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OPINION NO. 66-038 

Syllabus: 

1. A 11censee under the Second Mortgage Loan Law 
may take e1ther a mortgage other than a f1rst 11en on 
real estate of the borrower or a secur1ty interest 1n 
personal property of the borrower. 

2. It ts my opinion that Section 1321.52, Revised 
Code, does not require a real estate mortgage to be a 
part of all transactions included within the provisions
of the Second Mortgage Loan Law. 
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To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, February 23, 1966 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"The Department of Commerce requests an 
interpretation of language in Section 1321.52, 
Ohio Revised Code, which is a part of the 
1Second Mortgage Loan' law enacted by the lo6th 
General Assembly, and which became effective 
November 1, 1965. 

"The section in question sets forth in 
part: 

" 1No person who, on behalf of himself or 
any other person, advertises, solicits, or holds 
himself out as willing to take as security for a 
loan a mortgage on a borrower's real estate which 
is other than a first lien on such real estate 
shall engage in the business of lending his own 
or another's money, credit, or choses in action 
to any borrower and take in his own or any other 
person's name as security for the loan a mortgage 
on the borrower's real estate which is other 
than a first lien on such real estate or a 
security interest in an~ tersonal !roperty
ot the borrower, withouirst hav ng obtained 
a certificate of registration from the division 
of Securities.•* *1 (Underscoring ours) 

"An interpretation of the underscored por­
tion of the above statutory language is requested.
Specifically, we desire your opinion as to whether 
this language permits a licensee under the act to 
take a security interest in personal property of 
a borrower without also taking a mortgage 'other 
than a first lien' on real estate or the borrower, 
or if the statute reqnires a real estate mortgage 
to be a part of any transaction under this section." 

The provisions of Section 1321.52, Revised Code, referred 
to in your letter of request, prohibit the class of persons
described in the statute from taking as security for a loan 
a mortgage on real estate other than the first lien on such 
real estate or a security interest in personal property of the 
borrower without obtaining a certificate of registration from 
the division of securities. The class of lenders subject to 
such prohibitions are those persons who, on behalf of themselves 
or any other person advertise, solicit or hold themselves out 
as willing to take as security for a loan, a mortgage on the 
borrower's real estate which is other than first lien on such 
real estate. It follows that when a person obtains a certificate 
of registration from the Division of Securities he is per­
mitted to take as security for a loan a mortgage on real 
estate other than a first lien or a security interest in 
personal property of the borrower. I find no requirement
in that section that a licensee take both a security interest 
in personal property of the borrower and a mortgage other than 
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a first lien on real estate of the borrower. The two activities 
prohibited without a certificate of registration (taking a mort­
gage other than a first lien on real property of the borrower 
and taking a security interest in personal property of the 
borrower) are prohibited individually and ~ep3rately. The pro­
hibition is in the disjunctive. The prohibition is not limited 
to a transaction in which both activities are present. I must 
conclude that these same activities which are permitted when one 
obtains a certificate of registration from the Divielon of 
Securities are permitted individually and separately and that 
there is no requirement that they are permitted only when they 
are both present in one transaction. 

In consideration of your request I recognize that the title 
to the Second Mortgage Loan Act provided: 

"To amend*** and to enact sections 
***of the Revised Code relative to regu­
lating companies taking second mortgages as 
security for loans." 

Examination of the title would seem to indicate that it was 
the intent of the legislature to regulate companies making loans 
secured by second mortgages. However, examination of Section 
1321.52, Revised Code, indicates that the language used prohibits
the taking of either a second mortgage or security interest in 
personal property by the limited class of lenders previously
described herein. The General Assembly used the words "or a 
security interest in any personal property or the borrower" and 
I am required to construe this statute so that no word, clause 
or part shall be rendered surplusage. 

I must, therefore, conclude that the phrase "or a security
interest in any personal property or the borrower" describes an 
activity prohibited to those persona otherwise subject to the Act 
in the absence of the registration provided for in Section 1321.52, 
Revised Code. 

Accordingly, in answer to your specific question, it is my
opinion that a licensee under the Second Mortgage Loan Law may
take either a mortgage other than a first lien on real estate of 
the borrower or a security interest in personal property of 
the borrower, recognizing, as I must, that such licensee must 
comply with all other provisions of law. Further, it is my
opinion that Section 1321.52, Revised Code, does not require 
a real estate mortgage to be a part of all transactions in­
cluded within the provisions of the Second Mortgage Loan Law. 




