
Note from the Attorney General's Office: 

1944 Op. Att'y Gen. No. 44-7006 was overruled by 
1997 Op. Att'y Gen. No. 97-012.
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7006 

JUVENILE COURT OR JUVENILE DEPARTMENT OF PROBATE 
COURT- BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS - DUTY TO 
APPROPRIATE SUFFICIENT MONEYS FOR PAYMENT OF AD­
MINISTRATIVE EXPENSES - MAY INCLUDE REASONABLE 
EXPENSES OF JUDGE AND PROBATION OFFICERS IN ATTEND­
ANCE AT CONFERENCES WHERE JUVENILE AND WELFARE 
PROBLEMS ARE DISCUSSED-NECESSITY FOR SUCH AT­
TENDANCE MUST BE DETERMINED -SECTION 1639-57 G. C. 

SYLLABUS: 

Under authority of Section 1639-57 of the General Code, it is the 
duty of the board of county commissioners to appropriate for the pay­
ment of administrative expenses of the juvenile court or the juvenile 
department of the probate court sufficient moneys to meet its ad­
ministrative expenses, including the reasonable expenses of the judge 
and probation officers in attending conferences at which juvenile and 
welfare problems are discussed. However, before such moneys may be 
expended for such expenses, the board of county commissioners must 
find the necessity for such attendance and approve the expenditure of 
the moneys so appropriated for such purpose. 
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Columbus, Ohio, June 28, 1944 

Hon. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney 

Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"The Board of County Commissioners· of Lucas County has 
requested that I secure your opinion with reference to the fol­
lowing matter: 

There has been submitted to the Board a request by the 
Judge of the Juvenile Court of Lucas County and several of its 
probation officers, for payment of reasonable expenses of the 
Judge and the probation officers in attending meetings of the 
national Council of. Juvenile Court Judges and the National 
Probation Association at Cleveland, Ohio, last May, at which 
meetings the Judge stated juvenile welfare problems were dis­
cussed. In his request the Judge of the Juvenile Court wrote 
that he was making this request by virtue of the provisions of 
Section 1639-57, General Code. 

The Board has in mind your Opinion No. 6980, dated 
May 2, 1944, in which you ruled that the Department of 
Public Welfare was not authorized to issue invitations to annual 
meetings and to thereby authorize counties to pay the expenses 
of attending officers. The correspondence quoted in Opinion 
6890 mentions Section 1639-57, General Code, but the opinion 
fails to suggest what application this section might have. 

The question the Board desires to have answered is whether 
the request for appropriations made .by the Judge and the pro­
bation officers may be honored under Section 1639-57, General 
Code, in spite of Opinion No. 6890." 

Opinion No. 6890, rendered by me under date of May 2, 1944, in 
response to a request received from the Department of Public Welfare 

considers only the powers and duties of the Department of Public Wel­

fare concerning the questions raised in the inquiry. It has been the 

constant policy of this office in rendering opinions to state officials to 

refrain from expressing opinions as to the duties and powers of county 

officials since the county prosecutor is the legal adviser to such offi­

cials. For such reason, in such Opinion No. 6890, I expressed no opinion 

concerning the rights or duties of boards of county commissi_oners under 

authority of Section 1639-57, even though such statute was mentioned in 
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the inclosure accompanying the request. You will observe, however, that 

in the request for an opinion the Department of Public Welfare did not 

ask my opinion concerning the meaning of such section. 

Section 1639-57, General Code, referred to in your inquiry, reads 

as follows: 

"It is hereby made the duty of the county commissioners 
to appropriate such sum of money each year as will meet all 
the administrative expense of the court exercising the powers 
and jurisdiction conferred in this chapter, including reasonable 
expenses of the judge and probation officers in attending con­
ferences at which juvenile or welfare problems are discussed, 
and such sum each year as will provide for the care, mainte­
nance, education and support of neglected, dependent and de­
linquent children, other than children entitled to aid under the 
aid to dependent children law, section 1359-31 et seq., Gen­
eral Code, and for necessary orthopedic, surgical and medical 
treatment, and special care as may be ordered by the court, 
for any neglected, dependent or delinquent children, as herein 
provided. All disbursements from such appropriations shall be 
upon specifically itemized vouchers, certified to by the judge 
of the court. The court shall not be responsible for any ex­
pense resulting from the commitment of children to any home, 
welfare board, or other institution, association or agency, 
unless such expense has been authorized by the court at the 
time of commitment." 

The duties imposed upon boards of county commissioners by such 

Section 1639-57 was before the court in State, ex rel. Clarke, Probate 

Judge v. Board of County Commissioners of Lawrence County, 141 0. 
S. 16. In that case the court had before it the question as to whether 

or not it was the duty of the board of county commissioners to annually 

appropriate moneys for the payment of the traveling expenses of the 
regularly appointed probation officer appointed by the probate court 

having juvenile jurisdiction. The court held in the syllabus of that case 

as follows: 

"Under Section 1639-57, General Code, it is the duty of 
county commissioners to appropriate annually a sum of money 
sufficient to meet all the administrative expenses of the Ju­
venile Court in their county, inclusive of the salary and travel­
ing expenses of a regularly appointed probation officer, and an 
action in mandamus will lie to compel the performance of such 
duty." 

You will observe that Section 1639-57, General Code, does not 
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purport to authorize the payment of traveling expenses of th~ probate 

judge or juvenile judge or probation officers in attending conferences 

at which Juvenile and welfare problems are discussed. Such section 

only purports to require the appropriation of moneys sufficient to pay 

for such expenses. Section 2989-1 of the General Code, enacted by the 

same General Assembly, placed the following limitation upon the .pay­

ment of traveling expenses of a county official. Such section reads: 

"Except as otherwise provided by law, no elected county 
officer, deputy or employe of the county, shall attend, at coun­
ty expense, any association meeting, or convention, unless 
authorized by the board of county commissioners. Before such 
allowance may be made, the head of the county office desiring 
such allowance, shall make application in writing to the board 
of county commissioners showing the necessity of such attend­
ance and the probable costs to the county. If a majority of the 
members of the board of county commissioners approve the 
application, such expenses shall be paid from the moneys ap­
propriated to the said office for traveling expenses." 

In view of the foregoing statutory provisions and judicial decision 

it would appear that it is the duty of the board of county commissioners 

to appropriate sufficient moneys annually for the administrative ex­

penses of the juvenile court or juvenile department of the probate court, 

including reasonable expenses of the judge and probation officers in 

attending conferences at which juvenile and welfare problems are dis­

cussed. However, before moneys may be expended by the juvenile court 

or probate court exercising juvenile jurisdiction, it is necessary that the 
juvenile judge or probate judge exercising such jurisdiction shall first 

have made in writing to the board of county commissioners an applica­

tion showing the necessity of his attendance at such meeting and the 

probable cost to the county. If a majority of the board of county com­
missioners approve such application for allowance, then the expenses 

may be paid from moneys which have been appropriated to the ju­
venile or probate court exercising juvenile jurisdiction as provided in 
Section 1639-57, General Code. 

Specifically answering your inquiry, it is my opm10n that under 

authority of Section 1639-57 of the General Code, it is the duty of the 

board of county commissioners to appropriate for the payment of ad­

ministrative expenses of the juvenile court or the juvenile department 

of the probate court sufficient moneys to meet its administrative ex-
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penses, including the reasonable expenses of the judge and probation 

officers in attending conferences at which juvenile and welfare prob­

~s are discussed. However, before such moneys may be expended for 

such expenses, the board of county commissioners must find the neces­
sity for such attendance and approve the expenditure of the moneys so 
appropriated for such purpose. 

Respect£ ull y, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




