
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3240 was overruled by 
1983 Op. Att’y Gen. No. 83-036. 
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3240 

THE SALARY OF A MEMBER OF A STATUTORY MUNICIPAL 
CIVIL SERVICE COMMISSION MAY NOT HAVE HIS SALARY 
INCREASED DURING HIS TERM OF OFFICE; HOWEVER, 
THE CLERK OF SUCH A COMMISSION MAY HAVE AN IN­
CREASE IN SALARY-§143.30, Revised Code. 

SYLLABUS: 

The salary of a member of the civil service commission of a city operating un­
der a statutory plan of municipal government is subject to the provisions of Section 
731.07, Revised Code, and may not be increased during his term of office; however, the 
salary of the clerk of such commission is not subject to the provisions of such sec­
tion and accordingly may be increased at any time. 

Columbus, Ohio, August 30, 1962 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 
Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for ·my opinion reads as follows: 

"The City of Marion, Ohio, presently has a Municipal Civil 
Service Commission appointed pursuant to R. C. 143.30 and 
allied sections prior to the latest amended R. C. 143.30. It is 

https://SALARY-�143.30
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anticipated that if the statutes of Ohio as regards Civil Service 
are fully complied with by the City that the duties and responsi­
bilities of the present Civil Service Commission will be immedi­
ately increased. The City of Marion does not operate under a 
charter but is under the statutory plan of government. 

"The City desires to immediately, in view of the increased 
duties, grant a raise in compensation to the three members of the 
Commission and the clerk. The City is cognizant of R. C. 731.07. 

"Query: May a non charter city ( Marion, Ohio) increase 
the salary to be paid to the individual members and the clerk of its 
Municipal Civil Service Commission during the terms of the 
members and the employment of the clerk?" 

Section 143.30, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The mayor or other chief appointing authority of each city 
in the state shall appoint three persons, one for a term of two 
years, one for four years, and one for six years, who shall con­
stitute the municipal civil service commission of such city and of 
the city school district and city health district in which such 
city is located. Each alternate year thereafter the mayor or other 
chief appointing authority shall appoint one person, as successor 
of the member whose term expires, to serve six years. A vacancy 
shall be filled by the mayor or other chief appointing authority of 
a city for the unexpired term. * * * 

"* * * * * * * * *" 
It is to be noted that under Section 143.30, supra, the mayor or other 

appointing authority of a city appoints three persons to serve as members 

of a municipal civil service commission, a bi-partisan body, each of whose 

term of office, after the preliminary period in the life of such commission 

has run its course, is fixed at six years. In case of vacancy, a successor is 

appointed by the same authority for the unexpired term. Although the 

members of the municipal civil service commission also have duties per­

taining to other political subdivisions, the city school and health districts, 

I am of the opinion that said members are officers of the municipal 

corporation. 

In this regard, I note that the expense and salaries of the municipal 

civil service commission are, under Section 143.30, supra, paid by the 

city. 

Section 731.07, Revised Code, provides in part: 

"The salary of any officer, clerk or employee of a city shall 
not be increased or diminished during the term for which he was 
elected or appointed. 

* * *"* * * * * *" 
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It is quite apparent that a member of the civil service commission 

of a city, once appointed, does not serve at the pleasure of the appointive 

authority but continues in office for his full term unless he dies, resigns, 

or is removed for cause. The situation here is different from one dis­

cussed and ruled upon in Opinion No. 3143, Opinions of the Attorney 

General for 1962, issued on July 13, 1962, where it was determined that 

the salary of a director of service and safety of a city operating under 

the statutory plan of municipal government may be increased or decreased 

in view of the fact that such director, although appointed by the mayor, 

serves at his pleasure, and, therefore, his appointment is not for a "term" 

within the meaning of Section 731.07, Revised Code. In point with the 

instant situation is Village of Newcomerstown v. State ex rel. Blatt, 36 

Ohio App., 434, where it is stated in headnote 1 : 

"Any elective or appointive officer, properly qualified and 
serving, is such officer until removed or office becomes vacant 
by operation of law." 

And in headnote 6 of the same case : 

"Officer accepts office on basis of law at time of election or 
appointment (Sections 4213 and 4219, General Code)." 

Your attention is also directed to 37 American Jurisprudence, Sec­

tion 257, page 880, where it is stated: 

"* * * The compensations for official services are not fixed 
upon any mere principle of quantum meruit, but upon the judg­
ment and consideration of the legislature or municipal legislative 
body, as a just medium for the services which the officer may be 
called upon to perform. These compensations may in many cases 
be extravagant for the specific services performed, while in 
others they may furnish a remuneration which is wholly inade­
quate. The time and occasion may, from change of circumstances, 
render the service onerous and oppressive, and the legislature or 
municipal legislative body may also increase the duties to any 
extent it chooses, but nothing additional to the statutory reward 
may be claimed by the officer or employee, however dispropor­
tionate to the value of his services it may be. * * *" 

The clerk mentioned in your letter, I assume, is the clerk of the 

municipal civil service commission appointed by virtue of authority of 

Section 143.30, Revised Code, where all powers conferred upon the di­

rector of state personnel, under Section 143.04, Revised Code, with respect 
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to the civil service of the state, are granted to such comm1ss10n with 

respect to the civil service of the municipality. I find no statute fixing 

the term of such clerk and the person serving as clerk would appear to 

be only an employee of the commission. I am, therefore, of the opinion 

that the compensation of the clerk of a municipal civil service commission 

may be increased at any time. 

Summarizing the foregoing, it is my opinion and you are advised 

that the salary of a member of the civil service commission of a city 

operating under a statutory plan of municipal government is subject to 

the provisions of Section 731.07, Revised Code, and may not be increased 

during his term of office; however, the salary of the clerk of such com­

mission is not subject to the provisions of such section and accordingly 

may be increased at any time. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


	21565408_1.PDF
	1962-3240



