such moneys. If the board elects to initiate a student participation fee 
plan, and if it receives more than fifty dollars per year under such plan, the money 
received should be paid into an activity fund established by the board of education. 
This result is required by R.C. 3315.062(C), set forth above, whenever more than 
fifty dollars a year is received through a student activity program. If fifty dollars 
a year or less is received from a student participation fee plan, it may be deposited 
in the school district's general fund pursuant to R.C. 5705.10 (revenue "from sources 
other than the general property tax, unless its use for a particular purpose is 
prescribed by law shall be paid into the general fund"), or in a special fund created 
pursuant to R.C. 5705.12 (money from sources other than general property tax may 
be paid into a special fund created by the taxing authority with the approval of the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices). 

2The court therein effectively overruled that portion of my earlier opinion, 
Op. No. 74-063, supra, which concluded that students could not be charged 
fees for parking while they are attending school. 

3Additionally, I have noted that R.C. 3313.53 expressly excludes compulsory 
classes from the definition of a "pupil-activity program" by providing: 

As used in this para5Taph [authorizing certain boards of 
education to employ an individual to direct, supervise, or coach a 
pupil-activity program], pupil-activity program does not include 
any class or course required or offered for credit toward a pupil's 
promotion to the next grade or for graduation, or any activity 
conducted as a part of or required for such a class or course. 
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Your letter indicates that, once collected, the board of education would like 
to use the fees to pay supplemental salaries, retirement contributions, and 
transportation costs associated with the operation of the extracurricular athletic 
progr·am. Public funds may be disbursed only by clear authority of law and upon 
compliance with statutory provisions relating thereto. State ex rel. Smith v. 
Maharr,:, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 (syllabus) (1918). "In case of doubt as to the 
right o any administrative board to expend public moneys under a legislative grant, 
such doubt must be resolved in favor of the public and against the grant of power." 
State ex rel. A. Bentle & Sons Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (syllabus, 
paragraph 3 1917; State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571,4572 (1916). 

The first item of expense for which you wish to use funds collected from 
student athletic fees is for supplemental salaries. R.C. 3319.08 permits the board 
of education of a city, exempted village, local or joint vocational school district to 
enter Into supplemental gontracts with teachers who perform duties in addition to 
regular teaching duties. R.C. 3313.53 expressly authorizes such payments from 
public school funds by providing in part: 

Such board may pay from the public school funds, as other school 
expenses are paid, the expenses o establishing and maintaining such 
departments and schools and of directing, supervising, and coachi'tf. 
\he pupil-activitf; programs in music, language, arts, speec , 
government, ath etics, and any others directly related to the 
curriculum. (Emphasis added.) 

As I noted above, once collected, student athletic fees are public school funds from 
which expenses incurred pursuant to R.C. 3313,53 may be paid. See generally. Op. 
No. 80-060. Accordingly, a board of education may enter into supplemental 
contracts with teachers for directing, supervising, or coaching student athletic 
programs and pay the supplemental salaries of such teachers from moneys derived 
from student athletic fees. 

The second item in your question relates to retirement funds, to which the 
employer must contribute, for personnel associated with the extracurricular 
athletic program. R.C. 3307.56 requires that a board of education's contribution to 
the employers' trust fund of the state teachers retirement syst<Jm be made out of 
funds allocated to the district under . R.C. Chapter 3317, Therefore, moneys 
collected from student athletic fees could not be used for such purpose. 

You also ask whether moneys collected from student athletic fees may be 
used for transportation costs associated with the operation of the athletic program. 
As set forth above, R.C. 3315.062(C) permits a board of education to establish an 
activity fund from the moneys received from an athletic program. It further 
provides that "[el xpenditures from the fund shall be subject to approval of the 
board." Thus, moneys from the fund may clearly be spent, but the purposes for 
which they may be spent are not specified. "Where authority is given to do a 
specified thing, but the precise mode of performing it is not prescribed, the 
presumption is that the legislature intende1..1 the party might perform it in a 
reasonable manner." Jewitt v. Valley Railway, 34 Ohio St. 601, 608 (1878). 
Therefore, expenditures which are reasonable may be approved by the board 

4R.C. 117 .10 defines "public money" to include "all money received or 
collected under color of office, whether in accordance with or under 
authority of any law, ordinance, order or otherwise••••" The term includes 
moneys in a student activity fund established by a board of education 
pursuant to R.C. 3315.062(C), 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-060. 

5 n A board of education is without power to enter into a supplemental 
contract with its non-teaching employees." 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-045 
(syllabus) (approving and following 1959 Op. Att'y Gen. No. 156, p. 70). 
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pursuant to R.C. 3315,062. If it is necessary to provide transportation to students 
In order for them to participate in an athletic program, expenditures for such 
purpose appear to be reasonable. I, therefore, conclude that expenditures from a 
student activity fund for transportation costs associated with the operation of an 
extracurricular athletic program may be approved by a board of education pursuant 
to R.C. 3315.0liZ, Cf. 1963 Op, Att'y Gen. No. 157, p. 249 (student athletic fund 
moneys may be used for the purchase or equipment for students participating in 
extracurricular football). 

It should be noted that, except in the case of county school districts, which 
are not included as "subdivisions" under R.C. 5705.0l(A), a board of education must 
comply with the provisions of R.C. Chapter 5705 regarding certification of funds 
when appropriating or expending money from a student activity fund. Op. No. 80­
060 (syllabus, paragraph 2) ("(s] tudent activity funds established by the board of 
education of any school district except a county school district mWit be budgeted 
and appropriated in accordance with the procedures set forth in R,C, Chapter 5705, 
including the certification requirements of R.C. 5705.41(0) and R.C. 5705,412"). 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 A local board of education may charge a student reasonable fees 
to participate in an extracurricular athletic program. 

2, 	 A board of education may expend money from a student activity 
fund to pay the costs of supplemental salaries and transportation 
costs associated with operation or an extracurricular athletic 
program. 

3. 	 The board of education's contribution to the employers' trust 
fund of the state teachers retirement system for the 
supplemental retirement costs associated with the operation of 
an extracurricular athletic program must be paid from funds 
allocated under R.C. Chapter 3317, and may not be paid from a 
student activity fund. 

4. 	 The money collected from fees charged to students to 
participate in an extracurricular athletic program, if it totals 
more than fifty dollars a year, must be paid into an activity fund 
established by the board of education under R.C. 3315.062(C). 
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