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BOARDS OF TOWNSHIP TRUSTEES ARE WITHOUT AU­

THORITY TO LEVY AN INCOME OR PAYROLL T AX-§2, 

ARTICLE X, OHIO CONSTITUTION. 

SYLLABUS: 

Since the General Assembly has not granted to boards of township trustees 
pursuant to Section 2 of Article X, Ohio Constitution, the power to levy an income 
or payroll tax, such boards are without authority to levy such a tax. 

Columbus, Ohio, June 15, 1961 

Hon. James 0. Gossett, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Will you please inform me if there is any limitation on the 
power of township trustees to levy a tax on income, or what is 
commonly known as a payroll tax. 

"In other words, can they do it." 

Section 2 of Article X, Ohio Constitution, provides as follows: 

"The general assembly shall provide by general law for the 
election of such township officers as may be necessary. The trus­
tees of townships shall have such powers of local taxation as may 
be prescribed by law. No money shall be drawn from any town­
ship treasury except by authority of law." (Emphasis added) 

I have been unable to .find any law giving the trustees of townships 

power to levy an income or payroll tax. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that since 

the General Assembly has not granted to boards of township trustees pur­

suant to Section 2 of Article X, Ohio Constitution, the power to levy an 

income or payroll tax, such boards are without authority to levy such a tax. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


