
OAG80·027 ATTORNEY GENERAL 	 2-110 

OPINION NO. 80·027 

Syllabus: 

I. 	 The word "relative," for the purposes of R.C. 5123.18, means a 
person related to another by blood or affinity. 

2. 	 R.C. 5123.18 grants no power to the Division of Mental 
Retardation and Developmental Disabilities of the Department 
of Mental Health and Mental Retardation to license and inspect 
the home of a relative in which a person with a developmental 
disability resides. 

3. 	 The Division of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities may not enter into a contract for services with a 
relative of a mentally retarded person pursuant to R.C. 5123.121. 

4. 	 Pursuant to R.C. 5123.12, the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Division of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities may contract with a relative or other 
person with whom a mentally ill or mentally retarded person 
resides, for the provision of care, custody, supervision, control, 
treatment, and training of such mentally ill or mentally retarded 
person, only if the Department or Division is able to insure 
adequate oversight and supervision of su,?h person. If the 
relative .. i:s. a liable relative as defined in R.C. 5121.0S(A), the 
relative shall be liable for the support of such mentally ill or 
mentally retarded person to the extent provided by R.C. Chapter 
5121. 

To: Timothy B. Moritz, M.D., Director, Department of Mental Health and Mental 
Retardation, Columbus, Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, May 13, 1980 

I have before me your request for my opinion regarding the power of the 
Division of Mental Retardation and Developmental Disabilities ("Division") of the 
Department of Mental Health and Mental Retardation ("Department") to license, or 
contract with, a relative of a person with a developmental disability. Your 
questions may be stated as follows: 

I. May the Division, pursuant to R.C. 5123.18, license and inspect 
the home of a relative in which a person with a developmental 
disability resides? 

2. May "relative" in R.C. 5123.18 be defined as a liable relative 
only, as per R.C. 5121.0S(A)? 

3. If the Division may license a relative's home pursuant to R.C. 
5123.18, then may the Division contract with. such licensed relative 
under R.C. 5123.121, if the licensed relative is not a liable relative? 

4. If the Division may not license the home of a relative, may 
the Division contract with an unlicensed relative pursuant to R.C. 
5123.121? 

R.C. 5123.18 requires the Chief of the Division of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities to license and inspect the operation of residential 
facilities for the developmentally disabled. No person may "operate a residential 
facility or receive a person with a developmental disability as a resident of a 
residential facility unless such facility is licensed under section 5123.18 of the 
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Revised Code." R.C. 5123.19. "Residential facility" is defined in R.C. 5123,18(A)(l) 
as "a home or facility in which a person with a develo.!)mental disability resides, 
except. . • the home of a relative or legal guardian in which a person with a 
developmental disability resides." (Emphasis added.) Clearly, then, the General 
Assembly did not intend to subject relatives caring for a person with a 
developmental disability to the licensing requirements of R.C. 5123.18. You inquire 
whether, despite the exclusion of rela.tives from the purview of R.C. 5123.18, the 
Division has the discretion to so license at the request of a relative. 

The General Assembly, by excluding homes of relatives from the definition of 
residential facilities, has effectively precluded the Division from licensing the 
home of a relative in which a person with a developmental disability resides. R.C. 
5123.18(C) states that the Chief of the Division "shall license and inspect the 
operation of residential facilities." The Chief's authority is thus confined to the 
licensing of "residential facilities." Since the home of a relative cannot be 
considered a residential facility within the meaning of R.C. 5123,18, the Chief has 
no power or authority to license the same. 

Furthermore, the word "relative" for the purposes of R.C. 5123.18 should not 
be equated with the definition of "liable relative" in R.C. 5121.06(A). R.C. Chapter 
5121 sets out the procedure for the collection· of reimbursement for the expense of 
care given individuals by the Department of Mental Health and Mental Retardation. 
The power of the Department to seek reimbursement is, however, restricted to 
reimbursement from liable relatives, who are defined as the patient's husband or 
wife, or the parents of a minor child, R.C. 5121,06(A). 

Words in a statute are to be construed according to their common usage 
unless they have acquired a technical or particular meaning by legislative de.finition 
or otherwise. See R.C. 1.42. Although the words "liable relatives" have a special 
meaning by reason of legislative definition for the purposes of R.C. Chapter 5121, 
the word "relative" in R,C, 5123.18 is not used in conjunction with "liable," nor is it 
particularly defined for the purposes of that statute. "[W] hen the General 
Assembly has desired to give a particular construction to a word, it has done so by 
definition." 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-084 at 2-269. See also Larkins v. Routson, 
ll5 Ohio St. 639, 155 N.E. 227 (1927), Hence, the term"relative" in R.C. 5123.18 
should be given its common and ordinary mear,ing, i.e., person related by blood or 
affinity. Schuck v. Schuck, 80 Ohio L. Abs. 394, 398, 156 N.E. 2d 351, 354 (Prob. 
Ct, Hamilton County 1958}; Webster's New World Dictionary ll99 (2d college ed. 
197 8). 

You also inquire whether the Division may contract with an unlicensed 
relative for the provision of services under R,C, 5123.121. That section provides 
that the Chief of the Division may enter into "a written contract with a private 
organization, a non-profit corporation, or a local public agency for the provision of 
services.•.including residence, supervision, and habilitation services, for any 
mentally retarded person." 

R.C. 5123.121 lists three entities with which the Division may contract­
private organizations, non-profit corporations, and local public agencies. Hence, 
under the rule of expressio unius est exclusio alterius, the Chief of the Division has 
no power to contract with individuals. Any facility with which the Division 
contracts must, moreover, "meet licensing regulations and certification by the 
appropriate state agency." R.C. 5123,121(0). As noted earlier herein, a relative of 
a developmentally disabled person may not be licensed for the provision of 
residential services. Pursuant to R.C. 5123.18(A)(2), the term "developmental 
disability" includes a disability attributable to mental retardation. I conclude, 
accordingly, that R.C. 5123.121 grants the Chief of the Division no power to 
contract with a relative of a mentally retarded person for the provision of services. 

Although the Division may not contract with a relative to provide services 
pursuant to R.C. 5123.121 or R.C. 5123.18, the Division does have the discretion to 
provide for the support and maintenance of the mentally ill and the mentally 
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retarded in the home of an individual, including a relative, pursuant to R.C. 5123.12. 
That section states: 

The department of mental health and mental retardation1 may 
provide for the custody, supervision, control, treatment, and training 
of mentally ill, and mentally retarded persons hospitalized elsewhere 
than within the enclosure of a hospital, if the department so 
determines with respect to any individual or group of individuals. In 
all such cases the department shall insure adequate and proper 
overseeing and supervision for the due protection of such persons and 
of the public. 

R.C. 5123.12 formerly provided that the Department of Mental Hygiene and 
Correction (now the Department of Mental Health and Mental Retardation) "may 
provide for the custody, supervision, control, treatment, and training of feeble­
minded, epileptic,' mentally ill, and mentally deficient persons committed to Its 
custody and care elsewhere than within the enclosure of an institution." 1953-1954 
Ohio Laws 823, 864 (Am. S.B. 155, eff. July 1, 1954). Under this language, one of my 
predecessors opined that the Department of Mental Hygiene would have the power 
to place a child committed to its custody in a foster home. 1960 Op. Att'Y Gen. 
No. 1581, p. 539. 

R.C. 5123.12 now states that the Department of Mental Health and Mental 
Retardation may provide for the supervision, custody, training, and treatment of 
mentally ill or retarded persons "hospitalized elsewhere than within the enclosure 
of a hospital." That the General Assembly did not intend the word "hospitalized" be 
confined in meaning to an institutional setting is made apparent by the fact that 
R.C. 5122.15, enacted at the same time as R.C. 5123.12 was amended, provided that 
a court could order "indeterminate hospitalization .••[w] ith a relative•••[or] 
[w] ith a friend." 1961 Ohio Laws 1448, 1465, 1473 (Am. Sub H. B. 529, eff. Oct. 25, 
1961) (emphasis added), Furthermore, R.C. 5119.01 provides that the Director of the 
Department "may contract•..with persons, organizations, or agencies for the 
custody, supervision, care, or treatment of mentally ill persons receiving services 
elsewhere than within the enclosure of a hospital under section 5123.12 of the 
Revised Code." (Emphasis added.) Thus, it was apparently contemplated that the 
care to which R.C. 5123.12 pertains could be provided in the home of an individual, 

The power of the Department to "provide" for the custody, treatment, and 
training of persons elsewhere than within a hospital, of necessity includes the 
power to contract for the provision of these services. In C.B. Transfiortation, Inc. 
v. Butler Count Board of Mental Retardation, 60 Ohio Misc. 71, l3 oio Op. 3d 382 
C.P. Butler County 1979 , for example, the court was faced with the question of 

whether the power of a county board of mental retardation to "provide" necessary 
transportation, pursuant to R.C. 5126.03(C), would give the board the concomitant 
power to enter into contracts for transportation of mentally retarded persons. 
Concluding that it would be incongruous to find that the board has a duty to 
"provide" transportation, "while withholding the authority to obtain the means of 
transportation," the court held that transportation could be supplied by various 
means, including contracts with third persons. 60 Ohio Misc. at 79, 13 Ohio Op. 3d 
at 387. Accord, 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-027 (authority of board of mental 
retardation to purchase or lease motor vehicles is so integrally related to the duty 
to "provide" transportation found in R.C. 5126.03(C) that it is a necessarily implied 
power). I conclude, accordingly, that the Department, or the Division, has the 

1Pursuant to R.C. 5122.04, the Division of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities may perform all powers and duties which the 
Department has with respect to services for the mentally ill and mentally 
retarded, Hence, the Division may exercise those powers granted to the 
Department pursuant to R.C. 5123.12. 
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power to contract with third persons in order to "pr~vide" care and treatment for 
the mentally ill and retarded pursuant to R.C. 5123.12. 

Whether the Division may contract with a relative for the provision of such 
services is within the Division's discretion, subject to the requirement of R.C. 
5123.12 that the Department "shall insure adequate and proper overseeing and 
supervision." The use of the word "shall" inciicates that the insurance of adequate 
and proper oversight and supervision is mandatory. Dorrian v. Scioto Conservancy 
District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E. 834 (1971), The Department or Division has no 
option of entering into an agreement for the provision of services that is not 
accompanied by appropriate measures for the exercise of supervisory powers by the 
Department or Division. Thus, the Division has discretion to contract with a 
relative for the provision of services under R.C. 5123.12, but may do so only if the 
Division is able to insure the required oversight and supervision. 

In 1975 Op. Att'y Gen, No. 75-072, I found that the Youth Commission had 
insured that a youth was being provided with adequate care, protection, and support 
from the following facts: The child was required to report to a counselor and was 
subject to certain rules and restrictions; the child visited the youth group home 
three times a week; and a youth counselor called the child daily, and visited the 
child's residence once a week. Equally efficacious measures would be required of 
the Department of Mental Health and Mental Retardation, or the Division, to 
insure adequate oversight and supervision of a mentally ill or retarded person under 
R.C. 5123.12, I conclude, accordingly, that the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Division of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities may enter into an agreement with a relative of a mentally ill or 
retarded person for the care, control, treatment, and training of such person within 
the relative's home, if the Department or Division takes steps to insure adequate 
oversight and supervision. 

Pursuant to R.C. 5121,04(A), the Department "shall investigate the financial 
condition of the patients or clients •.. being paid for in a private facility or home 
under its control and of the relatives named in section 5121.06 of the Revised Code 
liable for the support of such patients, in order to determine the ability of any 
patient or such relatives for the support of the patient••••" Thus, if the 
Department or Division contemplates entering into a contract with a person 
qualifying as a "liable" relative under R.C. 5121.06, it must first determine whether 
such person would be subject to the payment of reimbursemE:nt to the Department, 
Of course, if the amount of reimbursement due would equal contract payments, it 
would be ridiculously circuitous to go through the procedure of contract, payment, 
and restitution. It may, however, be the case that the amount of reimbursement 
due would be less than the contract amount, or that the relative would not be able 
to pay any r.eimbursement. I can see no reason why the Department may not set­
off from the contract payments the amount, if any, which would be due from the 
liable relative, paying the relative only that amount over and above reimbursement 
liability. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

1, 	 The word "relative," for purposes of R.C. 5123.18, means a person 
related to another by blood or affinity. 

2. 	 R.C. 5123.18 grants no power to the Division of Mental 
Retardation and Developmental .Disabilities of the Department 
of Mental Health and Mental Retardation to license and inspect 
the home of a relative in which a person with a developmental 
disability resides, · 

2of course, the home of an individual with whom a mentally retarded person 
resides which meets the definition of "residential facility," as used in R.C. 
5123.18, must be inspected and licensed by the Division. R.C. 5123,19, 
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3. 	 The Division of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities may not enter into a contract for services with a 
relative of a mentally retarded person pursuant to R.C. 5123,121, 

4. 	 Pursuant to R.C. 5123.12, the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Division of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities may contract with a relative or other 
person with whom a mentally ill or mentally retarded. person 
resides, for the provision of care, custody, supervision, control, 
treatment, and training of such mentally ill or mentally retarded 
person, only if the Department or Division is able to Insure 
adequate oversight and supervision of such person. If the 
relative is a liable relative as defined in R.C. 5121.0S(A), the 
relative shall be liable for the support of such mentally Ill or 
mentally retarded person to the extent provided by R,C, 
Chapter 5121, 




