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OPINION NO. 88-069 

Syllabus: 

Teachers employed in education programs operated by county boards of 
mental retardation and developmental disabilities pursuant to R.C. 
Chapter 3323 are members of the State Teachers Retirement System 
under R.C. 3307.0l(B) and (E). 

To: C. James Grothaus, Executive Director, State Teachers Retirement 
System of Ohio, Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 13, 1988 

I have before me your request for my opinion as to whether teachers 
employed by county boards of mental retardation and developmental disabilities 
(county MR/DD boards) are members of the State Teachers Retirement System 
(STRS) under R.C. 3307.01. 

R.C. 3307.0l(E) provides that all "teachers," as defined in R.C. 3307.0l(B), 
are members of STRS. R.C. 3307.0l(B) provides, in pertinent part: 

"Teacher" means any person paid from public funds and 
employed in the public schools of the state under any type of contract 
described in section 3319.08 of the Revised Code in a position for 
which he is required to have a certificate issued pursuant to sections 
3319.22 to R.C. 3319.31 of the Revised Code; and any other teacher 
or faculty member employed in any school, college, university, 
institution, or other agency wholly controlled and managed, and 
supported in whole or in part, by the state or any subdivision 
thereof.... (Emphasis added.) 

Under R.C. 5126.0S(H), county MR/DD boards are required to provide special 
education programs according to R.C. Chapter 3323. Teachers in such programs are 
required to hold teachers' certificates issued by the board of education pursuant to 
R.C. 3319.22-.31. See R.C. 3323.11; R.C. 3319.30. However, because the 
teachers in question are not employed in public schools under any type of contract 
described in R.C. 3319.08, they fail to qualify as members of STRS under the first 
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definition of "teacher" in R.C. ]J07.0I(B). St.'.e R.C. 3319.08 (pertaining to 
contracts entered into by the board.'I of education of cities, exempted villages, and 
local and joint vocational school dlstrkt" t,_u th,~ employment of teachers). The 
question thus arises as to whether the teacher~ In question qualify as members of 
STRS under the second part of R.C. :rnnot(ll), which defines "teacher" as any 
"teacher or faculty member employrd in ,111y school, college, university, institution, 
or other agency wholly controlled and m11ru,grd, and supported in whole or in part, by 
the state or any subdivision thert>of." I 

The board of education In r.id1 school district is required to place each 
handicapped child of compulsory school age in the district in an appropriate 
education program, which may include regular class instruction, a special education 
program, or a combination thereor. H.C. 3323.04. R.C. 3323.09(B) requires each 
county MR/DD board to "es1;1hll!d1 s1wcial education programs for all handicapped 
children who, in accordance with [R.C. 3323.04], have been placed in special 
education programs operated hy tlw county board...." The teachers in these 
programs must possess the sanw qualifications as those required of special education 
teachers in the public school! .. IU · .\.l:Ll.11. An education program for handicapped 
children operated by a county hoard qualifies as a "school...institution, or other 
agency" for purposes of R.C. JJ07 01(11). 

R.C. 3307.01(8) re<1ulre11 that the school, institution or agency at which the 
teacher is employed be "wholly controlled and managed, and supported in whole or 
in part, by the state or any ~11hdlvision thereof." (Emphasis added.) The county 
board programs are clearly supported by the state or a subdivision. See R.C. 
3317.024 (providing for funding by the state board of education for county MR/DD 
board education programs); R.C. 5126.05 (requiring the board of county 
commissioners to levy taxes and make appropriations for county MR/DD boards). 
See generally 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-040. 

For the following reasons, I also find that the education programs operated 
by county MR/DD boards are "wholly controlled and managed... by the state or any 
subdivision thereof." The term "subdivision" is not defined for purposes of R.C. 
Chapter 3307. Various other chapters of the Revised Code contain definitions of the 
term "political subdivision" for purposes of those chapters, and reference to those 
definitions is instructive. R.C. 2744.0l(F) provides that for purposes of R.C. 
Chapter 2744, which defines political subdivision tort liability, "political subdivision" 
includes a "county or other body corporate and politic responsible for governmental 
activities in a geographic area smaller than that of the state." R.C. 2744.0l(C)(Z)(n) 
includes the operation of MR/DD facilities as a government.al function of a 
subdivision. In providing MR/DD facilities, the county, which Is a political 
subdivision of the state, acts through the county MR/DD board. I find, therefore, 
that for purposes of R.C. 3307.01(8), the subdivision is the county, which is acting 
through the county MR/DD board. 

Having reached this conclusion, I may now examine whether county MR/DD 
boards wholly control and manage the education programs in which the teachers in 
question are employed. Each board is statutorily required to establish such a 
program for handicapped children who have been placed in the program by the local 
board of education. R.C. 3323.09(B). The boards must administer and operate these 
education programs. See R.C. 5126.0S(A). The boards are required to adopt 
budgets for the programs, see R.C. 5126.0S(J), hire the necessary employees, 
see R.C. 5126.0S(L), and draw up annual plans for the programs. See R.C. 
3323.09(B). I conclude, therefore, that for purposes of R.C. 3307.0l(B), the county, 
acting through the county board, wholly controls and and manages the education 
programs in which the teachers in question are employed. Thus, such education 
programs qualify, for purposes of R.C. 3307.0l(B), as "any school...institution, or 
other agency wholly controlled and managed" by a subdivision of the state, that 

Based upon conversations with your staff, I understand that whettwr 
the individuals are teachers and are employed is not at issue. For purpose,: 
of this opinion I will assume without further analysis that they are tr,ichrr·, 
and that they are employed. 
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subdivision being a county, acting through its MR/DD board.2 Because I find that 
an education program operated by a county MR/DD board qualifies for purposes of 
R.C. 3307.0l(B) as a "school...institution, or other agency wholly controlled and 
managed, and supported in whole or in part, by the state or any subdivision thereof," 
I conclude that teachers employed in such programs are members of STRS pursuant 
to R.C. 3307.0l(B) and (E).3 

Therefore, it is my opinion and you are advised that teachers employed in 
education programs operated by county boards of mental retardation and 
developmental disabilities pursuant to R.C. Chapter 3323 are members of the State 
Teachers Retirement System under R.C. 3307.0l(B) and (E). 

2 I reach this conclusion notwithstanding the fact that the state board of 
education has some supervisory authority over the education programs 
maintained and operated by county MR/DD boards. See Il.C. 3301.07(J) 
(authorizing the state board of education to adopt procedures, standards and 
guidelines governing county MR/DD board education programs); R.C. 
3323.09(B) (requiring county MR/DD boards to annually submit plans for 
their education programs to the state board of education for approval). R.C. 
3307.0l(B) requires that schools be "wholly controlled and managed" by the 
state or subdivision. To the extent that the state board of education has 
authority over all public schools, no school is wholly controlled by a 
subdivision. Rather, schools in general are controlled by both the state and a 
subdivision. See R.C. 3301.07 (providing that the state board of education 
shall have certain powers relating to all public schools, including that of 
prescribing minimum standards); R.C. 3313.47 (providing that each local 
board of education shall have management and control of the public schools 
in its district). Therefore, I do not find the fact that the state board of 
education has limited authority over the county MR/DD board educational 
programs to be inconsistent with my conclusion that county MR/DD boards 
wholly control and manage their education programs. 

3 I understand that a question has arisen as to whether these teachers 
are members of the Public Employees Retirement System (PERS) rather than 
STRS. PERS is established and governed by R.C. Chapter 145. R.C. 
145.0l(A) specifically excludes those persons covered by R.C. 3307.01 from 
PERS member.ship. Thus, since teachers employed by county MR/DD boards 
are members of STRS under R.C. 3307.01, they are not members of PERS. I 
note that in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-015, my predecessor concluded that 
teachers employed by the state Department of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities are members of STRS. Furthermore, in 1982 Op. 
Att'y Gen. No. 82-055 my predecessor examined the status of substitute 
teachers employed by county MR/DD boards under personal services 
contracts, and concluded that such teachers are not members of PERS. I am 
aware that in Op. No. 82-055, my predecessor based his conclusion on R.C. 
145.03, which exempts persons employed under personal service contracts 
from membership in PERS. My predecessor stated that employees of county 
MR/DD boards are "members of PERS unless they are specifically 
exempted," Op. No. 82-055 at 2-159. Because he found an exemption under 
R.C. 145.03, he did not address whether the teachers were exempted from 
PERS membership under R.C. 145.0l(A). However, the result reached, that 
the teachers were not members of PERS, is consistent with the result I reach 
in response to your question. 




