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TRANSFER - TERRITORY FROM LOCAL SCHOOL DISTRICT 
WITHIN COUNTY SCHOOL SYSTEM TO ADJOINING COUNTY 
SCHOOL DISTRICT OR ADJOINING CITY OR EXEMPTED VIL­
LAGE SCHOOL DISTRICT - CHANGES OF BOUNDARY LINES 
IN EITHER COUNTY - RIGHT OF PROTEST - LIMITED TO 
ELECTORS RESIDING IN DISTRICT OR DISTRICTS FROM 
WHICH TERRITORY TRANSFERRED - NO RIGHT OF PRO.TEST 
ACCRUES TO ELECTORS WHO RESIDE 'IN DISTRICTS 
AFFECTED BY SUCH TRANSFER OF TERRITORY TO ADJOIN­
ING COUNTY SCHOOL DISTRICT-SECTIONS 4831-3, 4831-13 
G.C. 

SYLLABUS: 

Where territory is transfered from a local school district within a 
county school system to an adjoining county school district or to an ad­
joining city or exempted village school district under the provisions of 
Section 4831-13, General Code, and thereupon changes of school district 
boundary lines within the territory involved in such transfer in either 
county, are brought about, the right of protest as provided for in Section 
4831-3, General . Code, to electors residing in districts affected by such 
change of boundary lines is limited to the electors residing in the district or 
districts from which the territory is transferred. No right of protest ac­
crues to the electors residing in districts affected by such transfer of terri­
tory to the adjoining county school district. 
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Columbus, Ohio, May 31, 1944 

Hon. Kenneth C. Ray, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter submitting for my consideration and 

opinion the following questions: 

"Where a county board of education has included in the 
plan of territorial organization of school districts adopted by 
it pursuant to the provisions of Section 4831 of the General 
Code, a proposal to transfer certain territory from one of 
the local school districts within the county school district to 
an adjoining county school district or to an adjoining city or 
exempted village school district which proposed transfer of 
territory was requested by a petition, signed by 7 5 per cent of 
the qualified electors residing within the territory proposed 
to be transferred and filed with the county board of educa­
tion, is it the territory of the local school district, of which the 
territory proposed to be transferred is a part, that becomes 
the affected territory for the purpose of determining whether 
or not a protest against such proposed transfer and filed with 
tbe county board of education becomes an efrectual re­
monstrance to defeat the proposed transfer? Under the pro­
visions of Section 4831-3 of the General Code, it would appear 
that only the signatures of electors residing in the county 
school district of which the territory proposed to be trans­
ferred is now a part are valid signatures to a protest against 
a transfer of territory such as herein referred to. 

The following question is typical of a number of questions 
that have come to us on this subject. Pursuant to the provisions 
of Section 4831-13 of the General Code, there was filed prior 
to March 1, 1944 with the board of education of a county 
school district a petition which requested the transfer of cer­
tain territory from one of the local school districts within the 
said county school district to an adjoining county school dis­
trict. Said petition was signed by more than 7 5 per cent of 
the qualified electors residing within the territory proposed to 
be transferred. The plan of territorial organization adopted by 
the county board of education under the provisions of Section 
4831 of the General Code includes the transfer of territory 
as requested by the petition. The territory proposed to be trans­
ferred is contiguous to the territory of two local school dis­
tricts in the county school district to which it is proposed to 
transfer the territory. Since the adoption of the plan of terri­
torial organization, there has been filed with the county board 
of education a protest against the proposed transfer of terri­
tory. The number of electors signing said protest is more than 
51 per cent of the number of electors residing in the local 
school district of which the territory proposed to be transferred 
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is a part, but is less than 51 per cent of the number of electors 
residing in such local school district plus the number of elec­
tors in either of the two contiguous local districts in the ad­
joining county school district. Does such protest defeat the 
proposed transfer of territory?" 

Section 4831, General Code, provides as follows: 

"On or before the first Monday in March in the year 
1944 and on or before the first Monday in March m every 
even numbered year thereafter each county board of educa­
tion shall, by a majority vote of its full membership, adopt 
a plan of territorial organization of the school districts under 
its supervision. Such plan of organization shall prescribe such 
transfers of territory, elimination of local school districts, 
and creation of new school districts which, in the opinion of 
the county board of education will provide a more economical 
or efficient county school system." 

Section 4831-13,. General Code, which is pertinent to your inquiry, 

reads as follows: 

"If the county board of education deems it advisable to 
transfer territory from a local school district within the county 
school district to an adjoining county school district or to an 
adjoining city or exempted village school district, or if a peti­
tion, signed by 75% of the qualified electors residing within 
the territory proposed to be transferred, requests such a trans­
fer, and such petition is filed with the county board of educa­
tion on or before March first in an even numbered year, the 
proposed transfer of territory shall be included in the forth­
coming plan of territorial organization of the school districts 
to be made and adopted under the provisions of section 4831 · 
of the General Code." 

Upon the adoption of a plan of territorial organization of a county 

school district in pursuance of Section 4831, General Code involving, as 

it does, possible transfers of territory and the creation of new districts 

within the then existent county school system, the right of protest is 

preserved to electors residing in territory affected by a proposed change 

of boundary lines of any•local district within the county school district 

or a failure to change such boundary lines, by the terms of Section 

4831-3, General Code, which reads as follows: 

"Any group of electors, qualified to vote in territory within 
the territorial boundary lines of the county school district, 
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may, at any time prior to the second Monday in April follow­
ing the adoption of the plan of organization by the county board 
of education, file with the county board of education a protest 
relating to the change or failure to change boundary lines of 
any local school district within the county school system, 
wherein said electors reside. 

Such protest shall be in writing, signed by the electors 
making such protest, specifically setting forth the nature of 
the protest together with the reasons therefor and shall be in 
duplicate. 

If such protest so filed be signed by 51 % or more of 
the electors of the local school district or districts so affected, 
then the county board of education and the superintendent of 
public instruction shall not have the authority to adopt the 
plan of reorganization proposed so far as the said local school 
district or districts protesting are concerned." 

It clearly appears from the provisions of Section 4831-13, supra, 

that if a county board of education determines to transfer territory from 

a local school district of the county school district to an adjoining 

county, city or exempted village school district, whether done of its 

own volition or in pursuance of a timely filed petition signed by 7 5 'fo of 

the electors residing in the territory proposed to be transferred request­

ing such a transfer, the making of the transfer as deemed advisable by 

the county board or in conformity with the request of the petition, would 

probably involve the changing of boundary lines not only within the 

immediate local school district from which the territory is to be trans­

ferred but as well the changing of boundary lines within the adjoining 

district or districts to which the territory is to be transferred. The dis­

trict to which the territory might be transferred might be a local school 

district of an adjoining county school district or possibly two or more 

such districts. In some such cases the district to which the territory is 

to be transferred would be a city or exempted village district. It is pos­

sible in some cases the district to which the transfer is to be made would 

be two of such districts or a combination thereof. 

It is manifest that the carrying out of proposals for the transfer of 

territory from a local school district of a county school district to an 

adjoining county school district involves changes in territorial organiza­

tion of at least two county school districts and therefore affects the 

territorial organization of at least two present existing local school dis­

tricts and involves the changes of boundary lines of at least two such 
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local school districts. However, there is no way for a county board of 

education which surrenders territory to an adjoining county board of 

education in pursuance of Section 4831-13, General Code, and which 

thereupon is charged with the duty of making the transfer, of knowing, 

nor has the legislature provided any means of determining, which of the 

existing local districts in the county school district receiving the terri­

tory eventually will receive the territory by having it attached thereto, 

and thereby will be affected by a transfer of territory to the adjoining 

county school district until the attachment is made and concluded. 

Hence, there is no way of knowing at the time the transfer is directed 

which district or districts might have a right to file a protest under the 

terms of Section 4831-3, General Code. 

I cannot believe that the legislature meant to create such a situation 

as to authorize the filing of protests under circumstances that it is im­

possible to determine by whom they may be filed. I conclude, there­

fore, that it was the intent of the law that when a transfer of territory 

is made from a local school district of a county school district to an 

adjoining county school district under the provisions of Section 4831-13, 

General Code, the right of protest as provided for by Section 4831-3, 

General Code, is limited to the electors residing in the local district or 

districts affected by the proposed transfer of territory from the comity 

school district involved in the transfer and that no power of protest is 

extended to the district or districts embraced within the territory to 

which it is proposed to transfer the territory. 

Moreover, this conclusion is further warranted by the fact that no 

provision is made for notifying a county board of education to which 

it is proposed to transfer territory under the terms of Section 4831-13 

of the determination of the surrendering board to make such a transfer 

or of the filing of a petition requesting such a transfer nor is any pro­

vision whatever made for collaboration between the county boards in 

working out or solving any of the problems that frequently arise in 

making transfers of this kind. 

The language of the statute itself lends further support to the con­

clusion here reached in that where the provision is made therein to the 

effect that under proper circumstances as stated in the statute the 

proposed transfer shall be included in the forthcoming "plan" of terri­

torial organization to be made under the provisions of Section 4831, 
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General Code. It will be observed that the word ''plan·· is there used in 

the singular. It would appear that the manifest intention of the legisla­

ture in the use of this language is to limit the making and adopting of a 

plan of organization there spoken of to the one involving the county 

school district from which the territory is proposed to be transferred to 

which reference had been made in the earlier part of the statute. 

Where a transfer of territory is made or proposed under the pro­

visions of the statute, to transfer territory from a local school distri~t 

to an adjoining city or exempted village district no question arises as to 

who may file a protest relating to the changing of boundary lines. The 

statute, Section 4831-3, General Code, in clear and unmistakable terms 

limits the rights of electors to file protest relating to change of boundaries 

upon the transfer of territory from one district to another to those re­

siding within the territorial boundary lines of the county school dis­

trict and to protests relating to changing of boundary lines of a local 

district. Protests are not authorized by the terms of the statute, relating 

to change of boundary lines in a city or exempted village district. It 
therefore clearly follows that when a transfer of territory from a local 

school district of a county school district to an adjoining city or exempted 

village district is proposed or made under the terms of Section 4831-13, 

General Code, no right of protest accrues to any district other than the 

local district from which it is proposed to transfer the territory. 

Upon applying the conclusions hereinbefore stated to the situation 

you cite as being typical of questions relating to this subject -which have 

come to your attention in a number of instances, it appears that inas­

much as the protest that was filed related to changing of boundary lines 

within the local school district from which it was proposed to transfer 

the territory, was signed by more than 51 ',7c of the electors residing in 

the territory, the protest as you have stated it is sufficient to defeat the 

transfer. 

I am therefore of the opinion, in conclusion, that where territory is 

transferred from a local school district within a county school system 

to an adjoining county school district or to an adjoining city or exempted 

village school district under the provisions of Section 4831-13, General 

Code, and thereupon changes of school district boundary lines within 

the territory involved in such transfer in either county, are brought 
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about, the right of protest as provided for in Section 4831-3, General 

Code, to electors residing in districts affected by such change of boundary 

lines is limited to the electors residing in the district or districts from 

which the territory is transferred. No right of protest accrues to the 

electors residing in districts affected by such transfer of territory to the 

adjoining county school district. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




