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OPINION NO. 89-006
Syllabus:

When, pursuant to R.C. 2151.355, a juvenile court commits a
delinquent child to an out-of-state private residential facility, the cost
of educating the child is paid with funds from the state subsidy
provided in R.C. 2151.357; if such subsidy is ‘nsufficient, any remaining

educational expense is to be paid by the court as provided in R.C.
2151.36.

To: David P. Joyce, Geauga County Prosecuting Attorney, Chardon, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 23, 1989

I have before me your request for my opinion regarding payment of
out-of-state educational costs by an Ohio child's school district of residence. Your
letter indicates that the juvenile court has adjudicated the child a delinquent and
ordered the child placed in a private residential treatment facility outside Ohio.
Treatment in this facility includes in~house education services. You want to know
whether the Ohio school district_in which the child resided is responsible for paying
the costs of educating the child. !

1 Your letter does not indicate that the child is entitled to special
education services pursuant to R.C. Chapter 3323 and I assume for purposes
of this opinion that these provisions do not apply.
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Ih 1962 Op. Att'y Gen. No. 2938, p. 274, one of my predecessors had occasion
to consider an almost identical question and held that:

Where, under division (B) of Section 2151.35, Revised Code, a
juvenile court commits a child to a specialized school in another state,
the court, under Section 2151.36, Revised Code, must itself pay
expenses occasioned by the commitment and authorized by the court at
the time of commitment, which expsnses are paid out of funds
appropriated to the court by the board of county commissioners under
Section 2151.10, Revised Code; =id pursuant to Section 2151.36,
Revised Code, the court may order the parents, guardian, or person
charged with the child's support to reimburse the court for such
payments.

1962 Op. No. 2938 (syllabus). My predecessor came to this conclusion because he
found no authority for the court to determine which school district should
pay.2 nor could he find any authority for the school district to make such
payments independent of a determination by the court. The reasoning in 1962 Op.
No. 2938 is both concise and persuasive. However, a number of statutory changes
are apparent when the 1962 provisions are compared to their current counterparts.
Therefore, | must reexamine my predecessor's conclusion in light of these changes.

The court's authority to determine which school district should pay the
educational costs of a delinquent child is now found in R.C. 2151.357, which states: -

In the manner prescribed by division (CX2) of section 3313.64 of
the Revised Code, the court shall, at the time of making any order
that removes a child from his own home or that vests legal or
permanent custody of the child in a person or government agency other
than his parent, determine the school district that is to bear the cost
of educating the child. Such determination shall be made a part of
the order that provides for the child's placement or commitment.

2 In 1962, the court's authority to determine that a school district
pay a child's educational expenses was limited to placements made
pursuant to R.C. 2151.35(A), while out-of-state placements were
authorized only in R.C. 2151.35(B). The statute, as quoted by my
_predecessor in 1962 Op. No. 2938, stated:

: "...If the court finds that the child is a juvenile traffic
offender or is delinquent, neglected, or dependent, it may by
order entered proceed as follows:

"(A) Place the child on probation, under supervision in its
own home, in the custody of a relative, in an institution, orin a
certified foster home, wherever situate, upon such terms as the
court shall determine; provided that the court may place
delinquent children on a free or wage basis in uncertified foster
homes. The court shall, at the time of placing the child,
determine which school district must bear the cost of educating
the child while he is residing at such place as the court directs.
The decision of the court concerning the expense of the child's
education shall be made a part of the order provided by this
section;

"(B) Commit the child temporarily or permanently to the
division of social administration of the department of public
welfare, or to a county department of welfare, which has
assumed the administration of child welfare, county child weilfare
board, or certified organization, or to any institution, or to any
agency in Ohio or in another state authorized and qualified to
provide or secure the care, treatment, or placement required in
the particular case....”

Id. at 275 (emphasis added).
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Whenever a child is placed in a detention home established under
section 2151.34 of the Revised Code or a juvenile facility established
under section 2151.65 of the Revised Code, his school district as
determined by the court shall pay the cost or educating the child based
on the per capita cost of the educational facility within such detention
home o~ juvenile facility. Whenever a child is placed by the court in a
private institution, school, resilential treatment center, or other
private facility, the state shall pay to the court a subsidy to help
defray the expense of educating the child in an amount equal to the
product of the daily per capita educational cost of such facility and the
number of days the child resides at the facility, provided that such
subsidy shall not exceed five hundred dollars per year. The subsidy
shall be paid quarterly to the court. (Emphasis added.)

Pursuant to R.C. 2151.357, the court shall determine the school district to bear the
cost "at the time of making any order that removes a child from his home or that
vests legal or permanent custody of the child...." (emphasis added); therefore, the
school district determination now applies to any disposition within the court's
authority. One of the dispositional options available to the court is the authority to
commit a child to an out-of-state facility. R.C. 2151.355.3 The court's authority
to determine which school district should bear the educational costs of an
out-of-state disposition implies a corresponding authority on the part of the school
district to make such payments in response to the order, else R.C. 2151.357 is
rendered meaningliess. R.C. 1.47(D) ("{iln enacting a statute, it is presumed that...[a]
result feasible of execution is intended™). See generally Waliga v. Bd. of Trustees
of Kent State Univ., 22 Ohio St. 3d 55, .57, 488 N.E.2d 850, 852 (1986); State ex
rel. Corrigan v. Seminatore, 66 Ohio St. 2d 459, 470, 423 N.E.2d 105, 113 (1981)
(power of a creature of statute may be fairly implied frcm an express power where it
is reasonably related to the duties of the entity).4

Although R.C. 2151.357 appears to expand the situations in which the court
may now determine which school district is to bear the cost, it also places certain
limits on the court's discretion in this matter. For purposes of your question, the
most important limitation is that placements in private facilities, in or out of state,

3 Inpertinent part, R.C. 2151.355 states:

(A) If a child is found by the court to be a delinquent child,
the court may make any of the following orders of disposition:

(3) Commit the child to the temporary custody of any
school, camp, institution, or other facility for delinquent children
operated...by a private agency or organization, within or
without the state that is authorized and qualified to provide
the care, treatment, or placement required.... (Emphasis added.)

Both R.C. 2151.355 and R.C. 2151.357 were first enacted in 1969, as a
part of a comprehensive legislative reorganization of. R.C. Chapter 2151.
See 1969-1970 Ohio Laws, Part II, 2040 (Am. Sub. H.B. 320, eff. Nov. 19,
1969). Although there have been subsequent amendments, the differences
from the 1962 statute which I have just discussed were a result of the 1969
legislation.

4 I note that the statutes governing education have also undergone
numerous amendments since 1962 Op. No. 2938 was issued. Since a school
district's authority to make payments can now be derived from R.C.
2151.357, | am not required to examine these statutes in this opinion. 1
express no opinion as to the continued validity of my predecessor's
conclusion that there is no implied or express authority in the education
statutes for a school district to pay out-of-state tuition.
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shall be supported by a state subsidy rather than by school district funds.5 - The
legislative history of R.C. 2151.357 indicates that this subsidy Is intended to replace,
rather than supplement, school district funds. As originally enacted in 1969, R.C.
2151.357 provided that whenever a child was placed in a facility "public or private,
within or without this state, his school district as determined by the court shall
pay...." 1969~1970 Ohio Laws, Part II, 2040 at 2066 (Am. Sub. H.B. 320, eff. Nov. 19,
1969). In 1970, this language was amended to provide that the school district, as
determined by the court, would pay the educational costs of a child placed in a
detention home or public school within the state; however, when the child was placed
in a private facility, the state would pay the court a subsidy of up to $500.
1969-1970 Ohio Laws, Part II, 1441 at 1442 (Am. S.B. 518, eff. July 16, 1970). By
creating this dichotomy, the legislature clearly intended to exclude the educational
costs of private facility placements from the financial responsibility of the school
districts. The current language of R.C. 2151.357 describing the state subsidy for
such placements is virtually identical to that enacted in 1970.. Obviously, this
subsidy, which is limited to $500, is not intended to cover the entire cost of the
child's education. Therefore, as did my prelecessor in 1962 Op. No. 2938, I must
turn to R.C. 2151.36, which governs the court's payment of expenses occasioned by a
child's commitment. R.C. 2151.36 states, in pertinent part:

Any expense ordered by the court for the- care, maintenance,
and education of dependent, neglected, abused, unruly, or
delinquent children, or for orthopedic, medical or surgical
treatment, or special care of such children under this chapter, except
the part of the expense as may be pald by the state or federal
government, shall be paid from the county treasury upon specifically
itemized vouchers, certified to by the judge. The court shall not be
responsible for any expens2 resulting from the commitment of children
to any home, public children's services agency, private child placing
agency or other institution, association, or agency, unless such expense
has been authorized by the court at the time of commitment.
(Emphasis added.)

Funds for such costs are appropriated to the court by the county
commissioners, pursuant to R.C. 2151.10. The provisions of K.C. 2151.36
remain substantially unchanged from those considered in 1962 Op. No. 2938 and
I concur in the analysis presented there.

In light of the above, it is my opinion, and you are hereby advised that

when, pursuant to R.C. 2151.355, a juvenile court commits a delinquent child

- to an out-of-state private residential facility, the cost of educating the child

is paid with funds from the state subsidy provided in R.C. 2151.357; if such

subsidy is insufficient, any remaining educational expense is to be paid by the
court as provided in R.C. 2151.36.

5 Iam aware that R.C. 2151.357 also states that the determinaticn must
be made "[i]n the manner prescribed by division (CX2) of section 3313.64."
See also Christman v. Washington Court House School District, 30 Ohio
App. 3d 228, 231, 507 N.E.2d 384, 387 (Fayette County 1986) ("both the rule
and the statute make it the court's duty to determine the school district that
is to bear the cost. Juv. R. 34(C) sets forth the 'time’ at which the court is
to make the determination.... R.C. 2151.357 sets forth the 'specific
manner'”). Only the provisions of R.C. 3313.64(C)2) are incorporated into
R.C. 2151.357. While the language of R.C. 3313.64(C)2) limits the court in
determining what district must pay the costs, I do not find that it limits the
court's authority to award these payments to any placement within its
dispositional authority. The provisions of R.C. 3313.64(CX2) describe the
manner of determining which school district must pay tuition. I find nothing
in R.C. 3313.64(CX2) which przvents making these nayments 0 an
out-of-state school. If such restraints exist elsewhere in R.C. Chapter 3313,
see n.2 supra, the legislature has chosen not to apply them to court
determinations made pursuant to R.C. 2151.357.





