
58 OPINIONS 

r . FORFEITED LANDS - SALARIES AND COST OF SUP­
PLIES-PROCEEDINGS, FORFEITURE AND SALE OF FOR­
FEITED LANDS-NOT CHARGEABLE AND DEDUCTIBLE 

AS COSTS-SECTIONS 5744, 5771, 5773 G. C. 

2. ANY COSTS, CHARGES OR EXPENSES INCURRED IN 
FORECLOSURE PROCEEDINGS CAN NOT BE CARRIED 
OVER AND CHARGED AS COSTS DEDUCTED UNDER SEC­

TION 5771 G. C. 

3. ONLY SUCH CHARGES AND EXPENSES AS ARE IN­
CURRED UNDER PROCEEDINGS REQUIRED BY SEC­

TIONS 5744 THROUGH 5773 G. C. AND NOT PAYABLE 
FRO:M OTHER SOURCES CAN BE CHARGED .\ND DE­
DUCTED AS COSTS. 

SYLLABUS: 

1. Salaries and cost of supplies incurred in connection with the proceedings 
pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands under the provisions of Sec­
tions 5744 to 5773 of the General Code are not chargeable and deductible as costs 
within the purview of Section 5771 of the General Code. 

2. Any costs, charges or expenses incurred in connection with the foreclosure 
proceedings under the provisions of Sections 5704 to 5733, inclusive, of the General 
Code cannot be carried over and charged as costs and be deducted under the pro­
visions of Section 5771 of the Genera Code. 

3. Only such charges and expenses as are incurred under the proceedings 
required by Sections 5744 to 5773 of the General Code and not payable from other 
sources can be charged and be deducted as costs to the forfeiture and sale of for­
feited lands within the purview of Section 5771 of the General Code. 

Columbus, Ohio, January 24, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

·'Sections 57o8, 5714, 5718, 5718-1, 5718-ra, 5718-4 and 
5719-1, of the General Code, place mandatory duties upon the 
county auditor in connection with the sale of delinquent lands. 
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Section 5771, General -Code, provides that the county auditor 
shall deduct all costs pertaining to the forfeiture and sale of for­
feited lands, except those paid under Section 5704-3, General 
Code, from the moneys received from the sale of land and town 
lots forfeited to the state for non-payment of taxes, and shall 
pay such costs into the proper fund. The proceeds remaining 
after payment of such costs shall be distributed by the county 
auditor to the subdivisions entitled to participate therein. 

QUESTION: \Vould the county auditor be authorized, 
under the provisions of Section 5771, General Code, to include 
as part of such costs, the expense of supplies and salaries of 
deputies and clerks required to prepare the records made neces­
sary uncler the several sections of the General Code mentionecl 
above; or would he only be authorized to consider as costs such 
items as legal advertising, court costs and certificate fees? 

The attached statement is submitted for your consideration 
in connection with this question. 

Your opinion on the question here submitted is respectfully 
requested." 

You have also supplemented your letter with a statement of certain 

items to be considered in connection therewith which is also set forth: 

"COST OF DELINQUENT LAND SALE FOR I948 

EXPENDED FOR AJJ1OUNT 

Advertising List for Common Pleas Court ) Two
I Papers $ 2,916.20 

Do 2,916.20 
Advertising List of sale Dates ) Two

I Papers 
Do 

Salary 3-1-47 to 9-30-48 4,595.00 
" 3-1-47 to 9-15-47 597.31 

5-1-47 to 9-30-48 2,900.00 
ro-1-47 to 6-30-48 1,575.00 

Notice of Delinquent sales 19.20 
12.16 
6-40 

" 12.16 
" 6.72 
" 5.6o 

Supplies 75.00 
" 19.30 

https://1,575.00
https://2,900.00
https://4,595.00
https://2,916.20
https://2,916.20
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Court Costs-Case # .......................... . 394.60 
Auditor's Certificate Fee ....................... . 1,018.25 

At the outset I wish to state that "costs" were unknown at common 

law, and means those expenditures incidental to the prosecution of an 

action or legal proceeding which are by law taxa:ble in the proceeding, and 

is not synonymous with "expense" so that only such fees and costs a~ 

are provided for by statute can be charged or collected. ( See Albright v. 

Belmont County, IO 0. Supp., 127.) 

Section 5771 of the General Code of Ohio reads as follows: 

"The county auditor shall deduct all costs pertaining to the 
forfeiture and sale of forfeited lands, e.wept those paid iuuler 
section 5704-3, from the moneys received from the sale of land 
and town lots forfeited to the state for the non-payment of taxes, 
and shall pay such costs into the proper fund. The proceeds 
remaining after payment of such costs shall be distributed by 
the county auditor to the subdivisions entitled to participate 
therein." (Emphasis added.) 

In considering the problem ibefore us we must not confuse proceed­

ings under Sections 5704 to 5733 of the General Code, which pertain to 

delinquent lands, and proceedings under Sections 5744 to 5778 of the 

General Code, which pertain to forfeited lands. 

The proceedings pertaining to sale of delinquent lands are foreclosure 

proceedings in the Common Pleas Court while proceedings for sale of 

forfeited lands are administrative after having been found forfeited by 

the court because of not being sold for want of bidders in the foreclosure 

proceedings. 

Referring to the statement of specific items above set forth, we will 

first eliminate those items which clearly do not constitute costs pertaining 

to the forfeiture and sale of forfeited land. I will consider first the item: 

Advertising lists for Common Pleas Court in two papers making a total 

expenditwre of $5932.40. Since this is an expenditure in connection with 

foreclosures on delinquent lands under proceedings authorized by Sections 

5704 to 5733, it is not a cost within the purview of Section 5771, and it 

is not deduct~ble. 
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Coming to the items referring to salaries, which in no manner or 

sense are prescribed iby statute as costs, to be assessed and deducted as 

costs pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands, the deduc­

tion of same is clearly illegal. Furthermore, such salaries are payable 

from the general fund by specific provisions of law. 

The expense of notices of delinquent sales clearly comes within the 

proceedings prescribed in Sections 5704 to 5733 pertaining to delinquent 

lands and is payable from the county treasury as county expenses are paid 

(see Section 5704-3 of the General Code.) Therefore, by no interpreta­

tion can such expense be chargeable and deduct~ble as costs pertaining to 

the forfeiture and sale of forfeited lands. 

Since necessary supplies for the functioning of county offices in the 

carrying out of their prescribed duties are paid for from the general 

fund and no specific provisions are made for their expense to be assessed 

as cost, such expense likewise cannot legally be charged and deducted as 

costs within the intent of Section 5771, General Code. 

Now, in order to determine what court costs are chargeable and 

deductible as pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands, we 

must determine when such court proceedings cease with reference to 

foreclosure under Chapter 14 and when they begin with reference to 
proceedings pertaining to forfeiture and sale of forfeited lands. Section 

5744 of the General Code provides as follows: 

"In addition to the land and town lots forfeited to the state 
as provided in section 5718-1c, every tract of land and town lot 
offered for sale in foreclosure proceedings, as provided in the 
next preceding chapter, and not sold for want of bidders shall 
also be forfeited to the state. Such forfeiture of lands and town 
lots offered for sale in foreclosure proceedings shall be effective 
when the court by entry shall order such lands and town lots 
forfeited to the state, which order shall be made only after repre­
sentation by the prosecuting attorney that no further order of sale 
is to •be issued. A copy of such entry shall be certified to the 
county auditor. Thenceforth all the right, title, claim and interest 
of the former owner or owners thereof shall be considered as 
transferred to, and vested in, the state, to be disposed of in com­
pliance with all provisions of this chapter." 

It seems quite clear that this section sets forth and prescribes the 

first step to be taken pertaining to the forfeiture and sale of forfeited 
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lands. Everything up to the point where the journal entry ordering 

forfeiture to the State certainly was in connection with foreclosure pro­

ceedings and the cost thereof cannot ,be carried over as costs pertaining 

to forfeiture and sale of forfeited lands. Thus the only court costs 

chargeable are the costs pertaining to the journal entry and the certifica­

tion of same to the county auditor. 

\Vith reference to my former statements about carrying the charges 

.:i.nd costs pertaining to foreclosure over to costs under proceeding under 

Sections 5744 to 5773 pertaining to forfeited lands, see Attorney Gen­

eral's Opinion No. 899 for 1939. The syllabus of that opinion reads as 

follows: 

.. 1. A county is liable for court costs in tax lien foreclosure 
proceedings where lands are not sold for want of bidders and are 
thereafter forfeited to the state as provided in section 5744, 
General Code. These costs may be paid from the county general 
fund except such portion as constitutes fees charged by county 
officials which section 2983, General Code, provides shall not be 
collected from the county by such officers. 

2. When forfeited lands are sold at forfeited land sales, sec­
tion 5757, General Code, provides that the proceeds are first to be 
applied to the payment of taxes, assessments, interest, penalties 
and costs of the forfeited land sales. The ,balance is to be retained 
by the county treasurers for the proper owners of the forfeited 
lands. Costs of prior foreclosure proceedings cannot be deducted 
therefrom, but the treasurers are required, upon demand, to pay 
such excess to the owners." 

In all of which I concur. 

The auditor's certificate to the purchaser as required by Section 5762 
of the General Code is beyond any question chargeable as a cost in the 

proceedings pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands and 

should be deducted. 

Now therefore in specific answer to your questions, on the basis of 

the above analysis and the clear and specific provisions of law, I am of 

the opinion that salaries, cost of supplies incurred in connection with the 

proceedings pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands under 

the provisions of Sections 5744 to 5773 of the General Code are not 

chargeable and deductible as costs within the purview of Section 5771 of 

the General Code. 
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I am also of the opinion that any costs, charges or expenses incurred 

m connection with the foreclosure proceedings under the provisions of 

Sections 5704 to 5733 of the General Code cannot be carried over and 

charged as costs and be deducted under the provisions of Section 5771 

of the General Code. 

I am also of the opinion that only such charges and expenses as are 

incurred under the proceedings required by Sections 5744 to 5773 of the 

General Code and not payable from other sources can be charged and be 

deducted as costs pertaining to the forfeiture and sale of forfeited lands 

within the purview of Section 5771 of the General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




