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OPINION NO. 89-056 

Syllabus: 

A township trustee, who Is appointed or elected to that position In a 
non-partisan election, may also be employed as a veterans service 
officer. 

To: Andrew Hutyera, Harrison County Prosecuting Attorney, Cadiz, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 26, 1989 

I have before me your request for my opinion as to whether the positions of 
township trustee and veterans service officer are compatible. The Information you 
provided indicates that the township is located within the county served by the 
veterans service officer. 

The powers and duties of township trustees are set forth in R.C. Chapter 505 
and related provisions. Township trustees are vested by statute with various powers 
and duties related to the government of the township. See, e.g., R.C. 505.10 (may 
accept and sell property); R.C. SOS.IS (may provide and operate airports); R.C. 
505.17 (may regulate vehicle parking); R.C. 505.26 (may provide office space, 
township hall, parks); R.C. 505.262 (may issue notes to finance purchases and 
construction); R.C. 505.27 (may contract for solid waste disposal); R.C. 505.34 (may 
compound or release a debt due the township); R.C. 505.37 (may provide for fire 
protection); R.C. SOS. 70 (may participate in and give financial assistance in 
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establishing and operating federal programs). In contrut, the veterans service 
commission is empowered to provide financial assistance to needy veterans and their 
families and to operate a veterans service office. See R.C. 5901.01 through R.C. 
5901.15; see also State ex rel. Semetko 11. Bd. of Comnrn., 30 Ohio App. 2d 130, 
134, 283 N.E.2d 648, 651 (Lucas County 1971) ("[i)t is evident from the logical 
progression of R.C. 5901.0S-5901.10 that the purpose of the legislation was to insure 
a reasonable and just amount of welfare benefits for indigent veterans"). In 
discharging its duty to provide financial assistance and a veterans service office, the 
veterans service commission ls statutorily authorized to "employ one or more county 
veterans service officers .... " R.C. 5901.07. The veterans service officer shall advise 
and assist designated persons "in presenting claims or obtaining rights or benefits 
under any law of the United States or of this state." Id. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, my predecessor established a 
seven-question analysts for determining the compatibility of different public 
positions. In determining whether two public positions are compatible, it is 
nc.:essary to answer the following seven questions: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Do the empowering statutes of either position limit the outside 
employment permissible? 

3. 	 Is one office subordinate to, or in any way a check upon, the 
other? 

4. 	 Is It physically possible for one person to discharge the duties of 
both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 A1"e there local charter provisions or ordinances which are 
controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regulation 
applicable? 

Id. at 2-367 to 2-368. 

Question number four considers whether it is physically possible for an 
individual to discharge the duties of both positions. This inquiry must take into 
consideration the time demands that each position will make upon the individual 
involved. Thus, it is a factual question, which can best be answered by the 
concerned parties. 

The sixth and seventh questions are of . local concern and I assume, for 
purposes of this opinion, that there are no departmental regulations, charter 
provisions, or ordinances which would limit or prevent the holding of outside 
employment by a veterans service officer or township trustee. 

Question number one asks whether either of the positions is a classified 
employment within the terms of R.C. 124.57, which prohibits classified employees or 
officers from engaging in partisan political activity other than to vote and express 
their political views. See 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-022 at 2-52 ("R.C. 124.57 
prohibits a classified civil servant from engaging In partisan politics. It does not 
prohibit non-partisan political activity and specifically protects freedom of 
expreulon and the rilht to vote"). A townahlp trultee, a, an elected officer, is an 
unclaulfied position. See R.C. 124.ll(A)(l); R.C. SOS.01. Under R.C. 124.ll(B), 
however, a veterans service officer is in the clauified service. See 1958 Op. Att'y 
Gen. No. 1648, p. 54 ("(t]hts office has consistently held that a county veterans' 
service officer Is In the clamfied civil service"). My predecessors and I have 
consistently stated that clauified employee1 may be candidates in nonpartisan 
elections. 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-033; 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-085; Op. No. 
78-022; 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-034. Candidates for township trustee are 
nominated by petition, rather than in a primary election, unleu a majority of the 
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township electon files a petition with the board of electic1ns requesting a primary. 
R.C. 3513.01; R.C. 3513.253. Candidates nominated by pe'tttlon seek election on a 
nonpartisan ballot. R.C. 3505.04. Thus, the prohibition in R.C. 124.57 would not 
prevent an individual from serving as township trustee and veterans service officer, 
if such person were elected in a nonpartisan election or appoin-ted to the position of 
township trustee. Op. No. 78-022 (syllabus) ("R.C. 124..57 does not prohibit a 
classified civil servant from being ..,>pointed to the office of township trustee 
pursuant to R.C. 503.24, or from seeking that office in a no111-partlsan election"). 

The second question asks whether the empowering statutes of either position 
limit outside employment. R.C. 505.01, which ls the empow~ring statute for 
township trustees, contains no limitations on the outside 1employment of township 
trustees. The position of veterans service officer is provided for in R.C. 5901.07, 

The veterans service commission shall employ one or more 
county veterans service officers, who shall be vet1!rans. The duties of 
these officers shall be to advise and assist persons i.n the armed forces 
of the United States, veterans, and the spouses, children, parents, and 
dependents of veterans in presenting claims or obtaining rights or 
benefits under any law of the United States or of th:ls state. 

The commission shall employ each service olffic1!r on a part or 
full time basis and fix his compensation. No county commissioner or 
member of the veterans service commission shall be employed as 
service officer. 

Although R.C. 5901.07 places some limitations on additional employment by veterans 
service officers, such limitation does not apply to holding the position of township 
trustee. Therefore, neither R.C. 505.01 nor R.C. 5901.07 limit the outside 
employment with which you are concerned. 

Question number three asks whether one position is subordinate to, or a 
check upon, the other. See Op. No, 79-111. As an el,~ct1!d official, see R.C. 
505.01, a township trustee is accountable to the people who ,elected him. A veterans 
service officer is employed by the veterans service commi:sslc,n. See R.C. 5901.07; 
1975 Op. Att'y Gen. No. 75-040 at 2-156 ("everything about the employment 
situation of the Service Officer is directly controlled by the Soldiers Relief 
Commission [now Veterans Service Commission]"l). (Footnote added.) See 
generally Pistole v. Wiltshire, 22 Ohio Op. 2d 464, 467, 189 N.E.2d 654, 657-58 
(Scioto County 1961) (a township trustee is responsible to tht! people who elected him 
and a deputy sheriff is responsible to the sheriff who appointed him; neither position 
is subordinate to, or a check upon, the other). Furthermore, II have been unable to 
locate any area in which either position would be subordinate to the other. 
Therefore, I conclude that neither position is subordinate to or a check upon the 
other. 

Question number five concerns the possibility ot' a. conflict of interest 
between the two positions. An individual may not simultaneously hold two public 
positions if he would be subject to divided loyalties and conflicting duties or exposed 
to the temptation of acting other than in the best interest of the public. 1985 Op. 
Att'y Gen. No. 85-042; Op. No. 79-111. Thus, I must determine whether an 
individual acting as both township trustee and veterans st!rvice officer would be 
subject to such conflicting interests. 

The board of township trustees is authorized, pursuant to R.C. SOS. 70(A) to: 

participate in, give financial assistance to, and C0t>p1~rate with other 
agencies or organizations, either private or governmental, in 
establishing and operating any federal program enacted by the congress 
of the United States, and for such purpose may adopt any procedures 
and take any action not prohibited by the constitution of Ohio and not 
in conflict with the laws of this state. 

Am. Sub. H.B. 626, 117th Gen. A. (1988) (eff. Sept. 14, 1988) ("change 
the name of soldiers' relief commissions to veterans service commissions ... "). 
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A conflict of interest might arise if the veterans service officer, plD'Suant to R.C. 
5901.07, were to advise and auist an individual in presenting a claim for benefits 
from a federal program in which the board of township trustees was participating or 
giving financial assistance. 

The fact that there is the potential for a conflict of interest, however, does 
not necessarily render the positions incompatible. Rather, a further examination 
into the immediacy of the conflict must be Wldertaken. "[W)here possible conflicts 
are remote and speculative, the common law incompatibility or conflict of interest 
rules are not violated." Op. No. 79-111 at 2-372. The conflict presented by this 
situation ii remote and speculative in that it depends on the existence of several 
factors, including whether the board of township trustees participates in or gives 
financial assistance to a federal program or whether the award of benefits to a 
veteran has an adverse impact on other township funds or programs. Additionally, 
the veterans service officer ts not in a supervisory or decison-making position. 
See Op. No. 75-040 at 2-156 ("the duties encompass only advisin& and assisting. 
designated memben of the public. The Service Officer has no authority to dispose 
of publtc property, to incur financial obltgattons on the part of the county, nor to 
take action on matters of business or political dealings between individuals and 
public agencies"). Furthermore, the veterans service officer has no control over 
budgetary matters or decisions by the veterans service commission. See R.C. 
5901.11 (the veterans service commission shall prepare and submit a budget to the 
board of county commissioners after determining the amount necessary for financial 
assistance of indigent individuals and for the operation of the veterans service 
office); Op. No. 75-040 at 2-156 ("(i]t is the Commission which employs the Service 
Officer's staff, and it ls the Commission which recommends to the county 
commissioners what office space, supplies and office and incidental expenses should 
be provided for the Service Officer"). I therefore conclude that the above potential 
conflict does not render these positions Incompatible. 

Therefore, It ls my opinion, and you are hereby advised, that a township 
trustee, who is appointed or elected to that position in a non-partisan election, may 
also be employed as a veterans service officer. 




