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1. VILLAGE MARSHAL-VACANCY IN OFFICE-SEPTEMBER 
5 - DECEMBER 31, 1941-FILLED UNDER PROVISIONS SEC­

TION 4252 NOT AS PRESCRIBED IN SECTION 4384-2 GEN­
ERAL CODE. 

2. VILLAGE MARSHAL, EXISTENT CHIEF OF POLICE, AP­
POINTED PURSUANT TO SECTION 4384 GENERAL CODE, 

IS "OFFICIAL" - NOT ENTITLED TO PARTICIPATE IN 

STATE INSURANCE FUND AS VILLAGE EMPLOYE - SEC­
TION 1465-61, :PARAGRAPH 1, GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. Vacancies in the office of village marshal occurring between Sep­

tember 5, 1941 and December 31, 1941 shall be filled in the manner pro­

vided in Section 4252, General Code, and not as prescribed in Section 

4384-2, General Code. 

2. A village marshal, now designated chief of police, appointed pur­

suant to Section 4384, General Code (119 v. S. 3), is an "official" within 
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the purview of paragraph 1 of Section 1465-61, General Code, and is not, 

therefore, entitled to participate in the state insurance fund as an em­

ploye of the village. 

Columbus, Ohio, November 26, 1941. 

·Hon. Carl W. Rich, Prosecuting Attorney, 

Cincinnati, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion wherein 

you propound the following questions: 

"1. If a marshal, who was duly elected in 1939, resigns 
his office at this time, can he be immediately appointed at the 
same salary under the new law, or would such appointment act 
merely as an appointment for the unexpired term? 

2. Will chiefs of police appointed under the new law be 
entitled to the benefits of the Industrial Commission Act?" 

The Ninety-Fourth General Assembly, in Amended Senate Bill No. 

3, amended Section 4384, General Code, whereby the office of village 

marshal was changed from an elective to an appointive one. Although 

this section became effective September 5, 1941, it did not affect the 

tenure of office of village marshals who were regularly elected, pursuant 

to former Section 4384, General Code, in November, 1939. See Opinion 

No. 4049, Opinions of the Attorney General for the yeat 1941. In other 

words, marshals elected in November, 1939, remain in office for the two 

year term ending December 31, 1941. 

Such being the case, we come to your first question which is con­

cerned with the tenure of office of one appointed to fill a vacancy in the 

office of village marshal which arose subsequent to September 5, 1941. 

More specifically you inquire whether such appointee serves only for his 

predecessor's unexpired term or enjoys the indefinite tenure, subject to 

removal for cause, provided in Section 4384, General Code (119 v. S. 3). 

Article XVII, Section 2 of the Constitution of Ohio provides: 

" * * * the term of office of all elective county, township, 
municipal and school officers shall be such even number of years 
not exceeding four ( 4) years as may be so prescribed (by the 
General Assembly). * * * 
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Any vacancy which may occur in any elective state office 
other than that of a member of the General Assembly or of 
Governor, shall be filled by appointment by the Governor until 
the disability is removed, or a successor elected and qualified. 
Every such vacancy shall be filled by election at the first general 
election for the office which is vacant, that occurs more than 
thirty (30) days after the vacancy shall have occurred. The 
person elected shall fill the office for the unexpired term. All 
vacancies in other elective offices shall be filled for the unexpired 
term in such manner as may be prescribed by law." (Paren­
thetical matter mine.) 

The latter provision with respect to vacancies in "other elective 

offices" is applicable to municipal officers. Jones vs. Cleveland, 124 O.S. 

544, 548. Pursuant to this constitutional mandate, the Legislature enacted 

Section 4252, General Code, which reads as follows: 

"In case of death, resignation, removal or disability of any 
officer or director in any department of any municipal corpora­
tion, unless otherwise provided by law, the mayor thereof shall 
fill the vacancy by appointment, and such appointment shall 
continue for the unexpired term and until a successor is duly 
appointed, or duly elected and qualified, or until such disability is 
removed." 

It being not "otherwise provided by law" it appears that at least 

prior to September 5, 1941, a vacancy in the elective office of village 

marshal was filled by the mayor for the unexpired term. 

With the above in mind, we turn now to Section 4384-2, General 

Code, which was enacted by the present General Assembly as part of the 

same act in which Section 4384, General Code, was amended (Amended · 

Senate Bill No. 3, 94th General Assembly.) Said section provides in part 

as follows: 

"All appointments made after the effective date of this act, 
except those officers holding office on the effective date thereof, 
shall be for a probationary period of six months continuous 
service, and no appointments shall be deemed finally made until 
the appointee has satisfactorily served his probationary period. 
·* * * " 

The question now arises whether this section or Section 4252, supra, 

applies when filling a vacancy in the office of village marshal between 

September 5, 1941 and December 31, 1941. To pose the question another 

way, we are called upon to determine whether at the present time the 

office of village marshal is an elective or appointive one. If we conclude 
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the office is elective it appears Section 4252, supra, would apply; other­

wise Section 4384-2 would govern. 

In Opinion No. 4049, Opinions of the Attorney General for 1941, 

it was held that the term of a village marshal elected Kovember, 1939 

was not affected by Amended Senate Bill No. 3, supra. It would neces­

sarily follow that said office remains an elective one until the expiration 

of such marshal's term on December 31, 1941, and, therefore, Section 

42~2, supra, would apply. Moreover, to hold otherwise would be con­

trary to the limitations relative to the filling of vacancies contained in 

Article XVII, Section 2, supra. 

I am, therefore, of the view that the earliest time possible at which 

an appointment pursuant to Section 4384-2, supra, may be made is 

January 1, 1942, and further, that the present mayor and council are 

without authority to make any such appointment to become effective 

January 1, 1942, at which time the terms of such mayor and council will 

have expired. As stated by the Supreme Court in the case of State, ex 

rel. Morris v. Sullivan, 81 O.S. 79: 

"1. The well settled rule of the common law forbids that 
an officer clothed with power of appointment to a public office, 
shall forestall the rights and prerogative of his successor, by 
making a prospective appointment to fill an anticipated vacancy 
in an office the term of which cannot begin until after his own 
term and power to appoint have expired." 

See also State, ex rel. Moulton v. Myers, 99 O.S. 26 and 32 0. Jur. 922. 

In answer to your first question I am, therefore, of the opinion that 

vacancies in the office of village marshal occurring between September 5, 

1941 and December 31, 1941 shall be filled in the manner provided in 

Section 4252, supra, and not as prescribed in Section 4384-2, supra. 

Your second question as to whether or not the village marshal now 

designated chief of police is entitled to participate in the state insurance 

fund, requires a consideration of Section 1465-61, General Code, which 

provides in part as follows: 

"The term 'employee,' 'workman' and 'operative' as used in 
this act, shall be construed to mean: 

1. Every person in the service of the state, or of any 
county, city, township, incorporated village or school district 
therein, including regular members of lawfully constituted police 
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and fire departments of cites and villages, under any appoint­
ment or contract of hire, express or implied, oral or written, 
except any official of the state or of any county, city, township, 
incorporated village or school district therein." 

Immediately the question arises: Is the chief of police an "employe" 

or an "official" of the village? If the former, he may participate in the 

state insurance fund; otherwise not. 

On a number of occasions our Supreme Court has been called upon 

to consider the distinction between an "employe" and an "officer," and 

further, to define the attributes of an office. An examination of these 

cases leads to the conclusion that the question of whether or not a par­

ticular position constitutes an "office" depends upon delegation thereto 

of a portion of the sovereign power. This view is supported by reference 

to the following authorities: 

State, ex rel. Attorney General v. Jennings, et al., 57 O.S. 415: 

"2. To constitute a public office, against the incumbent of 
which quo warranto will lie, it is essential that certain indepen­
dent public duties, a part of the sovereignty of the state, should 
be appointed to it by law, to be exercised by the incumbent, in 
virtue of his election or appointment to the office, thus created 
and defined, and not as a mere employe, subject to the direction 
and control of some one else." 

Industrial Commission of Ohio v. Rogers, 122 O.S., 134, 136: 

"'there are many definitions of an 'officer,' none of which 
is sufficient to determine the status of every agency through 
which the state acts; but the outstanding characteristic common 
to all definitions of an officer is the possession by him of some 
sovereign power." 

State,, ex rel. Newman v. Skinner, 128 0.S. 325: 

"l. A public officer, as distinguished from an employee, 
must be invested by law with a portion of the sovereignty of the 
state and authorized to exercise functions either of an executive, 
legislative or judicial character." 

See also State, ex rel. Landis v. Board of Commissioners, 95 O.S. l 57; 

State, ex rel. Alcorn v. Beeman, 34 O.App. 382; Annotation, 93 A.L.R. 

333, 334; 22 R.C.L. 374; Opinion No. 3217, Opinions of the Attorney 

General for 1940, Vol. II, page 1190. 
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Having in mind the above expressions of the Supreme Court, let us 

inquire as to the powers and duties of the village marshal or chief of 

police. Of importance is Section 4385, General Code, which provides as 

follows: 

"The marshal shall be the peace officer of the village and 
the executive head under the mayor of the police force. The 
marshal, the deputy marshals, policemen or nightwatchmen 
under him shall have the powers conferred by law upon police 
officers in all villages of the state, and such other powers not 
inconsistent with the nature of their offices as are conferred by 
ordinance." 

Additional powers and duties of the marshal are set forth in Sections 

4386 and 4387, General Code. 

An examination of the sections above referred to leads to the con­

clusion that as executive head of the village police force the chief has 

been invested with a portion of the sovereign power of the state and a~ 

such is an "official" within the purview of Section 1465-61, supra. 

In the case of Davis v. Industrial Commission, 54 O.App. 453, the 

Court of Appeals of Wood County was called upon to determine in what 

capacity the deceased was acting at the time of his death. At page 455 

of the Opinion it was said: 

" * * * If he was attempting to make the arrest in the 
capacity of deputy sheriff of Wood County, then his widow 
might be entitled to compensation from the Industrial Com­
mission of Ohio out of the Workmen's Compensation Fund. 
But if he was acting and engaged in the performance of his 
duties as marshal of the village of North Baltimore at that time, 
then no right of compensation exists." (Emphasis mine.) 

The court did not state specifically its reasons for the view expressed 

by the language above emphasized, but undoubtedly it was based upon 

the fact the court considered the village marshal an "official" within the 

meaning of Section 1465-61, supra. 

Since the Davis decision the Legislature, as explained above, has 

changed the office of village marshal from an elective to an appointive 

one. This change, however, was not accompanied by a change in the 

powers and duties of said office. Those powers and duties attached to 

the office remain the same; Sections 4385, 4386 and 4387, supra, were 

not altered or amended. As pointed out above, those sections invest the 
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marshal with a portion of the sovereign power of the state and authorize 

him to exercise the executive functions therein prescribed. In the Davis 

case, supra, it appears the court based its conclusions on the nature of 

the duties of the village marshal. No change having been made in those 

duties, we feel the expression of the court in that case remains applicable 

irrespective of the fact the tenure of office was changed. 

Answering your second question, it is my opinion that a village 

marshal, now designated chief of police, appointed pursuant to Section 

4384, General Code ( 119 v. S. 3), is an "official" within the purview of 

paragraph 1 of Section 1465-61, supra, and is not, therefore, entitled to 

participate in the state insurance fund as an employe of the village. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




