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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-EMPLOYE OF 
COUNTY OR OTHER SUBDIVISION-CEASED EMPLOYMENT 
PRIOR TO JULY r, 1938-HAD PRIOR SERVICE PRIOR TO 
JULY I, 1938-HAD PRIOR SERVICE PRIOR TO JANUARY r, 

1935-NO RIGHT TO RECEIVE PENSION BASED ON SUCH 
PRIOR SERVICE-SECTIONS 486-59, 486-60 G. C. 

SYLLABUS: 

An employe of a county or other subdivision coming within the scope of the public 

employes retirement system who ceased to be such employe prior to July l, 1938, and 

has not since been in the public service, but who had, prior to January l, 1935, been 

employed in public service which would constitute (llrior service, ha& no right to re­

ceive from the public employes retirement fund a pension based on such prior service, 

as contemplated by Sections 486-59 and 486-60 of the General Code. 
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Columbus, Ohio, July 24, 1946 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"We have received an application for superannuation retire­
ment from two former public employes, one of a county and the 
other of a municipality, neither of whom has been in the public 
service since June 30, 1938. In other words, both applicants 
terminated their public service on or before June 30, 1938. 
Neither has made any savings contributions to the Retirement 
System, since such contributions did not start until July r, 1938. 

\Ve ·kindly request your opinion whether these persons are 
eligible for a retirement allowance as provided in Section 486-59 
Section 486-60." 

In order to arrive at a correct interpretation of the retirement law 

as it applies to the question which you have raised, it will be helpful to 

examine the beginning of the system as found in rr5 Ohio Laws, page 

614. By the act passed on June 8, 1933, and effective October 20, 1933, 

a system was set up as the "state employes' retirement system" limited 

to state employes. The acts comprised Sections 486-32 to 486-75, General 

Code. In its inception provision was made for contributions by each 

employe member out of which such member was entitled to a retirement 

allowance consisting of an annuity. There was no further pension of any 

sort provided for and it was expressly provided in Section 486-73, General 

Code, that the State of Ohio should not pay any money to any fund pro­

vided for in the act. All of the expenses of the system as well as the 

retirement allowances were to be met by way of deductions from the 

salary or compensation of the employes. However, "prior service" was 

mentioned and was defined as meaning all services as a state employe 

rendered before January 1, 1935. Provision was made for a contribution 

of four percent up to a maximum annual salary of two thousand dollars 

to be taken from each employe's payroll beginning January I, r935, which 

should constitute the fund out of which annuities were paid. Provision 

was also made for an additional deduction from the employe's salary in 

the sum of one dollar per year which should constitute an expense fund. 
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This deduction was to be made at the first payroll period after the act tooll 

effect, to-wit, October 20, 1933. 

In that act "original member" was defined as follows: 

" 'Original member' of the state employees' retirement 
system shall mean a state employe who was at any time a state 
employe prior to the 31st day of December, 1934, whether or not 
such employment has been continuous, and who shall become a 
member of the retirement system on or before December 31, 
T934- (Emphasis added.) 

"New member" was defined as follows: 

" 'New member' of the state employes' retirement system 
shall mean a state employe who shall have become a state em­
ploye and a member of a retirement system at a date subsequent 
to December 31, 1934. (Emphasis supplied.) 

That act further provided 111 Section 486-33 that membership in the 

system should be compulsory and should "consist of all state eniployes 

either as original members or as new menibers upon being regularly 

appointed." It would seem to follow from the statement just quoted that 

all persons who were state employes at any time after the act took effect 

and up to the 31st day of December, 1934, were ipso facto members of the 

system, being by the terms of the definition above given "original mem­

bers." If they were not employes during that period hut became such 

on or after January 1, 1935, then they were "new members." The 

question then might have arisen as to the status of those who were orig­

inal members but whose employment entirely ceased before the first day 

of January, 1935, and who therefore never had a chance to contribute 

and never did contribute in the least to the annuity fund and could not 

under any circumstances receive the retirement allowance contemplated by 

the act, but we are not here concerned with that question. The status of 

those employes is here mentioned in order that we may observe the contract 

with the provisions whereby county employes were later brought in. 

It appears to me however, that the general assembly must have con­

templated that in order to avail themselves of the privileges of membership 

in the original system these persons must have continued to be public 

employes at least on the first day of January, 1935. It would follow that 

their classification as "original members" could have no force or meaning 
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unless they did continue their employment and consequently their mem­

bership into January 1, 1935, because they could receive no benefit unless 

they began their contributions after that date. 

By an amendment to the law found in II7 Ohio Laws, page 57, passed 

March II, 1937, and effective June 25, 1937, a pension based on prior 

service was injected into the system. Then, and then only, did the status 

of original membership have any meaning, because by amendment of 

Section 486-6o, there was introduced for the first time the matching 

pension to be provided by the employer and also the additional pension 

based upon prior service and this prior service pension was limited to 

those who were called "original members." 

The same session of the general assembly which enacted the amend­

ment last mentioned passed another act found in II7 Ohio Laws, page 

743. The title of this act was "To promote efficiency and economy in 

the public service by providing for the inclusion of county, municipal, 

conservancy, health and public library employes * * *" 
This act undertook to accomplish that purpose by changing the name 

of the system to the "public employes' retirement system" and amending 

a number of the sections of the original act. This new act became effec­

tive April 19, 1938. A new section known as Section 486-33a provided 

as follows: 

"* * * Beginning July 1, 1938, in addition to the present 
membership of said retirement system, there shall be included 
therein all county, municipal, conservancy, health and public 
library employes as defined herein, and such county, municipal, 
conservancy, health and public library employes, except as other­
wise provided herein, shall have all the rights and privileges and 
be charged with all duties and liabilities provided for in the laws 
relating to said retirement system as are applicable to state em­
ployes. Provided, however, that any original member may be 
exempted from membership by filing written application for such 
exemption with the retirement board within three months after 
this act goes into effect; * * *" 

It will be noted that the effect of this was to make membership by 

all of the employees of the counties, etc., practically compulsory, provided 

that any original member might exempt himself from membership by 

filing written application for exemption within three months after the act 
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went into effect. In the same act the definitions of "original member" and 

"new member" were so modified that the date line was fixed at June 30, 

1938. These definitions in so far as they related to local subdivisions 

were found in paragraphs 22 and z3 of Section 486-32 as then amended, 

and read as follows : 

''* * * As applied to county, municipal, conservancy, 
health and public library employes 'original member' of the public 
employes retirement system shall mean a county, municipal, 
conservancy, health or public library employe who was at any 
time a county, municipal, conservancy, health or public library 
employe prior to the thirtieth clay of June, 1938, whether or not 
such employment has been continuous, and who shall become a 
111e111.ber of the retirement system on or before June 30, 1938." 

(Emphasis supplied.) 

"* * * As applied to county, municipal, conservancy, 
health or public library employes 'new member' of the public 
employes retirement system shall mean a county, conservancy, 
health or public library employe who shall have become a county, 
municipal, conservancy, health or public library employe and a 
member of the retirement system at a elate subsequent to June 30, 
1938." 

The difficulty involved in the question which you present grows out 

of the apparent inconsistency between the definition of "original member" 

and the provisions of Section 486-33a above quoted whereby it is pro­

vided: 

"Beginning July I, 1938, in addition to the present member­
ship of said retirement system there shall be included therein all 
county * * * employes." (Emphasis supplied.) 

The question we have to resolve is whether a county employe could 

have been a member of the system and as such entitled to retirement and 

prior service pension since his employment had entirely ceased before 

July 1, 1938, when for the first time county employes were eligible to 

membership. Furthermore, he has never made any contribution to the 

&ystem. There is a seeming contradiction in the two sections in that 

apparently a county employe was classed as an original member when 

he was not entitled to membership and when county employes were not a 

part of the system. 
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We are here confronted with two statutory provisions which were 

enacted as a part of the same act, and are seemingly contradictory. It 
is a well established principle of construction that such statutes must be 

reconciled if possible, also that regard should be had to the apparent pur­

pose which the general assembly was seeking to accomplish. 

l have already called attention to the purpose as expressed 111 the 

title of the act whereby county and other local employes were brought 

into the system, viz: "to promote efficiency and economy in the public 

service." It is significant that that was the identical expression of purpose 

contained in the original act founding the system. Giving reasonable force 

to those expressions, we certainly would have difficulty in concluding that 

the general assembly intended to establish a system whereby public em­

ployes whose last connection with public service had ceased many years 

before the system was founded were to be given substantial pensions. 

That might be a beneficent act but certainly a different and more just 

method would haYe been employed. Such a pension system could cer­

tainly not now "promote efficiency and economy in the public service." 

Furthermore the expense of operating the public employes retirement 

system is cast entirely on those who are employed as public servants after 

the effective date of the act, and the funds which go to pay the prior 

service pensions are exacted only from the present and future employers 

and cannot under any circumstances be levied against the employers of 

the past. 

What then was meant by providing in Section 486-32 that original 

members, who alone were to be entitled to the prior service pension, 

included a "county employe who became a member of the retirement sys­

tem on or before June 30, 1938," in view of the statement of Section 

486-33a that "beginning July 1, 1938, in addition to the present member­

ship of the retirement system there shall be incluclecli therein all county 

* * * employes"? My conclusion is that the first is merely a state-

ment of qualification or the description of the status of a prospecti,z,c 

member of the system. vVhen the clay arrived when county employes were 

eligible to be members of the system, those who on that day were in the 

employ of the county and had been in the service prior to that date and 

therefore had the qualification of original membership automatically be­

came "original members," and entitled to the benefits which pertained to 

original membership, including the right, on retirement, to a prior service 
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pension, while a county employe who became such on or after July I, 

1938, was a "new member" and not entitled on retirement to a prior 

service pension. 

There is a sharp contrast between the provisions of the statute whereby 

c:ounty and other local employes were to be included in the system "begin­

ning July I, 1938," and the provision of the original law whereby it was 

declared that membership in the system should "consist of all state em­

ployes either· as original members or as new members." Furthermore, the 

words used in Section 486-32 as defining "original members," wherein 

it is stated that he "shall become a member * * * on or before 

June 30, 1938," are meaningless, since there is not a word in the law 

suggesting any act or proceeding whereby he could or should become a 

member. In this connection and as further supporting my conclusion, we 

should note that provision of Section 486-33a as originally enacted, and 

which I have already quoted, to this effect: 

"Provided however that any original member may be 
exempted from membership by filing written application for such 
exemption with the retirement board within three months after 
this act goes into effect." 

As heretofore stated, the act went into effect on April 19, 1938, and the 

potential "original member" had until July 19, 1938 to decide whether he 

would, by filing such application, prevent the law from sweeping him into 

actual "original membership." But there was nothing whatever that he 

had to do or could do toward becoming a member. 

Section 486-59, General Code, provides in part : 

"On and after January I, 1939, any meniber, except a new 
member with less than five years of service, who has attained 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application shall 
retire such member as of the encl of the quarter of the calendar 
year then current." (Emphasis supplied.) 

Section 486-6o, General Code, provides : 

"Upon superannuation retirement, a state employe shall be 
granted a retirement allowance consisting of : 

(a) An annuity having a reserve equal to the amount of 
the emp'oycs · accmnulated contributions at that time, and pro-



537 ATTORNEY GENERAL 

vided such employe shall not hold any remunerative office or em­
ployment in any federal, state, county or local government. 

(b) A pension of equivalent amount and 

(c) An additional pension, if such employe is an original 
member, equal to two per centum of his final average salary 
multiplied by the number of years of service in his prior-service 
certificate." 

The word "additional" used in the above statute appears to me to 

have significance. It strengthens my opinion that the general assembly 

assumed that an employe must have been a contributing member and 

therefore entitled to an annuity based on his contributions, before he can 

become eligible to the "additional" pension based on prior service. 

In specific answer to your question, it is my opinion that an em­

ploye of a country or other subdivision coming within the scope of the 

public employes retirement system who ceased to be such employe prior 

to July I, 1938, and has not since been in the public service, but who had, 

prior to January 1, 1935, been employed in public service which would 

constitute prior service, has no right to receive from the public employes 

retirement fund a pension based on such prior service, as contemplated 

by Sections 486-59 and 486-60 of the General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




