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WHEN A BOARD OF EDUCATION HAS MADE A CONTRACT 
WITH A LOCAL EXECUTIVE, IT IS WITHOUT AUTHORITY 

TO INCREASE THE PAY OF THAT EXECUTIVE DURING THE 

TERM THEREOF; HOWEVER BY MUTUAL AGREEMENT 

THEY MAY RESCIND SUCH CONTRACT AND EXECUTE AN­
OTHER-OPINION 3124, OAG, 1962, § 3319.01, REVISED CODE, 

§3319.02, R.C., OPINION 156, OAG, 1959. 

SYLLABUS: 

When a board of education has made a contract for the employment of a local 
executive, pursuant to Section 3319.02, Revised Code, such board is without authority 
to increase the compensation of such employee, as fixed by such contract, during the 
term thereof; the parties to such contract may, however, by mutual agreement re­
sc·ind such a contract at any time and execute another in its stead. 

Columbus, Ohio, August 10, 1962 

Hon. Forrest H. Bacon, Prosecuting Attorney 
Wyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In your Opinion No. 3124, your office made a ruling in 
connection with the avoiding of contracts with school superin­
tendents and renegotiation of such contract by a school board 
with a possible increase or change in salary. In this opinion, 
you held that such a procedure is void and a Board of Education 
cannot do this. 

"The question has been raised with this office as to whether 
or not in your Opinion No. 3124 you would go so far as to in-
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elude what is known in the county school system as a local 
executive. A local executive of course, is not a superintendent 
nor is he a principal but is somewhere in between. 

"I would appreciate it if you could inform the undersigned 
as to this question." 

Paragraph two of the syllabus in Opinion No. 3124, Opinions of the 

Attorney General for 1962, issued July 10, 1962, reads as follows: 

"2. Under Section 3319.01, Revised Code, a board of edu­
cation cannot, during the superintendent's term, void the existing 
contract with the superintendent and immediately enter into a 
new contract with him to reappoint him to the office of superin­
tendent of schools." 

Section 3319.01, Revised Code, referred to in Opinion No. 3124, supra, 

provides, in part, as follows: 

"* * * If the vacancy occurs through resignation or re­
moval for cause, the superintendent thus resigning or removed 
shall be ineligible for reappointment to such office until after the 
reorganization of the board following the next general election 
of members of such board. * * *" 

After quoting the above language from Section 3319.01, supra, 

stated in Opinion No. 3124, supra, as follows: 

"Thus, a board of education has no authority to appoint 
a person as superintendent during a term unless a vacancy 
occurs. Under the facts in the instant case where is the vacancy? 
In order to accept a new contract the superintendent would have 
to resign his present appointment to create a vacancy. If he re­
signs, however, he 'shall be ineligible for reappointment to such 
office until after the reorganization of the board following the next 
general election of members of such board.' Section 3319.01, 
supra. 

"In answer to the second question, therefore, it is my opinion 
that a board of education cannot during a superintendent's term 
void the existing contract with the superintendent and immediately 
enter into a new contract with him to reappoint him to the office 
of superintendent of schools." 

The appointment of a local executive, however, is not governed by 

Section 3319.01, supra, but is governed by Section 3319.02, Revised Code, 

which reads, in part, as follows : 

"* * * Upon recommendation of the county superintendent, 
a local board may employ a person of proper certification or a 
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person holding or qualified to hold the pos1t10n of executive 
head of a local school district on the effective date of this act, 
as executive head for a period not to exceed five years beginning 
with the first day of August and ending on the thirty-first day of 
July. A board of education by a three-fourths vote of its full 
membership may, after considering two nominations for the posi­
tion of executive head made by the county superintendent of 
schools, employ or re-employ a person not so nominated for such 
position." 

Unlike the prohibition in Section 3319.01, supra, regarding superin­

tendents, there is no prohibition in Section 3319.02, supra, against a local 

executive being immediately reappointed to the office of local executive 

after his resignation. By the same token, there is no prohibition in Sec­

tion 3319.081, Revised Code, dealing with contracts for non-teaching em­

ployees, against other non-teaching employees being immediately reap­

pointed after resignation. In this regard, I held in paragraph one of the 

syllabus in Opinion No. 156, Opinions of the Attorney General for 1959, 

page 70, as follows: 

"1. When a board of education has made a contract for 
the employment of a non-teaching employee, pursuant to Section 
3319.081, Revised Code, such board is without authority to in­
crease the compensation of such employee, as fixed by such con­
tract, during the term thereof; the parties to such contract may, 
however, by mutual agreement rescind such a contract at any time 
and execute another in its stead." 

A local executive, therefore, would appe;ir to fall under the rule an­

nounced in Opinion No. 156, supra, rather than under the rule in Opinion 

No. 3124, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that when a board 

of education has made a contract for the employment of a local executive, 

pursuant to Section 3319.02, Revised Code, such board is without author­

ity to increase the compensation of such employee, as fixed by such con­

tract, during the term thereof; the parties to such contract may, however, 

by mutual agreement rescind such a contract at any time and execute an­

other in its stead. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




