
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-045 was clarified by 
1975 Op. Att’y Gen. No. 75-084. 
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OPINION NO. 69-045 

Syllabus: 

1. It is necessary to have competitive bidding, pursuant 
to Section 307.86, Revised Code, before entering into a group 
health insurance contract authorized by Section 305.171, Re­
vised Code, if the premium cost for such insurance is in excess 
of two thousand dollars. 

2. There is no statutory limitation on the term of a group 
health insurance contract authorized by section 305.171, Revised 
Code. 

3. Community mental health and retardation board employees 
{when such board is within a sir:gle county), county agricultural 
experiment farm employees, and county mental retardation board 
employees, are all "county en:ployees" for the purposes of Sec­
tion 305.171, Revised Code. 

4. Non-teachir:g employees of a county school board are 
not within the scope of Section 305.171, Revised Code, as they 
may receive group health insurance pursuant to Section 3313.02, 
Revised Code. 

To: Bernard W. f:reeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, May 16, 1969 

I have before me your request for my opinion which reads in 
essence: 

"l. Is it necessary to have competitive bid­
ding before entering into a contract to procure 
group insurance as provided in Section 305.171, 
Revised Code? 

"2. May· the contract be entered into for 
only one {l) year, or three (3) years, or five 
(5) years, or may it be entered into for an in­
definite period? 

"3. Are employees in the following depart­
ments considered County employees and within the 
scope of the statute: 

"a. Community Mental Health and Retarda­
tion Program Employees. 

"b. County Agricultural Experiment Farm 
Employees. 

"c. County Mental Retardation Board 
Employees. 

"d. County School Board Non-teaching
Employees." 
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Section 305.171, Revised Code, provides: 

"The board of county commiasioners of any 
county may procure and pay all or any part of 
the cost of group hospitalization, surgical, 
major medical, or sickness and accident insur­
ance or a combination of any of the foregoing 
types of insurance or coverage for county offi­
cers and employees and their immediate depend­
ents, whether issued by an insurance company 
or a hospital service association duly author­
ized to do business in this state." 

Section 307.86, Revised Code, provides: 

"Anything to be purchased, leased, leased 
with an option or agreement to purchase, or con­
structed, including, but not limited to, any 
product, structure, construction, reconstruction, 
improvement, maintenance, repair, or service, ex­
cept the services of an accountant, architect, 
attorney at law, physician, professional engineer, 
surveyor, or appraiser by or on behalf of the 
county or contracting authority, as defined in 
section 307.92 of the Revised Code, at a cost in 
excess of two thousand dollars, except as other­
wise provided in section 307.02, 3501.301 
r3501.30.1 7, 3505.13, 5543.19, 5555.11, 5713.01, 
or 6137.05,-of the Revised Code, shall be obtained 
through competitive bidding. However, competitive 
bidding is not required when: 

"(A) The board of county commissioners, by a 
unanimous vote of its members, makes a determina­
tion that a real and present emergency exists and 
such determination and the reasons therefor are 
entered in the minutes of the proceedings of the 
board, when: 

"(1) The estimated cost is less than ten 
thousand dollars or 

"(2) There is actual physical disaster to 
structures; 

"(B) Such purchase consists of supplies or 
a replacement or supplemental part or parts for 
a product or equipment owned or leased by the 
county and the only source of supply for such 
supplies, part, or parts is limited to a single 
supplier; 

"(C) Such purchase is from the federal 
government, state, another county or contract­
ing authority thereof, a board of education, 
township, or municipal corporation; 

"(D) Such lease is a renewal of a lease 
for electronic data processing equipment ser­
vices or systems." 

(Emphasis added) 

Since group health insurance wou]::l be "purchased", as the 
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word is used in Section 307.86, supra, and does not fall within the 
enumerated exceptions to such statute, it follows that competitive 
bidding woura be necessitated, assuming the premium cost was "in 
excess of two thousand dollars". 

There is no time limitation set by statute on such a group 
health insurance contract, but insurance contracts of this type 
are generally for a one-year term and renewable automatically upon 
payment of premium after the one year elapses. 

You ask next whether certain groups of employees are "county 
employees" within the scope of Section 305,171, supra. Employees 
of the community mental health and retardation board are hired by 
the executive director of such board, pursuant to Section 340.04 
(E), Revised Code. The executive director is appointed by the 
aforementioned board itself, consisting of three members, two­
thirds of whom are appointed by the county commissioners and one­
third of whom is appointed by the director of the state depart­
ment of mental hygiene, pursuant to Section 340.02, Revised Code. 
Primary responsibility for appropriating money for the salaries 
of such employees is vested with the county commissioners pursu­
ant to Section 340.07, Revised Code, although the state reimburses 
the community board for appropriation in certain specialized areas. 
But primary control and remunerative responsibility for employees 
of a community mental health and retardation board remains with the 
county. From this, I can only conclude that employees of a commu­
nity mental health and retardation board are "county employees", 
within the scope of Section 305.171, supra. 

Section 903.09, Revised Code, provides: 

"The board of county commissioners of any 
county may establish an experiment farm within 
such county." 

Funds are appropriated for such farm by means of a county­
wide property tax levied by the county commissioners, pursuant to 
Section 903.12, Revised Code, and by the issuance of notes or bonds 
of the county by the county commissioners pursuant to Section 
903.13, Revised Code. The experiment farm is then purchased with 
the approval of the majority of the county commissioners and the 
majority of the board of control of the state agricultural experi­
ment station, pursuant to Section 903.14, Revised Code. Section 
903.15, Revised Code, provides: 

"The equipment of an experiment farm shall 
consist of such buildings, drains, fences, imple­
ments, livestock, stock feed, and teams as shall 
be deemed necessary by the board of control of 
the Ohio agricultural experiment station at any 
time for the successful work of such farm, and 
the initial equipment shall be provided by the 
county in which the farm is established, together 
with a sufficient fund to pay the wages of the 
laborers ·required to conduct the work of such 
farm during the first season. The board of 
county commissioners shall appropriate for the 
payment of the wages of laborers employed in 
the management of such farms and f'or the purchase 
of supplies, materials, implements, livestock, stock 
feed, and teams, and for the construction of build­
ings, drains, and fences necessary to the proper 
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conduct of such farms, such sums not exceeding two 
thousand dollars annually for any farm, as may be 
agreed upon between such board of county commis-
sioners and the board of control. 11 (Emphasis added) 

Section 903.17, Revised Code, vests in the director of the 
state agricultural experimental station the management and power 
of appointing the employees of a county experiment farm. But the 
county commissioners are still vested with the responsibilities 
of establishing and appropr~a~ing funds for such a farm. Since the 
initiative for an experiment farm and the source of farm employee 
salary payments are county oriented, I believe they are properly 
classified as "county employees" for the purposes of Section 
305. 171, supra .. 

The seven member county board of mental retardation is cre­
ated pursuant to Section 5126.01, Revised Code, whl.ch provides 
that five members of such board shall be appointed by the county 
commissioners and the other two shall be the probate judge of such 
county or his delegate and one other person appointed by such pro­
bate judge. Section 5126.03 (c), Revised Code, provides that a 
county board of mental retardation shall: 

"Employ such personnel and provide such 
service, facilities, transportation, and equip­
ment as are necessary;" 

Section 5126.03 (D), supra, provides: 

"(D) Provide such funds as are necessary 
for the operation of training centers and work­
shops. 

"Any county board of mental retardation 
may enter into a contract with another such 
board of another county or with a public or 
nonprofit agency or organization of the same 
or another county, to provide the training 
center, workshop facilities and services author­
ized in section 5127.01 of the Revised Code, 
upon such terms as may be agreeable. 

"The board of county commissioners shall 
levy taxes and make appropriations sufficient 
to enable the county board of mental retarda­
tion to perform its functions and duties as 
provided by this section." 

Thus, principal control of the composition of the county 
mental retardation board and responsibility for appropriating 
funds for the functioning of such board is vested in the county 
commissioners. The retardation board, in turn, appoints all 
employees, but in all its activities is subject to the rules and 
regulations, and standards of the state commissioner of mental 
hygiene, pursuant to Section 5126.03, supra. This situation is 
another instance of a board primarily county oriented and funded, 
but subject to state directives. I conclude that employees of the 
county mental retardation board are county employees within the 
scope of Section 305.171, supra. This result is tacitly assumed 
in Opinion No. 68-140, Opinions of the Attorney General for 1968, 
which considered a related question. 

The status of non-teaching employees of a county school board 
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with respect to Section 305.171, supra, need not be considered as 
such employees' group health insurance coverage is authorized by 
Section 3313.202, Revised Code, which provides: 

"The board of education of a school district 
may procure and pay all or part of the cost of 
group term life hospitalization, surgical, or 
major medical insurance, or a combination of 
any of the foregoing types of insurance or cov­
erage, whether issued by an insurance company or 
a hospital service association duly licensed by 
this state, covering the teaching or nonteaching 
employees of the school district, or a combina-
tion of both, or in the case of hospitalization, 
surgical, or major medical insurance, the dependent 
children and spouses of suci' employees; provided 
if such coverage affects only the teaching employees 
of the district such coverage shall be with the con­
sent of the majority of such employees of the school 
district, or if such coverage affects only the non­
teaching employees of the district such coverage 
shall be with the consent of a maJor:lty of such 
employees. If such coverage is proposed to ~uver 
all the employees of a school district, both teach­
ing and nonteaching employees, such coverage shall 
be with the consent of a majority of all the em­
ployees of a school district. As used in this sec­
tion 'teaching employees' means any person em­
ployed in the public schools of this state in a 
position for which he is required to have acer­
tificate pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, 
inclusive, of the Revised Code. 'Nonteaching em­
ployees' as used in this section means any person 
employed in the public schools of the state in a 
position for which he is not required to have a 
certificate issued pursuant to sections 3319.22 
to 3319.31, inclusive, of the Revised Code." 

Therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. It is necessary to have competitive bidding, pursuant 
to Section 307.86, Revised Code, before entering into a group 
health insurance contract authorized by Section 305.171, Re­
vised Code, if the premium cost for such insurance is in ex­
cess of two thousand dollars. 

2. There is no statutory limitation on the term of a group 
health insurance contract authorized by Section 305.171, Revised 
Code. 

3. Community mental health and retardation board employees 
(when such board is within a single county), county agricultural 
experiment farm employees, and county mental retardation board 
employees, are all "county employees" for the purposes of Sec­
tion 305.171, Revised Code. 

4. Non-teaching employees of a county school board are not 
within the scope of Section 305.171, Revised Code, as they may 
receive group health insurance pursuant to Section 3313.02, Re­
vised Code. 
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