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RACE TRACK—TO DETERMINE IF ONE RACE TRACK, PLACE
OR ENCLOSURE, IS WITHIN THIRTY MILES OF ANOTHER
TRACK, SECTION 1079-7 G. C., THE “THIRTY MILES” SHOULD
BE MEASURED IN A STRAIGHT LINE ON A HORIZONTAL
PLANE.

SYLLABUS:

In determining whether one race track, place or enclosure is within thirty miles
of another track, the ‘“thirty miles” referred to in Section 1079-7, General Code,
are to be measured in a straight line on a horizontal plane.

Columbus, Ohio, December 31, 1947
Ohio State Racing Commission
Columbus, Ohio
Gentlemen :
Your request for my opinion reads:

“Your opinion is requested relative to the interpretation of
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Section Seven of the ‘Horse Racing Act’ with respect to the pro-
vision ‘thirty miles of each other’ mentioned therein.

How shall the Commission determine whether tracks are
operating within thirty miles of each other? Shall the measure-
ment be made by following the nearest highways; shall the meas-
urement be taken from race track to race track or shall the meas-
urement be taken from enclosure to enclosure. By enclosure is
meant the tract of land which is owned or used incident to the
operation of the race track.

There are several track operations in Ohio which give rise to
this question and it is necessary that the Commission be informed
as to the correct method of measurement.”

“The Horse Racing Act” of this state is contained in Sections 1079-1
to 1079-15, both inclusive, of the General Code. The provision thereof
to which you have directed attention was codified as Section 1079-7, Gen-
eral Code. That section provides inter alia:

“No permit shall be issued under this act authorizing horse
racing at any place, track or enclosure except on successive week
days, excluding Sundays, and except between the hours of 12:00
o'clock noon and 7 :00 o’clock in the afternoon, for running horse
racing meetings, and between the hours of 12:00 o'clock noon and
12:00 o'clock midnight for light harness horse racing meetings
nor shall any permit be granted for the holding or conduct-
ing of a horse racing meeting at any place in this state prior
to the first day of April in any calendar year or after the last
day of October in any calendar year, nor for more than an
aggregate of forty-four racing dates in any one calendar year
or any one race track, place or enclosure, nor so as to permit
horse racing on the same date or dates at more than one track
in one county or on tracks within thirty msiles of each other, nor
shall any license be granted to the same person, association, trust
or corporation for the holding or conducting of a horse racing
meeting except at one race track, place or enclosure in this state.”

(Emphasis added.)

Your inquiry suggests the possibility that the word “track,” which
incidentally is not defined in the act here under consideration, could be
regarded as having reference to the strip of ground upon which horses
actually engage in racing. But in this connection it is noteworthy that
at the very outset of Section 1079-7 said word appears in the phrase
“any place, track or enclosure.” At a later point in said section is found
a somewhat similar phrase, viz., “one race track, place or enclosure.” It
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seems to me that when the section in question is viewed in its entirety
the conclusion must be reached that the word “track” was not intended to
denote merely the racing strip but instead has a more comprehensive
meaning. Moreover I have been informed it has been your practice,
when issuing a permit, to authorize racing at a specified “enclosure.”
Your thought as to the significance of this word, as stated in your request
for my opinion, is consistent with my own views on the subject. Hence,
for the purposes of this opinion, the “thirty miles” provision in said
Section 1079-7 will be treated as having reference to distance from enclo-

sure to enclosure,

As a general proposition distance is computed on a straight line on a
horizontal plane. However, there are instances when the method of com-
putation is based on the ordinarily used, usual and shortest route of public
travel. An example wherein the second method was adopted and the
reasons therefor are made plain in the case of Board of Education v.
Board of Education, 58 O. S. 390 wherein the syllabus reads:

“The distance of its residence from the school of its district,
which under Section 4022a, Revised Statutes, entitles a child of

school age to attend the school of another district, is one and a

half miles by the most direct public highway from the school to
the nearest part of the curtilage of its residence.”

The argument was made in this case that distance should be com-
puted “as the crow flies.” In rejecting this contention the court said:

“* * * The legislation provides for the convenience of chil-
dren in attending school and the distance is to be taken as they
travel along the most direct public highway from the schoolhouse
to the nearest portion of the curtilage of their residence.”

“The Horse Racing Act” does not specify the manner in which
distance from enclosure to enclosure shall be measured. However, for
the reasons now set forth, the opinion has been arrived at that distance
should be measured on a straight line on a horizontal plane.

In discussing the mode of measurement and computation of distance
the following statement of the annotator is found in g6 A. L. R. 778,
to-wit :
“The proposition appears to be established as a rule of law

that, except as may be otherwise specifically provided, the dis-
tance contemplated by a statute or regulation prohibiting the
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granting of a license for the sale of intoxicating liquors, or traffic
therein, within a certain distance of a named institution or place
(e. g., church, school, hospital, soldiers’ home, training camp),
must be measured in a straight line, rather than in some other
manner, such as by the usually traveled route or the street lines.”
(Citing cases from various jurisdictions.)

In Evans v. United States, 261 Fed. go2 the court sustained a con-
viction for selling intoxicating liquor in a restricted zone and made this

pertinent statement in the opinion:

“Distance is to be measured in a straight line in a horizontal
plane, unless there is a clear indication that another mode of
measurement is to be adopted. 9 Am. & Eng. Encyc. of Law, p.
614. Distance is a straight line along the horizontal plane from
point to point. It is measured from the nearest point of the one
place to the nearest point of the other. 18 C. J. 1287.”

In Board of Trustees of Leland Stanford Junior University v. State
Board of Equalization, 1 Cal. (2d) 784, 37 P. (2d) 84 the court sus-
tained a conviction under a statute which provided that every person shall
be guilty of a misdemeanor who, upon or within one and one-half miles of
the university grounds or campus, sells, gives away, or exposes for sale,
any vinous or alcoholic liquors. After discussing this statute the court
said :

“* ¥ ¥ We are of the view that the distance is to be meas-
ured from the campus limits, and by a direct and straight line.
The authorities support that view, and commend it to our con-
sideration and acceptance.” (Citing cases.)

It might be noted that by virtue of Section 13206, General Code, the
sale of intoxicating liquor is prohibited “within two miles of the boundary
line of the boys’ industrial school, * * * or within two miles of the place
where an agricultural fair is being held.” The tenor of this statute is
similar to the California provision of law to which reference has just
been made. Ilowever, it would appear that in construing Section 13206,
General Code, the court has never been called upon to decide in pre-
cisely what manner distance should be computed.

Attention might also be called to Section 50, General Code, which
provides for the payment to members of the General Assembly of com-
nensation and a travel allowance. The portion of the section to be here

noted is as follows:
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“Each member shall receive a travel allowance of five cents
a mile each way for mileage once a week during the session from
and to his place of residence, by the most direct highway route
of public travel to and from the seat of government, to be paid

at the end of each regular or special session.”
(Emphasis added.)

Under the general rule hereinbefore set forth, if the words above
emphasized had not been included in said section, the distance of travel
would be subject to measurement in a straight line. It seems quite appar-
ent that their insertion in said Section 50 was to evidence a clear indica-

tion to the contrary.

In view of the subject matter that is dealt with it may reasonably
be concluded that the rule for measuring distance as set forth in the cases
dealing with the sale of intoxicating liquors should be applied in con-
struing Section 1079-7 of “The Horse Racing Act.” Therefore, in specific
answer to your question, it is my opinion that, in determining whether
one race track, place or enclosure is within thirty miles of another track,
the “thirty miles” referred to in Section 1079-7, General Code, are to be
measured in a straight line on a horizontal plane.

Respectfully,

Hugr S. JEnxkins,
Attorney General.





