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ENGINEER-MINIMUM EVIDENCE NECESSARY FOR REGIS­
TRATION AS PROFESSIONAL ENGINEER-SECTION 1083-13, 
SUBSECTION 1, PARAGRAPH a, G.C., AMENDED SENATE 
BILL 329, 98 G. A.-APPLICANT MUST GRADUATE FROM COL­
LEGE OR UNIVERSITY WHICH OFFERS SAME CREDITS OF­
FERED AT COLLEGE OR UNIVERSITY APPROVED BY 
NORTH CENTRAL ASSOCIATION OF COLLEGES AND UNI­
VERSITIES-PROVISO, COLLEGE OR UNIVERSITY AP­
PROVED BY STATE BOARD OF REGISTRATION FOR PRO­
FESSIONAL ENGINEERS AND SURVEYORS. 

SYLLABUS: 

In order to satisfy the minimum evidence necessary for registration as a 
professional engineer as contained in Section 1083-13, sub-section (1), paragraph a., 
General Code (Amended Senate Bill No. 329, 98th General Assembly) it is neces­
sary for an applicant to graduate from a college or university which offers the 
same credits offered at a college or university approved by the North Central 
association of colleges and universities; provided that such college or university 
is approved by the State Board of Registration for Professional Engineers and 
Surveyors. 

Columbus, Ohio, June 23, 1950 

State Registration Board for Professional Engineers and Surveyors 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion is as follows: 

"The 1949 session of the General Assembly enacted certain 
amendments to the Professional Engineers and Surveyors Regis­
tration Law. 
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One of these amendments deals with the subjects of "an 
approved course in engineering" and "a recognized school or 
college of engineering." These terms apply in connection with an 
applicant's qualifications for examination and registration. 

Prior to 1949, Section 1083-13, G. C. read in part, as 
follows: 

'Sec. 1083-13. The following shall be considered as 
1111111111um evidence satisfactory to the board that the appli­
cant is qualified for registration as a professional engineer, 
or surveyor, respectively, to wit: 

( 1 ) As a professional engineer : 
(a) Graduation from an approved course in engi­

neering of four years or more in a school or college ap­
proved by the board as of satisfactory standing; and a 
specific record-etc.' 

.. In the applicable amendment enacted in 1949, this section 
was revised to read as follows : 

'Sec. 1083-13. The following shall be considered as 
minimum evidence satisfactory to the board that the appli­
cant is qualified for registration as a professional engmeer, 
or surveyor, respectively, to wit: 

( r ) As a professional engineer : 

(a) Graduation from an approved course in engi­
neering of four years or more in a recognized school or 
college of engineering; and a specific record-etc.' 

The following paragraph was added to Section 1083-r 3 111 

the enacted amendment : 

'For the purposes of this act "an approved course in 
engineering" shall be one the credits for which are offered 
by a college or university approved by the North Central 
association of colleges and universities at full value and a 
"recognized school or college of engineering" shall mean any 
college or university offering an approved course in engi­
neering.' 

The board interprets this amendment to not only define an 
approved course in engineering but also to transfer from the 
board to the North Central association of colleges and univer­
sities the function of deciding whether a particular institution is a 
recognized or approved school or college of engineering. 

The board seeks your advice due to the fact that two Ohio 
colleges, not heretofore approved by the board, have recently 
sought approval of their engineering courses. Procedure is 
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complicated by the information which has come to the board, to 
the effect that the North Central association of colleges and uni­
versities does not accredit professional colleges, such as medical, 
law and engineering schools. 

It may aid your understanding of the situation to explain 
that the amendment as submitted to the Legislature by its spon­
sors, did not name the North Central association of colleges and 
universities as the accrediting agency. After the bill had passed 
the Senate in its original form, it came to a vote in the House 
during the closing hours of the session. On the floor of the House 
an amendment to the bill was proposed which named the North 
Central association as the accrediting agency. The amendment 
carried, the House passed the bill as amended, the Senate con­
curred and the Legislature adjourned without opportunity for 
further conference. 

Your opinion is respectfully requested concerning the fol­
lowing: 

( r) Under the existing law does the board have any duty 
or legal authority to determine whether an institution is or is not 
an approved school or college of engineering? 

(2) If it should be your opinion that the board has been 
separated from its previous responsibility to determine whether 
a school does offer an approved course in engineering and, if the 
North Central association of colleges and universities does not 
function in this particular capacity, do you have any suggestion 
as to procedure other than a revision of the law?" 

In order to answer your first question it will be necessary to deter­

mine the proper construction of the portion of Section 1083-13, General 

Code, quoted in your letter. From the terms used in said section, there 

are two possible constructions, viz. ( 1) that in order to satisfy the mini­

mum evidence necessary for registration as a professional engineer as 

contained in Section 1083-13, sub-paragraph ( r) paragraph a., General 

Code (Am. S. B. No. 329, 98th General Assembly) it is necessary that 

an applicant be a graduate of a college or university approved by the North 

Central association of colleges and universities, and that he shall have 

taken a course in engineering; (2) That in order to satisfy the minimum 

requirement necessary for registration as a professional engineer, as con­

tained in Section 1083-r 3, sub-paragraph ( 1) paragraph a., General Code 

(Arn. S. B. No. 329, 98th General Assembly) it is necessary that an 

applicant be a graduate of a college or university that offers the same 

credits offered in a college or university approved by the North Central 
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association of colleges and universities and, as it necessarily follows, ap­

proved by your board. 

Assuming, for the moment, that the correct construction is number 

( 1) above, it may readily be seen that only an applicant who had attended 

a college or university approved by the North Central association would 

be eligible for registration. This result would follow despite the fact that 

the applicant had attended a first-class school or a professional college. 

In a particular situation this might easily amount to discrimination between 

both applicants and schools. Thus, an applicant receiving the same amount 

of education from an instructor of the same calibre and pursuing the same 

course of study at a competent college or university which had not been 

approved by the association would be discriminated against in favor of an 

applicant who had attended an approved college or university. Similarly, 

a professional college specializing in engineering would be discriminated 

against in favor of an approved college or university, in spite of the fact 

that the professional school devoted its entire time and output to engi­

neering study. 

Further, if construction number ( 1) were adopted, it might amount 

to a delegation of power by the legislative branch of the government to an 

association and would fail for the reason that no proper standards have 

been set up. 

In my opinion, the legislature did not intend such result, but rather 

intended to leave to the board the determination of who is eligible for 

registration and to provide the board with a standard or guide by which 

to operate i. e. by setting up as a guide the approved courses of study of 

the North Central association of colleges and universities. 

It is further my opinion that since the prime object in the construc­

tion of administrative statutes is to acertain the intent of the legislature, 

an unreasonable or absurd intent cannot be attributed to a legislative 

enactment, and by construing the entire statute together and by giving 

effect to every part, it would seem that the more reasonable construction 

is that set forth in number (2) above. See 42 Am. Jur. Public Adminis­

trative Law, Section 11, page 300. 

An examination of the entire statute relative to the State Board of 

Engineers and Surveyors ( Sections rn83-1 to rn83-24, inclusive, General 

Code) will reveal that the legislature intended the board to have some 

amount of discretion in determining who may be considered eligible to 
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register and practice under the statute. Thus, in Section 1083-3, General 

Code, the board's duty is to administer the provisions of this act. Section 

1083-8, General Code, requires that the board adopt rules and regulations 

"for the holding of examinations * * * and for governing all other matters 

requisite to the exercise of its powers, the performance of its duties * * *." 
Section 1083-l 3, General Code, requires applicants to submit evidence 

satisfactory to the board, and the entire section relates to evidence that 

is to be placed before the board before it may act. Section 1083-15, 

General Code, vests in the board the responsibility of holding and making 

up examinations. There are numerous other instances where the board 

is given discretion, and the above are enumerated for the purpose of 

showing what must have been the legislative intent. 

In view of the above, it is my opinion that the Legislature in amend­

mg Section 1083-13, General Code, meant that in order to satisfy the 

minimum evidence necessary for registration as a professional engineer 

as contained in Section 1083-13, subsection ( 1) paragraph a., General 

Code, Am. S. B. No. 329, 98th General Assembly, it is necessary that an 
applicant be a graduate of a college or university which offers the same 

credits as are offered at a college or university approved by the North 

Central association of colleges and universities, provided that such college 

or university is approved by the State Board of Registration for Profes­

sional Engineers and Surveyors. 

In view of this opinion, it is not necessary to answer your second 

question. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




