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1. BALLOT-ON NON-PARTISAN BALLOT THERE SHOULD 

BE A BLANK SPACE OR SPACES BELOW NAME OR 

NAMES OF CANDIDATES APPEARING ON BALLOT­
THERE SHOULD BE AS MANY BLANK SPACES AS 

OFFICES TO BE FILLED. 

2. NO PERSON FILED AND QUALIFIED AS CANDIDATE 

FOR AN OFFICE-EITHER NON-PARTISAN OR PARTY 

COLUMN BALLOT-TITLE OF OFFICE SHOULD BE 

PRINTED ON BALLOT AND BLANK SPACE PROVIDED 

UNDERNEATH TITLE OF SUCH OFFICE. 

SYLLABUS: 

1. On a non-partisan ballot there should be a blank space or spaces left on the 
ballot below the name or names of candidates appearing on the ballot. There should 
be as many blank spaces as there are offices to be filled. 

2. On either a non-partisan or party column ballot when no person has filed and 
qualified as a candidate for an office, the title of the office should be printed on the 
ballot and a blank space provided underneath the title of such office. 

Columbus, Ohio, August 3, 1949 

Hon. Charles F. Sweeney, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion which 

request reads as follows : 

"I am hereby requesting a formal opm1on at your earliest 
possible convenience on the interpretation of General Code Sec­
tion 4785-101 of the Ohio Election Laws, which section became 
effective January 2, l 948; the question is whether or not, under 
the provisions of General Code Section 4785-101, a blank space 
or spaces should appear on non-partisan ballots for member of 
board of education, township offices, or for village offices in 
villages having a population of less than 2,000. 

"First, if there are candidates for the same office, should 
there be left on the ballot at the bottom of such group as many 
separate spaces as there are candidates to be elected ; and on such 
ballots if there is only one candidate for an office and only one 
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to be elected should one blank space be left below the name of the 
candidate for such office. 

"Second, where no person has filed and qualified as a candi­
date for an office should a blank space be left on the ballot under 
the title for an office for which there is no regularly nominated 
candidate." (You have orally indicated that you desire the answer 
of your second question to apply both to party column ballots and 
non-partisan ballots.) 

The election laws for the State of Ohio are contained in Section 

4785-3 et seq., of the Ohio General Code. Section 4785-101, General 

Code, referred to in your communication reads in part as follows : 

"On the non-partisan ballot shall be printed the names of all 
candidates for election to judicial office, office of member of board 
of education, municipal or township offices for such municipalities 
and townships in which primary elections are not held for nom­
ination of candidates by political parties as provided for by law, 
and municipal offices of municipalities having charters which pro­
vide for separate ballots for elections for such municipal offices. 

"Such ballots shall have printed across the top thereof and 
below the stubs, the words: 'Official Non-partisan Ballot.' 

"The order in which the offices shall be listed on the ballot 
shall be prescribed by, and certified to each board of elections by, 
the secretary of state; provided, that state, district and county 
judicial offices shall be listed first on the ballot in such order, 
followed by municipal and township offices, and by offices of 
member of board of education, in the order stated. * * *" 

The above section was effective January 2, 1948. Prior to amend­

ment Section 4785-101 of the General Code provided: 

"On the non-partisan ballots the names of candidates shall be 
arranged in a group under the title of the office in the same man­
ner as the names of candidates are arranged on the party primary 
ballot. If there are candidates for the same office, but for differ­
ent terms, the term for which each is nominated shall be printed 
as a part of the title of the office. The names of candidates for 
each office on such ballots, including judicial and school board 
candidates, shall be printed in rotation as in the case of names 
of candidates on the party primary ballots. At the bottom of 
each group as many separate spaces as there are candidates to 
be elected shall be left blank, in which the voter may write the 
names of any candidates not on the ballot, but not more than the 
number to be elected. The order in which the list of offices on 
the non-partisan ballot shall appear shall be determined by the 
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secretary of state, and shall be transmitted to the boards of elec­
tion in the several counties in his printed instructions to such 
boards." 

Your first question reduced to its simplest terms is : Does the fact 

that the legislature failed to re-enact the provisions relating to blank spaces 

on non-partisan ballots contained in Section 4785-101, General Code, mean 

that no blank space or spaces should be provided on non-partisan ballots 

under Section 4785-ro1 as amended? 

The Ohio State Supreme Court has on several occasions held that 

the election laws of the state should be construed together in order to 

ascertain the legislative intent. In a Per Curiam opinion, State ex rel. 

Bigelow v. Butterfield et al., 132 0. S. 5 at page 6, we find the following: 

"Statutes relating to elections should be construed in pari 
materia." 

Further, in State ex rel. Beck v. Hummel, 150 0. S. 127 Judge 

Stewart at page 139 makes the following statement: 

"All election statutes should be liberally interpreted in favor 
of the right to vote according to one's belief or free choice for 
that right is a part of the very warp and woof of the American 
ideal and it is a right pl'otected by both the constitutions of the 
United States and of the state." 

In light of the above statement we turn our attentions to other Sec­

tions of the election laws. Section 4785-131, effective January 2, 1948, 

which is the same effective date as the amended Section 4785-101 pro­

vides in part : 

"In marking a non-partisan or primary election ballot the 
voter shall observe the following rules : * * * 

"2b. If the voter desires to vote for the nomination of a 
person whose name is not printed on the ballot he may do so 
by writing such person's name on the ballot in the proper place 
provided for such purpose and placing 'X' in the rectangular 
space on the ballot at the left of the name so written. * * *" 

Clearly then under this provision the legislature intended that an 

individual voter should have the opportunity to vote for a person whose 

name does not appear on the ballot. In order to do so there must be 

provided a space for the writing in of such name. 
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Further, in a very recent Ohio Supreme Court case, Wilson v. Ken­

nedy 151 0. S. 485, the question was raised as to whether the amendments 

to the election laws effective January 2, I 948 had abolished the provisions 

for the so called "written in" votes on a party column ballot. The court 

m a 4 to 2 decision, one judge not participating, held that: 

"* * * we are of the opinion that the name of a person 
written upon a ballot in a blank space provided therefor under the 
designation of the office to be filled * * * should be counted as a 
vote for the person whose name is so written at the November 
2, 1948, election. * * *" 

In the Wilson case, supra, there was no provision in Section 4785-131 

of the General Code relative to party column ballots similar to Section 

4785-131 2b which relates to the non-partisan ballot, yet in spite of such 

lack of express language the Court found that the legislature had not 

intended to abolish the provision for "write in" votes. Therefore, in 

view of the provisions of Section 4785-131 2b, General Code, supra, it 

is my opinion that on the non-partisan ballot blank spaces should be 

left on the ballot for as many candidates as are to be elected. 

In considering your second question it will be helpful to consider 

first whether or not a blank space should be left on the party column ballot 

when no person has filed and qualified as a candidate for an office and, 

second, whether a blank space should be left on the non-partisan ballot 

when no person has filed and qualified as a candidate for an office. 

In considering the party column ballot there is no provision m the 

election laws of the State of Ohio which provides that in the event no 

candidate has filed and qualified as a candidate the title of any office 

should be excluded from the ballot. On the contrary, Section 4785-99, 

General Code, effective January 2, 1948, provides in part: 

"* * * The order in which the offices shall be listed on each 
ticket on the ballot shall be prescribed by, and certified to each 
board of elections by, the secretary of state; provided, that for 
state, district and county offices the order from top to bottom 
shall be as follows: governor, lieutenant governor, secretary of 
state, auditor of state, treasurer of state, attorney general, United 
States senal!or, representative to congress at-large, representative 
to congress, district, senator to the General Assembly, county 
commissioner, county auditor, prosecuting attorney, clerk of the 
court of common pleas, sheriff, county recorder, county treas­
urer, oounty engineer and coroner. 
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"The names of candidates in each group of two or more 
candidates on a ballot seeking election to the same office shall be 
in alphabetical order." 

The above quoted section would seem to provide that at least those 

offices mentioned should be printed on the ballot. Further in the Wilson 

case, supra, the Supreme Court has held that the so-called "write in" 

method of voting is still possible on a party column ballot. In order to 

exercise such right there must be provided for the voter a place on the 

ballot where such choice is to be indicated. Therefore, I am of the opinion 

that on the party column ballot a blank space should be left on the ballot 

under the title for an office even though no person has filed and qualified 

as a candidate for such office. 

In regard to the same question as relating to the non-partisan ballot, it 

is my opinion that Section 4785-131 2b, General Code, supra, will be 

determinative of the question. The phrase contained in Section 4785-131 

2b, General Code, supra, "in the proper place provided for such purpose" 

can only mean that the legislature intended that a voter should have the 

opportunity of voting for a person other than one whose name already 

appears on the ballot. In order to do so a space or spaces must be pro­

vided so that the voter may indicate his choice. Therefore, it is my 

opinion that a blank space must be left on the non-partisan ballot under 

the title of an office even though no person has filed and qualified as a 

candidate for such office. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


