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THE LEGISLATURE OF A MUNICIPALITY MAY RAISE OR 
LOWER THE SALARY OF A PERSON SERVING AS DIRECTOR 
OF SERVICE AND SAFETY, IF SUCH PERSON'S OFFICE DOES 
NOT CONSTITUTE SERVING A TERM-OPINION 3027, OAG, 
1962, §§731.07, 733.03, 731.07, RC., ARTICLE II, SEC. 20, O.C. 

SYLLABUS: 

A person serving as director of service and safety of a city operating under the 
statutory plan of municipal government, the offices having been merged under Section 
733.03, Revised Code, does not serve in a "term" within the purview of Section 
731.07, Revised Code, and the legislative authority of the city may increase or de­
crease his salary during his tenure in office. Opinion No. 3027, Opinions of the 
Attorney General for 1962, issued on May 26, 1962, overruled. 
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Columbus, Ohio, July 13, 1962 

Hon. E. Raymond Morehart, Prosecuting Attorney 

Fairfield County, Lancaster, Ohio 

Dear Sir: 

In my Opinion No. 3027, issued to you on May 26, 1962, I held as 
follows: 

"Because of the prohibition of Section 731.07, Revised Code, 
the legislative authority of a city, which operates under the 
statutory plan of municipal government, may not increase the 
salary of the person serving as director of service and safety of 
the city during said person's term of office. (Opinion No. 4322, 
Opinions of the Attorney General for 1954, page 498, approved 
and followed.) 

My conclusion in that opinion was based on Section 731.07, Revised 

Code, which reads, in part, as follows : 

"The salary of any officer, clerk, or employee of a city shall 
not be increased or diminished during the term for which he was 
elected or appointed. 

"* * * * * * * * *" 
Since writing that opinion I have noted that Section 735.01, Revised 

Code, providing for appointment of a director of public service by the 

mayor, and Section 737.01, Revised Code, providing for the appointment 

of a director of public safety by the mayor, do not provide any specific 

term for either office. Further, Section 733.03, Revised Code, reads as 

follows: 

"The mayor shall be the chief conservator of peace within 
the city. He may appoint and remove the director of public 
service, the director of public safety, and the heads of the sub­
departments of public service and public safety, and shall have 
such other powers and perform such other duties as are conferred 
and required by law. 

"In any city the legislative authority thereof may, by a 
majority vote, merge the office of director of public safety with 
that of director of public service, with one director to be ap­
pointed for the merged department." 

Since the mayor has the power to appoint and to remove the director 

of public service and the director of public safety, it appears clear that 
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a person serving in either capacity serves at the pleasure of the mayor, 

and has no term of office. As stated in 67 Corpus Juris Secundum, 196, 

Section 43: 

"Where the term of office is not fixed by law, the officer 
holds at the will of the appointing power, and strictly speaking 
has no term of office." 

Section 733.03, snpra, provides that the two offices may be merged 

into one office, with one director for the department. While it is not 

specifically so stated, it appears clear that the director of the one depart­

ment is appointed by, and may be removed by, the mayor. Accordingly, 

a person serving as director of the merged department has no set term 

and serves at the pleasure of the mayor. 

Present Section 731.07, supra, was at one time Section 1717, Revised 

Statutes. Referring to that former section of law, it is stated in State, ex 

rel. Miller v. Massillon, 2 C. C. N.S., 167, (1904): 

" 'The statute now applies to cases where there is an increase 
during the term. The word 'term' has significance, as we think, 
under that section of the statute. It simply means to limit. That 
is, during the period that the office is limited, during that period 
his salary shall not be increased. But in this case there is no 
limit fixed by law. It is at the pleasure of the board of health 
that gives the health officer his position. It is their pleasure. 
It is not a term, for the reason there is no limit to it. It may be 
likened unto a tenancy at will, not a term, because it has no 
limitation. Therefore, it would be difficult to bring such an em­
ploye within the terms of Section 1717, Revised Statutes, pro­
hibiting an increase of salary of an officer during his term, 
whether he be elected or whether he be appointed.* * * 

" '* * * His salary is at the will of the board of health. His 
term of office is at their will; they may terminate it at their 
pleasure. 

" 'Then the question 'will arise, if that be so, does such a 
person hold the office for a term? Is there any limit to it, to 
which he may claim by virtue of his appointment? We think not. 

"'It being then exclusively within the discretion and power 
of the board of health to fix his salary, there is no reason why 
it may not be changed at any time at the pleasure of the board, 
whenever necessity would seem to require it.* * * ' 

(Emphasis added.)" 
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Also, in Mellinger v. State, 16 Ohio Law Abs., 3 ( 1933), the first 

paragraph of the headnotes reads : 

"A city police prosecutor whose term of appointment is 
subject to the will of the appointing power is not protected against 
a change in salary by the provision of Section 4213 G.C." 

( Section 4213, General Code, is the immediate predecessor 
of Section 731.07, Revised Code.) 

Further, the first paragraph of the syllabus of Opinion No. 176, 

Opinions of the Attorney General for 1957, page 22, interpreting a 

constitutional provision with language similar to that of Section 731.07, 

supra, here concerned, reads : 

"1. An officer whose tenure is 'during the pleasure' of the 
appointing authority does not hold office during an 'existing term' 
within the meaning of Section 20, Article II, Ohio Constitution 
and the inhibition therein of a change in salary 'during his existing 
term' has no application to the incumbent of such office." 

Article II, Section ~O, Ohio Constitution, referred to in the 1957 

opinion, reads as follows : 

"The general assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers ; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

Accordingly, returning to the instant question, since the director of 

the merged departments does not have a term of office fixed by law but 

serves at the pleasure of the mayor, he does not have a "term" within 

the purview of Section 731.07, Revised Code. 

In view of the foregoing, therefore, it is my opinion and you are 

advised that a person serving as director of service and safety of a city 

operating under the statutory plan of municipal government, the offices 

having been merged under Section 733.03, Revised Code, does not serve 

in a "term" within the purview of Section 731.07, Revised Code, and the 

legislative authority of the city may increase or decrease his salary during 

his tenure in office. Opinion No. 3027, Opinions of the Attorney General 

for 1962, issued on May 26, 1962, overruled. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




