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OPINION NO. 82-060 

Syllabus: 

A board of park commissioners which Is seized of a freehold estate in 
land as trustee under a trust agreement or as trustee for the general 
public pursuant to R.C. 1545.ll is an "owner" of such real estate for 
the purposes of R.C. 709.02 and may petition for annexation of such 
territory to an adjacent municipal corporation. 

To: Anthony G. Pizza, Luca• County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 

I have before me your request for an opinion as to whether the Board of 
Commissioners of the Metropolitan Park District of the Toledo Area is an "owner" 
within the meaning of R.C. 709.02. This statute authorizes owners of real estate to 
petition the board of county commissioners for annexation of such territory to an 
adjacent municipal corporation. R.C. 709.02 defines "owner" by providing as 
follows: 

As used in sections 709.02 to 709.21 and 709.38 and 709.39 of the 
Revised Code, "owner" or "owners" means any adult individual seized 
of a freehold estate in land who is legally competent and ~ firm, 
trustee, or private corporation that is seized of a freehold estate in 
land; except that individuals, firms, and corporations holding 
easements are not included within such meanings; and no person, 
firm, trustee, or private corporation that has become an owner of 
real estate by a conveyance the primary purpose of which is to affect 
the number of owners required to sign an annexation petition is 
included within-such meanings. (Emphasis added.) 

I have previously addressed the question of whether public bodies may 
petition for annexation orland under the terms of R.C. 709.02, In 1973 Op. Att'y 
Gen. No. 73-048, I stated that a board of county commissioners which holds title to 
land may petition for the annexation of such territory to an adjacent municipality. 
Subsequently, I opined that a board of education of a local school district, which is 
statutorily authorized to acquire, hold, and dispose of real property, holds title to 
real estate in trust for the benefit of its school district, thereby qualifying as an 
owner under R.C. 709.02. Such a board of education may, therefore, petition for 
the annexation to an adjacent municipality of territory to which it holds title. 1979 
Op. Att'y Gen. No. 79-043. Thus, public bodies may qualify as ownrirs of real estate 
for annexation purposes if they fall within the definition of that term as set forth 
in R.C. 709.02. 

A board of park commissioners may acquire lands by gift or devise, purchase, 
lease, or appropriation. R.C. 1545.11. With l'espect to lands acquired in trust by gift 
or devise, a board is specifically authorized pursuant to R.C. 1545.ll to "act as 
trustees [sic] of land, money, or other property, and use and administer the same as 
stipulated°by the donor, or as provided in the trust agreement." A board expressly 
meets the statutory definition of an "owner," as set forth in R.C. 709.02, if, as 
trustee, it is seized of a freehold estate in land pursuant to a trust agreement. A 
board of park commissioners is, therefore, authorized to petition for annexation of 
such land. 

R.C. 1545.11 further authorizes a board of park commissioners to "create 
parks, parkways, forest reservations, and other reservations and afforest, develop, 
improve, protect, and promote the use of the same in such manner as the board 
deems conducive to the general _welfare." This authorization extends to all lands 
acquired by a board. It is my understanding, based upon a conversation between 
your office and a member of my staff, that title to such lands is acquired in the 
name of the Board of Commissioners of the Metropolitan Park District of the 
Toledo Area. While legal title to lands acquired by gift or devise, purchase, or 
appropriation is held in the name of the board of park commissioners, the lands are 
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clearly acquired and held for the benefit and welfare of the general public. R.C. 
1545,ll; Louisville &: Nashville R.R. v. City of Cincinnati, 76 Ohio St. 481, 81 N.E. 
983 (1907) (syllabus, paragraph 1) ("Public streets, squares, landings and grounds are 
held in trust for the public ...."). Thus, the board of park commissioners is 
properly considered a trustee of the real property to which it holds title, regardless 
of the manner in which the property is acquired. The board, therefore, qualifies as 
an "owner" within the definition set forth in R.C. 709.02 if it is seized of a freehold 
estate in the territory for which annexation is sought. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that a board of park 
commissioners which is seized of a freehold estate in land as trustee under a trust 
agreement or as trustee for the general public pursuant to R.C. 1545.ll is an 
"owner" of such real estate for the purposes of R.C. 709.02 and may petition for 
annexation of such territory to an adjacent municipal corporation. 




