
OAG 87-107 Attorney General 2-710 

OPINION NO. 87-107 

Syllabus: 

Money derived from a tax levied by the county pursuant 
to R.C. 5705.19(K) for "the maintenance and operation 
of a county home" may be used to pay for prescription 
medicines for residents of the county home. 

To: Dennis E. Barr, Hardin County Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 29, 1987 

I have before me your op~nion request concerninq the use of 
money de1. lved from a tax levied by the county under R.C. 
5705. 19 (K). You ask whether money derived from a tax levied 
under R.C. 5705.19(K) may be used to pay prescription drug 
charges on behalf of the county home residents. 

In order to answer your question it is first necessary to 
examine R.C. 5705.19, which states in pertinent part: 

The taxing authority of any subdivision at any 
time and in any year, by vote of two-thirds of all the 
members of the taxing authority, may declare by 
resolution and certify the resolution to the board of 
elections not less than seventy-five days before the 
election upon which it will be voted that the amount 
of taxes that may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient to provide for the 
necessary requirements of the subdivision and that it 
is necessary to levy a tax in excess of that 
limitation for any of the following purposes: 

CK) For the maintenance and operation of a county 
home: 

The resolution shall be confined to the purpose 
or purnoses described in one division of this section, 
for which the revenue derived therefrom shall be 
applied. The existence in any other division of this 
section of authority to levy a tax for any part or all 
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of the same purpose or purposes does not preclude the 
use of such revenues for any part of the purpose or 
purposes of the division under which the resolution is 
adopted. (Emphasis added.) 

Further, R.C. S70S.10 states in part: 

All revenue derived fcom a special levy shall be 
credited to a special fund for the purpose for which 
the levy was made. 

Except as otherwise provided by resolution 
adopted pursuant to section 3315.0l of the Revised 
Code, all revenue derived from a source othec than the 
genetal property tax ~nd which the law prescribes 
shall be used for a particular purpose, shall be paid 
into a special fund fot such purpose .... 

Money paid into any fund shall be used only for 
the purposes for which such fund is established. 

Thu.s, since the money about which you ask was raised for "the 
maintenance and operation· of a county home," it may be used to 
pay the prescription charges you describe onl.y if the payment 
of such charges may be considered part of the maintenance and 
operati.on of the county home. 

As stated in 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-100 at 2-SS9, "the 
purposes for which the county home fund may be used are 
prescribed by R.C. Chapter SlSS." Upon examination of R.C. 
Chapter SlS5, it is apparent that the specific services which 
may be pr,,vided by the county home to its· residents as part of 
their maintenance are not prescribed by statute. Rather, R.C. 
SlSS.Ol imposes upon the board of coun.ty commissioners the duty 
to "prescribe rules for the management and good government of 
such home and to promote sobriety, morality, and industry among 
residents. 11 The superintendent or administrator of the home, 
who is appointed by the board of county commissioners, is then 
under a auty to "perform such duties as the board imposes upon 
him, and [he] shall be governed in all respects by its rules." 
R.C. SlSS.03. 

I note, however, that several prior Attorney General 
opinions have discussed the scope of authority of a county home 
to provide medical care for its residents, finding such 
authority to include the provision of necessary medical and 
surgical services for the residents of the home, 1960 Op. Att'y 
Gen. No. 1230, p. 201, and the provision of hospital facilities 
foe the home's residen·ts, 1956 Op. Att'y Gen. No. 6274, p. 
121. 1960 Op. No. 1230 discusses the provisions of R.C. 
5155.27 which authorizes the board of county commissioners to 
contract with one or more physicians "to furnish medical relief 
and medicines neceRsary for the residents of the county home." 
The term "medical relief," as used in R.C. 5155.27, was 
interpreted in 1960 Op. No. 1230 at 203, to include "medical 
and surgical services which would be furnished by a hospital." 
Additionally, the opinion reasons that since many persons 
reside in the county home because of their advanced age or due 
to mental or physical disabilities which make it impossible to 
care for them in their own homes, the provision of medical and 
surgical services such as would be provided in a hospital is a 
necessary part of caring for such residents. For the same 
reason, 1956 Op. No. 6274 at 123 concludes that, although there 
is no specific statutory authorization for a county home to 
erect a hospital, "it is clearly implied that such institution 
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may be a necessary part of the home." See R.C. 5155.22 (when a 
person is determined to be eligible for admission to the county 
home, the superintendent or administrator "shall admit such 
person as a resident and !.h!.ll receive and provide for him in 
such facility forthwith" (emphasis added)). Similarly, in the 
situation about which you ask, the provision of prescription 
medicines for county home residents appears to be a necessary 
part of caring for the residents of the county home. l See 
1986 Op. Att•y Gen. No. 86-053 at 2-285 ("it appears that the 
county may admit to the county home persons who, by reason of 
their physical disabilities, are unable to care for themselves 
in their own homes, and provide such persons with any necessary 
aedical care and supervision"). Since the provision of 
medicines to the residents of the county home is part of the 
operation of the county home, the money derived from a tax 
levied under R.C. 5705.U(K) may be used for the provision of 
medicines for residents of the home. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are 
hereby advised, that money derived from a tax levied by the 
county pursuant to R.C. 5705,19(K) for "the maintenance and 
operation of a county home" may be used to pay for prescription 
medicines for residents of the county home. 

l I am aware, however, that two prior Attorneys General 
have issued opinions which suggest that the county home may 
provide medicine to its residents only through .a doctor 
with whom it has contracted to provide "medical relief and 
medicines necessary for the residents of the county home," 
pursuant to R.C. 5155.27. 1933 Op. Att'y Gen. No. 1174, 
vol. II, p. 1140, concludes in the syllabus: "(G.C. 2546 
(now at R.C. 5155.27)] requires the county commissioners in 
their contracts with physicians as therein provided, to 
include both medical relief and medicine." 1913 Op. Att'y 
Gen. No. 13, vol. I, p. 186, similarly concludes that: "The 
provisions of [G.C. 2546 (now at R.C. 5155.27)] disclose 
the intention that the county commissioners in their 
contracts with physicians as therein provided, should 
include both medical relief and medicines necessary within 
the. jurisdiction of their work." It is unclear whether 
1913 Op. No. 13 intends to limit the provision of necessary 
medicines to county home residents only through a conract 
entered into with a pysician pursuant to G.C. 2546 (now 
R.C. 5155.27). To the extent that 1913 Op. No. 13 suggests 
such a limitation, I must question the conclusion. I note, 
however, whether or not a county home may provide medicines 
for its residents only through a contract entered into 
pursuant to R.C. 5155.27 is a matter which I need not 
decide at this time. Irrespective. of the manner in which 
such prescription medicines are provided, either under a 
contract as provided for in R.C. 5155.27 or as part of the 
duty to "provide for" the residents of the home under R.C. 
5155.22. the provision of such medicines is part of the 
operation of the county home. 




