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3412. 

PARTITION FENCE-TO\VXSHIP TRUSTEES-NO AUTHORITY 

TO CAUSE CONSTRUCTIOX OF SUCH FENCE WHERE BOUN-. 

DARY LINE IS IN DISPUTE BETWEEN PROPERTIES OF AD­

JOINING LANDOWXERS - SECTIONS 5910, 5913 G.C. 

SYLLABUS: 

Township trustees have no authority to cause the construction of a 

partition fence under the provisions of Sections 5910 and 5913, General 

Code, where the boundary line between the properties of adjoining land­

owners, upon which such fence is to be erected, is in dispute. 

Columbus, Ohio, February 11, 1941. 

Hon. Harry A. Mettler, Prosecuting Attorney, 

Athens, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"The following question has been submitted to me by one 
of_ our Township Boards of Trustees: 

A line between two properties within a Township has been 
established by a fence without dispute within the memory of the 
oldest local resident. Recently one of these two adjoining prop­
erty holders had a survey made showing this fence to be in the 
wrong position, and proceeded to relocate the fence according 
to the survey. The other adjoining property owner has notified 
the Township Trustees of his desire that they build a line fence 
on the site of the old fence by authority of General Code, 
Section 5910. 

The question presented is whether the Township Trustees 
must comply with this request under the statute when the loca­
tion of the line is in question even though adverse possession 
and local custom are preponderantly in favor of one of the ad­
joining property owners. 1922 O.A.G. Page 893 bears upon this 
question, but I do not believe it to be conclusive," 

The duties of township trustees with relation to partition fences are 

defined in Sections 5910 and 5913, General Code, which provide: 
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Section 5910, General Code: 

"When a person neglects to build or repair a partition fence, 
or the portion thereof which he is required to build or maintain, 
the aggrieved person may complain to the trustees of the town­
ship in which such land or fence is located. Such trustees, after 
not less than ten days' written notice to all adjoining land owners 
of the time and place of meeting, shall view the fence or premises 
where such fence is to be built, and assign, in writing, to each 
person his equal share thereof, to be constructed or kept in repair 
by him so as to be good and substantial." 

Section 5913, General Code: 

"If either person fails to build the portion of fence assigned 
to him, the township trustees, upon the application of the ag­
grieved person, shall sell the contract to the lowest responsible 
bidder agreeing to furnish the labor and material and build 
such fence according to the specifications proposed by the 
trustees, after advertising them for ten days by posting notices 
thereof in three public places in the township." 

Under the power conferred upon township trustees by the above 

statutes, such trustees may cause a partition fence to be erected or re­

paired when a person whose duty it is to do so neglects to build or repair 

the same. From the facts stated in your letter, it does not appear that 

either of the adjoining landowners has failed to build a fence or the 

portion thereof assigned to him. In fact, you state that one of the said 

landowners has proceeded to relocate the fence. In such case it would 

appear that the provisions of the above sections have no application. 

No authority is found therein for township trustees to settle boundary 

disputes between adjoining land-owners, nor can such authority be im­

plied from the express powers granted to township trustees. As stated 

in Opinions of the Attorney General for 1922, Vol. II, page 894: 

" * * * the purpose of the partition fence statutes is to pro­
vide an inexpensive method of allotting to affected landowners 
their respective shares of fences, which are of benefit to more 
than one owner, and not to provide a method of settling 
boundary disputes." 

In 22 Am. Jur. 536, the following statement is found: 

"They (fence viewers) have no authority to fix the line 
if it is in dispute, * * *." 
The same rule is pronounced in 25 C.J. 1028, as follows: 

"They (fence viewers) have no authority to settle the rights 
of title of different claimants of land, nor to establish boundary 
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lines; but they a're sometimes authorized by statute to designate 
the line upon which a partition line is to be built, where the 
boundary line is in dispute or is unknown." 

Also see Shaw vs. Gilfillan, 11 Vt. 565, Talcott vs. Stillman, 28 

Conn. 192. 

In the instant situation, there is a dispute between landowners as 

to the division line between their properties. If the township trustees 

assumed jurisdiction by virtue of the partition fence statutes, they would 

have to fix the boundary line and settle the dispute. No such power or 

authority is vested in the township trustees. 

Therefore, in specific answer to your inquiry, I am of the opinion 

that township trustees have no authority to cause the construction of a 

partition fence under the provisions of Sections 5910 and 5.913, General 

Code, where the boundary line between the properties of adjoining land­

owners, upon which such fence is to be erected, is in dispute. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




