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OPINION NO. 66-162 

Syllabus: 

1. No member or employee of a metropolitan housing 
authority shall have any interest, directly or indirectly, 
in any contract for property, materials, or services to 
be acquired by such authority, regardless of when such con­
tract was entered into. Such member or employee may not 
receive any moneys under such a contract. Opinion No. 3845, 
Opinions of the Attorney General for 1931, approved. 

2. No officer of a municipal corporation, whether a 
charter municipality or not, shall have any interest other 
than his fixed compensation, in the expenditure of money 
on the part of such municipal corporation, regardless of 
whether such expenditure derives from a contract made by 
the person with the municipality before he became an offi­
cer. Such officer may not receive any moneys under such 
contract. Opinion No. 812, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1951, overruled in part. 

3. The exception in Section 2919.09, Revised Code, 
relating to advertising for bids, has no application to 
the two questions herein answered. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 23, 1966 
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Your request for my opinion informs me of the follow­
ing situations: 

A person contracted with the Metropolitan Housing Author­
ity to modernize one of the housing projects. Later, while in 
the process of performing the services under the contract, 
he was employed by the authority as an inspector. 

A person entered into a contract with a municipality to 
furnish its insurance needs for five years. Within the five 
year period he was appointed an official of that municipality. 

Your request concludes: 

"As the concept of conflict of interest 
continually crops up in our work and is of 
great importance in safeguarding the public 
interest, we feel the necessity of and re­
spectfully ask for your consideration and 
opinion on the following questions: 

"l) Where a contract is entered into 
between a person and a Metropolitan Housing 

Authority prior to the time that he becomes 
employed by the Authority, does 0.R.C. 3735.29 
prohibit him from receiving money due him under 
the contract? 

"2} Where a contract is entered into 
between a person and a Municipal Corporation 
prior to the time that he becomes employed by 
the Municipality, does O.R.C. 733.78 prohibit 
him from receiving money due him under the con­
tract? 

"3) Would the fact that a charter munici­
pality was involved change your answer toques­
tion No. 2? 

"4) Would the fact that the contract was 
entered into after advertising for bids and 
upon determination of the proper authorities 
change any of your answers to questions No. 1, 
2 or 3?" 

Section 3735.29, Revised Code, provides: 

"No member or employee of a metropoli­
tan housing authority shall have any in­
terest, directly or indirectly, in any con­
tract for property, materials, or services 
to be acquired by said authority." 

(Emphasis added) 

This section leads to the inescapable conclusion 
that no employee of a metropolitan housing authority may 
have any interest in a contract for services to be per­
formeafor the authority. Since the statute is silent as 
to the time of making the contract, and since the prohibi­
tion is a blanket prohibition, a contract made by a person 
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with the housing authority bef'ore he became an employee 01' 
such authority, which contract is to be perf'ormed while the 
person is an employee is prohibited. 

In construing a similar statute a predecessor of' 
mine in Opinion No. 3845, Opinions of' the Attorney General 
f'or 1931, Volume III, page 1498 stated at page 1499: 

"BY reason of' the plain terms of' the 
above section, it is evident that no member 
of a board of' education shall have ape­
cuniary interest in a contract such as you 
describe, during the time he is a member of' 
said board. In some instances statutes pro­
hibit the making of' a contract by public 
officers during the term of' off'ice and for 
a designated period thereaf'ter, but the 
statute under consideration states inposi­
tive language that no member of the board 
shall have an interest in any contract of' 
the board. It f'ollows that Mr. B cannot 
qualify f'or the of'fice unless he renounces 
his rights under the contract." 

(Emphasis added) 

Mr. B had made a contract to transport pupils to 
school prior to his being elected a member of' the school 
board. The statute then in ef'f'ect was Section 4757, 
General Code, which read in part: 

"***No member of the board shall 
have directly or indirectly any pecuniary 
interest in any contract of' the board or 
be employed in any manner f'or compensation 
by the board of' which he is a member except 
as clerk or treasurer. * * *" 

The prohibitory language of Section 3735.29, supra, is 
virtually the same as Section 4757, supra. It f'ollows that 
an employee of' a metropolitan housing authority legally cannot 
have any interest in a contract for modernization with such 
authority. 

Furthermore, criminal sanctions exist f'or an officer 
or agent having an interest in contracts. Section 2919.08, 
Revised Code, provides: 

"No person, holding an off'ice of' 
trust or profit by election or appoint­
ment, or as agent, servant, or employee 
of such off'icer or of a board of' such 
off'icers, shall be interested in a con­
tract 1·or the purchase of property, sup­
plies, or f'ire insurance 1'or the use of 
Tiiecounty, township, municipal corpora­
tion, board of' education, or a public in­
stitution with which he is connected. 

"Whoever violates this section shall 
be imprisoned not less than one nor more 
than ten years." 

(Emphasis added) 
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It would seem that the person in question is providing 
property and services for the use of a public institution, 
the housing authority, by modernizing one of the housing 
projects. Certainly, the person in question is "interested" 
in the contract. 

The court in In re Leach, 19 o.o. 263 (Com. Pl. 1940), 
had occasion to consider this section (2919.08, supra) in 
regard to removing a member of a board of educationfrom 
office for misconduct in office. In Judging the member 
guilty of malfeasance, the court stated at page 268: 

"***Also, if the contract is already 
in existence and a stockholder or member of 
the firm having the contract is elected a 
member of the board, he cannot legally qual­
ify; and by Section 12910, General Code 
[Section 2919.08, supra,J if an officer has 
an interest in a corit'r'act such action on the 
part of the ot'ficer is constituted a crime. 
* * * 

(Emphasis added) 

You also ask about an "official" of a municipality 
who had made a contract with the municipality. Section 
733.78, Revised Code, provides: 

"No member of the legislative author­
ity or of any board and no officer or com­
missioner of the municipal corporation shall 
have any interest, other than his fixed com­
pensation, In the expenditure of money on 
the part of such municipal corporation. Any 
person who violates this section shall be 
disqualified from holding any office of 
trust or profit in the municipal corpora­
tion, and shall be liable to the municipal 
corporation for all sums of money or other 
things received by him, in violation of 
this section, and if in office he shall be 
dismissed therefrom. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

The reasoning applied to the employee of the housing 
authority also is applicable to an officer of a municipality. 
I assume that the "official" of your request 1s an "officer" 
as contemplated by Section 733.78, supra. 

"Any interest" is broad in its sweeping prohibition. 
It is precisely a situation such as is posed in your request 
that the legislature intends to prevent. A public officer 
must be beyond temptation; he should not be in a position 
to profit from his public office. 

There is no exemption or exception from this explicit
prohibition because of good faith or knowledge, or lack of 
it, of the official, and none can reasonably be implied in 
face of the plain language of such prohibition. One of my 
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predecessors in office had occasion to consider a similar 
matter in Opinion No. 812, Opinions of the Attorney 
General for 1951, page 589. That opinion considered 
Section 3808, General Code, (now Section 733.78, Revised 
Code), which provided in part an exception to the pro­
hibition against an officer of a municipal corporation 
having an interest in a contract with said municipal 
corporation, if such officer was merely a shareholder 
of a private corporation without being a director or 
officer thereof, owning not more than five percent of 
the stock of such private corporation. Even under such 
circumstances my predecessor held that when such excep­
tion was not properly invoked, a contract made between 
the municipal corporation and the private corporation 
in which the officer is a stockholder was "illegal and 
invalid and the city auditor is Justified in withhold­
ing payments under such contract." The third branch of 
the syllabus of such opinion held, such officer should 
refund to the municipality any profit which came to him 
by reason of such contract, and such amount may be re­
covered from such officer, whether or not he had know­
ledge of the making of such contract. 

Furthermore, there is a criminal statute especially 
directed toward municipal officers having an interest in 
contracts. Section 2919,10, Revised Code, provides: 

"No officer of a municipal corporation 
or member of the council thereof or a mem-
ber of a board of township trustees, shall 
be interested in the profits of a contract, 
Job, work, or services for such municipal cor­
poration or township, or act as commissioner, 
architect, superintendent, or engineer, in 
work undertaken or prosecuted by such muni­
cipal corporation or township during the 
term for which he was elected or appointed, 
or for one year thereafter, or become the 
employee of the contractor of such contract, 
Job, work, or services while in office. 

"Whoever violates this section shall 
forfeit his office and be fined not less 
than fifty nor more than one thousand dol­
lars or imprisoned not less than thirty 
days nor more than six months, or both. 11 

(Emphasis added) 

The term "interested" is used in a broad, prohibitory 
sense. The language "during the term for which he was 
elected or appointed" makes it certain that a contract 
made before a person became an officer and to be per­
formed while he is an officer is forbidden. 

A predecessor of mine ruled otherwise in Opinion No. 
2597, Opinions of the Attorney General for 1938, Volume II, 
page 1204. 

However, this opinion was based upon a different factual 
situation, the officer involved was a township trustee and 
the contract he made was with the county commissioners, not 
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hie own township, and the prohibition against his interest 
was contained in Section 12911, General Code, (now Section 
2919.09, Revised Code), and the ruling was directly contrary to 
the plain statutory prohibition. It is for the General Assembly 
to legislate, not the Attorney General. Therefore, this opin­
ion, so tar as it applies to the facts in this case, is over­
ruled, 

In Opinion No. 2065, Opinions of the Attorney General 
tor 1961, page 128, my immediate predecessor, in construing 
Section 2919.10, Revised Code, Toprah as it applied to a 
person who had formerly been a wns ip Trustee, held that 
the provision or said section relating to "one year there­
after," stpra, did not preclude the succeeding board or 
township rustees from making a contract with the then 
employer of the former trustee. Such holding is not neces­
sary to the conclusion herein, but the first branch of the 
syllabus in such previous Opinion contains the statement, 
"The provision of Section 2919.10, Revised Code, that no 
member of a board of township trustees shall be interested 
in the profits of a contract, Job, work, or services for 
the township applies only to a person who is actually serv­
ing on the board at the time the contract, job, work, or 
services is entered into; ***",which is not supported
by any authority in the Opinion, except a discussion on 
semantics and the presence or absence of a comma. In 
race of the plain statutory prohibition and the lack of 
other authority given, I find it necessary to overrule 
that portion of branch No. 1 of the syllabus, as herein­
above quoted, as it applies to an official of a munici­
pality being interested in a contract with such munici­
pality. 

No change from the foregoing conclusions is required
because a charter municipality is involved. Among other 
sections, Section 3, Article XVIII, Ohio Constitution, 
provides that a municipality may have home rule. How­
ever, by that same section police regulations mar not be 
"in conflict with general laws". Sections 733.78, 2919.08, 
and 2919.10, ;upra, are such general laws which prevent a 
municipality rom enacting municipal legislation which 
would be in conflict with these statutes. 

Advertising for bids would not change my answer to 
your questions. Although Section 2919.09, Revised Code, 
has an exception for competitive bidding, that section is 
directed toward public offices and employees contracting, 
etc., with public bodies other th~n those of which they 
are officers or employees~e fact that the competitive 
bidding exception is part of one section is a further 
argument that for Sections 2919.08 and 2919.10, supra,
competitive bidding is immaterial. 

Four sections, all imposing criminal sanctions against
officers and employees who have an "interest" in public 
contracts, have been enacted, and re-enacted by the legis­
lature over a period of many years, indicating a strong
legislative intent to establish the public policy that 
such contracts are void, and our courts have sustained 
this policy. 
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Since contracts such as you contemplate are thus con­
trary to statute law and public policy, there can be no 
receipt of moneys by such officer or employee. If this 
opinion seem harsh, it must be borne in mind that no one 
need become a public officer or employee, and those who do 
are bound by the laws applicable thereto. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

1. No member or employee of a metropolitan housing 
authority shall have any interest, directly or indirectly, 
in any contract for property, materials, or services to 
be acquired by such authority, regardless of when such con­
tract was entered into. such member or employee may not 
receive any moneys under such a contract. Opinion No. 3845, 
Opinions of the Attorney General for 1931, approved. 

2. No officer of a municipal corporation, whether a 
charter municipality or not, shall have any interest other 
than his fixed compensation, in the expenditure of money 
on the part of such municipal corporation, regardless of 
whether such expenditure derives from a contract made by 
the person with the municipality before he became an offi­
cer. Such officer may not receive any moneys under such 
contract. Opinion No. 812, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1951, overruled in part. 

3. The exception in Section 2919.09, Revised Code, 
relating to advertising for bids, has no application to 
the two questions herein answered. 




