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NEWSPAPER - IF ONLY ONE AFFILIATED WITH EITHER 

POLITICAL PARTY CASTING LARGEST AND SECOND LAR­

GEST VOTE IN STATE AT LAST GENERAL ELECTION, IS PUB­

LISHED AND OF GENERAL CIRCULATION IN COUNTY WHERE 

NO CITY HAS POPULATION IN EXCESS OF 8000, PUBLICA­

TION, COUNTY AUDITOR'S REPORT NEED BE MADE ONLY 

ONE TIME IN SUCH KEWSPAPER-SECTION 2508 G.C. 

SYLLABUS: 

If only one newspaper affiliated with either of the political parties 
casting the largest and second largest vote respectively in the state at 
the last ·general election is published and of general circulation in a 
county having no city with a- population in excess of eight thousand, the 
publication of the county auditor's report provided for in Section 2508, 
General Code, need be made only one time in such newspaper. 

Columbus, Ohio, December 9, 1942. 

Hon. Frederick L. Orum, Prosecuting Attorney, 

Cadiz, Ohio. 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as follows: 

"The Auditor of Harrison County has requested my opinion 
on whether or not his annual report can be published in a non­
county seat newspaper not of opposite political affiliation to our 
one county seat paper. 

General Code Section 2 508 indicates that said report shall 
be published in a newspaper of the political affiliation to the 
party casting the largest vote in the state at the last general 
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election and in another paper with political affiliations casting 
the second largest vote and further says that if there are not 
two such papers then one paper shall be sufficient. 

Our local situation is such that we have no paper with the 
political affiliations opposite that of our county seat newspaper. 

To further confuse the situation General Code Section 
6252 (effective September 4, 1941) attempts to liberalize cer­
tain old rules of publication. 

I would like your opinion on the following: 

1. In a county where there are not two newspapers of 
opposite political affiliation must the auditor's annual report 
be published in the county seat newspaper and a non-county 
seat newspaper? 

2. Does Section 62 52 repeal in any particular by impli­
cation the publication provisos of Section 2508 of the General 
Code of Ohio?" 

Section 2508, General Code, to which you refer, provides: 

"Upon completing said report the county auditor shall 
submit the same to a judge of the court of common pleas for 
said county who shall determine whether said report is in 
conformity to this act, and if not said judge shall direct the 
said auditor to make specified changes therein so as to make 
it conform herewith. If the judge certifies that said report is 
in compliance herewith or after the auditor shall make changes 
therein as directed by the judge, said auditor shall cause an 
exact copy of said report to be immediately published one time 
in one English newspaper of the political party casting the larg­
est vote in the state at the last general election, and in one 
English newspaper of the political party casting the second larg­
est vote in the state at the last general election, published in 
the county and of general circulation in said county, if there 
are two such papers published; if•not, then a publication in one 
newspaper only is required, provided, however, such report shall 
be published only in the English language, and if the news­
papers have no political affiliation then, in the two newspapers 
having the largest circulation, and if there are no newspapers 
in said county, then the newspapers of the adjoining counties 
having the largest circulation in such county. Political news­
papers shall have precedence over non-partisan papers. 

In addition to the above the county auditor may cause 
such report to be published in the newspaper having the largest 
circulation in each city in which there is a population in excess 
of 8000, and in which such report is not otherwise published.'' 

Although you do not state definitely that your county seat newspaper 

is a newspaper of a political party, I infer that it is from your state-
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ment that there is no newspaper in your county of politics "opposite" that 

of your county seat newspaper. I am further assuming that such news­

paper is of the political party casting the largest vote in the state at the 

last general election or of the political party casting the second largest 

vote in the state at such election and that such paper is of general cir­

culation in said county. If the paper is of one of such political parties 

and there is no paper published and of general circulation in such coun­

ty of the other political party, Section 2508, General Code, provides 

that publication in only the one newspaper is required. This section does 

not contemplate that the report shall be published in another newspaper 

of the same political party unless such newspaper has the largest circula­

tion in a city in the county in which there is a population in excess of 

eight thousand. This situation obviously could not exist in your county. 

Section 6252, General Code, as amended by the Ninety-fourth Gen­

eral Assembly, provides: 

"A proclamation for an election, an order fixing the time 
of holding court, notice of the rates of taxation, bridge and 
pike notices, notice to contractors and such other advertise­
ments of general interest to the taxpayers as the auditor, treas­
urer, probate judge or commissioners may deem proper, shall 
be published in two newspapers of opposite politics of general cir­
culation as defined in section 5704-2 of the General Code at 
the county seat if there be such newspapers published thereat. 
Provided, however, that if there be not two newspapers of op­
posite politics of general circulation published in said county 
seat, such publication shall be made in one newspaper pub­
lished in said county seat and in any other newspaper of gen­
eral circulation in said county as defined in said section 5704-2, 
wherever published, without regard to the politics of such other 
newspaper. In counties having cities of eight thousand inhabi­
tants or more, not the county seat of such counties, additional 
publication of such notice shall be made in two newspapers 
of opposite politics of general circulation in such city as de­
fined in said above-mentioned section. This chapter shall not 
apply to the publication of notices of delinquent and forfeited 
land sales." 

You will note that Section 2508, General Code, is a special statute 

dealing with the auditor's report. Although Section 6252, General Code, 

is specific with respect to a proclamation for holding an election, an or­

der fixing the time of holding court, notice _of the rates of taxation, 

bridge and pike notices, and notices to contractors, it is general in char­

acter as to other advertisements. If therefore there is any conflict be­

tween Section 2508, General Code, and Section 6252, General Code, such 
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conflict is with respect to that portion of Section 62 52, General Code, 

which is general in its nature and not with respect to those portions 

of the section which are special. It is well settled in Ohio that in case 

of conflict between a special statute and a general statute, the special 

provision operates as an exception and prevails over the general lan­

guage, and this is true even though the general statute may be a later 

enactment than the special statute. Thus, in Fosdick v. \'illage of Per­

rysburg, 14 O.S., 472, it was held as shown by the fifth paragraph of the 

syllabus: 

''It is an established rule in the construction of statutes, 
that a subsequent statute, treating a subject in general terms, 
and not expressly contradicting the provisions of a prior act, 
shall not be considered as intended to affect more particular and 
positive provisions of the prior act, unless it be absolutely neces­
sary to do so in order to give its words any meaning." 

See also the following authorities decided by our Supreme Court: 

Shunk v. First Xational Bank, 22 O.S., 508, 515 

Ohio for use of Brown County v. Kelley 25 O.S., 29, 33 

State v. Xewton, 26 O.S., 200, 206 

State v. Jackson, 36 O.S., 281, 286 

Commissioners v. Board of Public Works, 39 O.S., 628, 632 

When this principle is applied to yuor question, it is clear that Sec­

tion 2 508, General Code, is controlling as to the publication of the aud­

itor's report and that Section 6252, General Code, has nothing whatever 

to do therewith. 

You are accordingly advised that Section 6252, General Code, does 

not modify or repeal in any respect the provisions of Section 2 508, Gen­

eral Code. You are further advised that if only one newspaper affiliated 

with either of the political parties casting the largest and second largest 

vote respectively in the state at the last general election is published 

and of general circulation in a county having no city with a population 

in excess of eight thousand, the publication of the county auditor's re­

port provided for in Section 2508, General Code, need be made only 

one time in such newspaper. 

Respectfully, 

THO:-.IAS J. JiE1IBERT 

Attorney General. 




