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CONTRACTS - DITCH, COUNTY - §6131.41 R.C. - ASSESS-
MENTS-ATTACHMENT OF LIEN. 

SYLLABUS: 

1. A contract is completed within the meaning of Section 6131.41, Revised Code, 
upon final performance of the terms of the contract. 

2. The board of county commissioners confirms assessments in a county ditch 
proceeding at the final hearing held pursuant to Section 6131.22, Revised Code. 

3. The board of county commissioners, pursuant to Section 6131.43, Revised 
Code, orders the county auditor to make a pro rata reduction in assessments by the 
difference between the estimated cost and final cost upon final performance of the 
terms of the contract. 

4. A lien for a county ditch assessment attaches to real property from the date 
the board of county commissioners approves the completion of the contract and orders 
the levying of assessments. 
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Columbus, Ohio, March 4, 1958 

Hon. John H. Barber, Prosecuting Attorney 

Fulton County, ·wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"I have been requested by the Fulton County Auditor and 
County Commissioners to seek your interpretation of section 
6131.43 0.R.C. as it was revised effective August 23, 1957. My 
question is specifically as follows: 

1. When is the contract provided for in Sec. 6131.41 consid­
ered completed under the statute. Is it upon the comple­
tion of executing the contract and furnishing of bond by 
the contractor, or is it upon the completion of the work 
to be performed and/or furnishing of materials under the 
contract? 

2. vVhen should the Board of Commissioners first confirm 
the assessments on each parcel of land? 

3. \,Vhen should the Board of Commissioners order the Au­
ditor to reduce pro rata the assessments previously con­
firmed by it? 

4. When does the assessments become a lien upon the sev­
eral parcels of real estate?" 

I shall consider your first and third questions together. Section 

6131.41, Revised Code, reads: 

"The acceptance of the bids in accordance with section 
6131.40 of the Revised Code shall be approved by the board of 
county commissioners. Upon the acceptance of any bid for the 
whole or any part of an improvement, the bidder shall within ten 
days enter into a contract in writing to perform the work or fur­
nish the material bid for as prepared by the county engineer. The 
board by an order entered on its journal shall determine the time 
within which such work shall be completed and material fur­
nished, but if an improvement requires both labor and material, 
and contracts therefor are given to different persons, the time of 
furnishing such material and completing such labor shall corre­
spond with the time provided for its use in the progress of the 
work. An upper contractor shall not be required to complete his. 
contract until an outlet is furnished by the work done by a lower· 
contractor." 



126 OPINIONS 

The question of when a contract is "complete," within the meaning 

of the above quoted statute, would seem to arise only in the interpretation 

of the last sentence thereof. A consideration of the entire context of the 

statute indicates that the legislature employed the term "complete his 

contract" to indicate final performance of the terms of the contract. This 

interpretation is supported by Section 6131.43, Revised Code, as it was 

amended in 127 Ohio Laws, 220, to read in part: 

''Upon the completion of the contracts as provided in section 
61.31.41 of the Revised Code, the board of county commissioners 
shall order the county auditor to reduce pro rata the assessments 
confirmed by it by the difference between the estimated cost of 
the construction and the final cost * * *" (Emphasis added) 

The emphasized words in the above quoted statutory provision 

replaced the words "approval" and "contract price" respectively. The 

amendment indicates legislative recognition that "contract price" can differ 

from "final cost." 

The "contract price" would, of course, be fixed at the time of the 

execution of the contract while "final cost" might not be ascertainable 

until performance under the contract is complete and all contingencies 

resolved. Since "completion of the contracts as provided in Section 6131.41, 

Revised Code" refers to the time of final performance under the terms of a 

contract, the county commissioners now, in compliance with Section 

6131.43, Revised Code, order the county auditor to make the pro rata 

reduction in assessments at such time. 

Your second question is answered by Section 6131.22, Revised Code, 

which reads in applicable part: 

"At the final hearing on a proposed improvement, if the 
petition is not dismissed, the board of county commissioners shall 
hear any evidence offered for or against the assessment * * * 
The board shall approve and confi.rm the assessments and shall 
order the engineer to let the contracts for the construction of the 
proposed improvement, and shall fix the time for the letting of 
the contracts, which time shall be not less than twenty-five days 
after the date of said order ·* * *" (Emphasis added) 

Your fourth question is answered by that portion of Section 6131.43, 

Revised Code, as amended in 1957, which reads: 

"* * * The auditor shall forthwith place said assessments 
( as reduced pro rata by difference between estimated and final 
cost) upon the duplicates of the county, and said assessments 
shall be a lien upon the several parcels respectively from and 

https://confi.rm
https://61.31.41
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after the date of the order of the board approving the completion 
of the contracts and ordering the levying of the assessments. The 
auditor shall be liable on his bond for any damages sustained by 
any person by reason of such auditor's failure to place promptly 
said assessments upon the proper duplicates of the county." 
( Parenthetical matter aclclecl) 

As noted above, Section 6131.22, Revised Code, provides that the 

board of county commissioners shall approve and confirm_ assessments at 

the final hearing. An appeal may be taken by a dissatisfied landowner 

questioning the amount of the assessment approved and confirmed against 

his land. But such assessment does not, by reason of approval and con­

firmation of the board of county commissioners, become a lien on the 

real property. Such lien attaches only from the time that the board of 

county commissioners approves the completion of the contract and orders 

the levying of assessments pursuant to the provisions of Section 6131.43, 

Revised Code. The statutory language, "The auditor shall forthwith place 

said assessments so levied upon the duplicates" and the liability of the 

auditor on his bond indicates that the auditor is under a duty to comply 

with the order of the commissioners without delay. Failure of the auditor 

to act timely in making the assessments a matter of public record would 

not postpone the effective elate of the lien but would make the auditor, or 

his surety, liable to anyone damaged by such delay. 

In specific answer to your questions you are advised: 

1. A contract is completed within the meaning of Section 6131.41, 

Revised Code, upon final performance of the terms of the contract. 

2. The board of county commissioners confirms assessments 111 a 

county ditch proceeding at the final hearing held pursuant to Section 

6131.22, Revised Code. 

3. The board of county commissioners, pursuant to Section 6131.43, 

Revised Code, orders the county auditor to make a pro rata reduction in 

assessments by the difference between the estimated cost and final cost 

upon final performance of the terms of the contract. 

4. A lien for a county ditch assessment attaches to real property 

from the date the board of county commissioners approves the completion 

of the contract and orders the levying of assessments. 

Respectfully, 

w ILLIAM SAXBE 

Attorney General 




