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ATTORNEY GENERAL 

SCHOOL EMPLOYES RETIREME~T SYSTE:\f-CONTRIB­

UTING MEMBER, ALSO CONTRIBUTING :\lK\1HER OF ANY 

OTHER RETIREMENT SYSTEM ESTABLISHED UNDER OHIO 

LAWS-TO DETERMINE FINAL AVERAGE SALARY, COM­

PE:NSATION EARNED AS MEMBER OF SCHOOL EMPLOYES 

RETIREMENT SYSTEM IS TO BE CO~SIDERED-SECTION 

7R96-64 G. C. 

SYLLABUS: 

In determining the final average salary under Section 78D6-6.t, General Code, of an 
employe who is a contributing member of the school employes retirement system, and 
who is also a contributing member of any other retirement system established under 
the laws of the state, only his compensation earned as a member of the school em­
ployes retirement system is to be considered. 

Columbus, Ohio, May 25, 1946 

l\Ir. Thomas G. O'Keefe, Executive Secretary School Employes Retire­

ment System of Ohio 

Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

·'In determining the final average salary of an employe, who 
is a contributing member of the School Employes Retirement 
System and the Public Employes Retirement System, can the 
combined total annual earnings be considered? 

\Ve wish to call to your attention that the Legislature passed 
S. B. 54, effective June 30, 1939, which defined 'prior service' as 

follows: 

'Prior service' shall mean all service as an employe, as de­
fined by this act, and all service as an employe of any employer 
who comes within the provisions of the Public Employes Retire­
ment System of Ohio or of the State Teachers' Retirement Sys­
tem, or any other State retirement system established under 
the laws of Ohio, for service rendered before the' first day of 
September, nineteen hundred and thirty-seven, by a member and 
similar service in another state credit for which was procured 
by a member as provided by this act, provided, however, that 
'prior service' shall not be granted to any member or new entrant 
for service rendered in Ohio for which credit for benefits have 
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been received in any other state retirement systems in Ohio or 
for credit that was forfeited by withdrawal of contributions. 
If said employe served as an employe in any two, or all of said 
capacities, 'prior service' shall mean the total combined service 
rendered in said capacities prior to September first. nineteen 
hundred thirty-seven. 

You will note that the last sentence of this definition states 
that 'prior service' shall mean the total combined service rendered 
in said capacities prior to September r, 1937. Therefore, are 
we to assume that in determining the 'final average salary' as 
defined in Section 7896-64 that we must also consider the com­
bined earnings of the employe in all public service provided the 
final average salary does not exceed $2000.00 for the ten year 
period or fraction thereof immediately preceding his date of re­
tirement? It should also be called to your attention that Section 
7896-64, under the definition of 'employe,' permits a member of 
the School Employes Retirement System to also contribute to 
another state retirement system provided the combined salaries do 
not exceed $3000.00 a year. 

We have a case before the Retirement Board in which a 
member of the Retirement System is contributing both to the 
Public Employes and the School Employes Retirement Systems. 
If we consider only the salary he earned as a school employe 
during the last ten years, it will mean an appreciable reduction 
in his retirement allowance because his final average salary would 
be reduced. Prior to the amendment in the definition of the final 
average salary, we used the salary he earned as a public employe 
beginning September I, 1927, and ending August 31., 1937. 
Without the consideration of the salary earned as a public em­
ploye, the granting of prior service credit for other public service 
would have been meaningless. 

\,Vhether this interpretation of the definition of the 'final 
average salary' carries through to the new definition is a question 
upon which we would like to have your opinion as soon as con­
venient." 

Your quotation of the definition "prior service" as applying to your 

system, is from Section 7896-64, General Code. This has undergone no 

change since its enactment in 1939. It is to be noted that there is in­

cluded all service prior to the first day of September, 1937, whether ren­

dered as an employe who is within your system or as an employe who 

comes within the purview of the public employes retirement system or of 
the state teachers retirement system, or any other state retirement sys­

tem established uncler the laws of Ohio. This has the effect of building 
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up the possible years of prior service upon which a pension will be based. 

This entire prior service pension has to be paid out of the funds of your 

8ystem. 

\\ihen a member of your system retires, he is entitled under the pro­

visions of Section 7896-100 General Code, to (a) an annuity based on 

his accumulative contributions; (b) a pension of an equivalent amount; 

and (c) "an additional pension, if such employe is a present employe 

equal to 2% of his final average salary multiplied by the number of years 

of service certified in his prior service certificate." 

It is important, therefore, to consider what is meant by "final average 

salary." That phrase is defined in Section 7896-64, General Code, as 

fallows: 

" 'Final average salary' shall mean the average annual com­
pensation, not exceeding two thousand dollars, of a member 
during the ten years or fractions thereof, immediately preceding 
his date of retirement, * * *" 

Note that the average annual compensation that is to be the basis of 

this determination is the salary "of a member." We agam turn to another 

paragraph of the same section for the definition of "member." It is 

defined as follows : 

" 'Member' shall mean any person included in the member­
ship of the retirement system as provided in this act." 

It appears very clear that the word "member" is used here as it is 

used in almost every section of the act relating to the system, to mean a 

member of the public school employes retirement system and nothing else. 

It, therefore, seems to follow irresistibly that in determining the final 

average salary for the purpose of computing a prior service pension, 

nothing else could be considered except the salary earned by a member 

of your system serving an employer who comes within the scope of your 

system. It would be doing gross violence to the language above quoted 

defining "final average salary" to extend it to other employments of a 

public character which might fall within the scope of some other retire­

ment system. This conclusion is particularly clear from the very fact that 

in the very same section in which "final average salary" is defined, we 

find also "prior service"' defined as quoted in your letter. In the definition 
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of "prior service," the General Assembly saw fit specifically to include 

service falling within any of the other retirement systems established 

under the laws of the state whereas in the definition of ;,final average 

salary" it saw fit to omit any such inclusion. 

Aside from the obvious meaning of the language used, it may be 

pointed out that if the defintion of "final average salary" should be held 

to include salaries earned by one of your members as a member of one 

or more other retirement systems, there would result a substantial increase 

in the burden which your system must bear in paying this prior service 

pension. You, in turn, would be obliged to throw this extra burden upon 

the employers who come within the scope of your system. You do, of 

course, have the benefit of that portion of Section 486-64 which you have 

quoted to the effect that "prior service shall not be granted to any member 

or new entrant for service rendered in Ohio for which credit or IJenefits 

have been received in any other state retirement systems in Ohio or ior 

credit that was forfeited by withdrawal of contributions." 

Specifically answering your question, it is my opinion that 111 deter­

mining the final average salary under Section 7896-64, General Code, of 

an employe who is a contributing member of the school employes retire­

rnent system, and who is also a contributing member of any other retire­

ment system established under the laws of the state, only his compensa­

tion earned as a member of the school employes retirement system is to 

be considered. 

l~espectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


