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A PART-TIME POLICEMAN IS NOT INCLUDED WITHIN THE 
DEFINITION OF "MEMBER OF THE POLICE DEPARTMENT" 
SET FORTH IN SECTION 741.31, R.C., AND CANNOT BE A 
MEMBER OF THE POLICE RELIEF AND PENSION FUND. 
§741.31, R.C., OPINION 4609, OAG, 1954 OPINION 1737, OAG, 1948, 
§4631-3, G.C., AMENDED H.B. 325, 98TH G.A. 1230.2., 345, §741.38, 
R.C. 

SYLLABUS: 

A part-time policeman duly employed by a municipality is not included within the 
definition of "member of the police department" as set forth in Section 741.31, Re­
vised Code, and has not been so included since said section was amended in 1949 by 
the 98th General Assembly, 123 Ohio Laws 345; and as a result thereof, such part­
time policemen may not become members of a police relief and pension fund es­
tablished pursuant to Section 741.31, et seq., Revised Code. (Opinion No. 3893, 
Opinions of the Attorney General for 1948, page 502-modified). 
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Columbus, Ohio, August 10, 1962 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

" ( 1) May a part time policeman be or become a member 
of a statutory police pension fund in Ohio? 

"(2) If so, what are the requisites for establishing such 
membership by part time policemen and when does such member­
ship commence? 

"We make this request because Revised Code Section 741.31 
(G.C. 4631-3) was amended in 1957 after you issued 1948 
O.A.G. Opinion No. 3893 (p. 502) and the wording of the pres­
ent statute has caused us to doubt the eligibility of part time 
policemen as members of statutory police pension systems. 

"Several of our county municipalities have been inquiring 
about this." 

Whether a person is eligible to become a member of a police relief 
and pension fund established pursuant to Section 741.31 et seq., Revised 

Code, depends upon whether he comes within the definition of "member 

of the police department" as set forth in Section 741.31, Revised Code. 

See Opinion No. 4609, Opinions of the Attorney General for 1954, page 613 

and Opinion No. 1737, Opinions of the Attorney General for 1960, page 

630. 

The syllabus of Opinion No. 3893, Opinions of the Attorney General 

for 1948, page 502, referred to in your request, reads as follows : 

"l. Where a municipal corporation has established a police 
relief and pension fund pursuant to the authority of Section 4616, 
General Code, and employs a police officer for part time services 
only, which is equivalent to two-thirds of the time regularly 
worked by the full time police officer, such part time officer, if he 
has the other qualifications required by law for employment as such 
police officer, is entitled to membership in the police relief and 
pension fund. 

"2. When such part time police officer has been a regular 
member of the police relief and pension fund and has contributed 
to said fund since 1941, up to September 25, 1947, the effective 
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date of House Bill No. 195 of the 97th General Assembly, he is 
entitled to participate in the benefits of such fund. 

"3. The benefits to which a member of the police relief and 
pension fund is entitled are governed by Section 4628 et seq. 
of the General Code, and he is entitled to the benefits of the pro­
visions therein contained, regardless of the fact that he is a part 
time officer." 

In arriving at the above conclusion, the then Attorney General said, 

beginning on page SOS of Opinion No. 3893, supra: 

"In the enactment of the new provisions relative to the police 
relief and pension fund, the General Assembly saw fit to adopt 
certain definitions which as stated are to govern in all of the sec­
tions relating to the police relief and pension fund. Section 4631-3, 
General Code, reads as follows : 

" 'The following words and phrases as used in sections 
4616 through 4631-2 of the General Code, both inclusive, 
shall have the following meanings : 

"'1. "Member of the police department" shall mean 
any person who receives an original appointment as a police­
woman, policeman or police matron from a duly established 
civil service eligible list or who is appointed to a position in a 
police department pursuant to section 4384 or 4384-1 of 
the General Code or who, on the effective date of this act, is 
contributing two per cent of his annual salary to a police relief 
and pension fund established pursuant to the provisions of 
section 4616 of the General Code. 

" '2. "Member of the fund" shall mean any person 
who is contributing four per cent of his annual salary to the 
police relief and pension fund or who is receiving a pension 
or disability benefits from a police relief and pension fund, 
established pursuant to the provisions of section 4616 of 
the General Code, as a result of service in the police depart­
ment.' 

"It will be observed here that this definition of 'member of 
the police department' is somewhat narrower in its scope than 
Section 4374, supra, in that it includes only police women, police­
men, and police matrons and would appear to exclude other 
employes of the department who do not have the status of either 
of these three. 

"It will be observed further that this definition is broad 
enough to include police officers who may work part of the day or 
part of the days of the week, as well as those who are employed 
for full time." 
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Said opinion further states that had the General Assembly desired 

to limit membership in the police relief and pension fund to full-time 

members of a police department, it could have used language similar 

to that then found in Section 4615-13, General Code, dealing with the 

phrase "members of the fire department," as used in the statutes pertaining 

to the funds for township fire departments, wherein full-time employment 

was clearly spelled out. 

Section 4631-3, General Code, quoted in the above exerpt from 

Opinion No. 3893, was amended in 1949 by the 98th General Assembly 

in Amended House Bill No. 325, 123 Ohio Laws, 345, to read in perti­

nent part as follows : 

"The following words or phrases as used in sections 4616 
through 4631-4 of the General Code, both inclusive, shall have 
the following meanings : 

"l. 'Member of the police department' shall mean any per­
son who received or who receives an original appointment as a 
policewoman, policeman or police matron from a duly established 
civil service eligible list, or who has been or who is appointed 
pursuant to section 4384 or section 4384-1 of the General Code 
as a full time regular policeman and who is paid solely out of 
public funds of the employing municipal corporation or who, im­
mediately prior to September 25, 1947 was contributing two per 
cent of his annual salary to a police relief and pension fund es­
tablished pursuant to the provisions of Section 4616 of the Gen­
eral Code.' 

"* * * * * * * * *" 
Upon the adoption of the Revised Code, the above quoted provisions 

of Section 4631-3, General Code, became a part of Section 741.31, Re­

vised Code, and Sections 4384 and 4384-1 General Code became Sections 

737.15 and 737.16, Revised Code, respectively. Section 741.31, Revised 

Code, was amended by the 102nd General Assembly in Amended House 

Bill No. 689, 127 Ohio Laws, 843, ( 1957), however, such amendment has 

no effect upon the question raised in your request. 

There can be no doubt that under the foregoing 1949 amendment to 

Section 741.31, Revised Code, a chief of police or a policeman in a village 

appointed under Section 737.15 or 737.16, Revised Code, is not a "member 

of the police department" as defined in Section 741.31, Revised Code, 

unless he is a fulltime regular policeman, since it is clear that the phrase 

"fulltime regular policeman" in said latter statute modifies the phrase 

therein dealing with such appointments. 
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As to whether it was also intended that the phrase "as a full time 
regular policeman" modifies the words, "who received or who receives an 

original appointment as a policewoman, policeman or police matron from 

a duly established civil service list" your attention is called to Vol. 2, 

Sutherland Statutory Construction, 3rd Edition, Section 4921, page 448, 
which reads: 

"Referential and qualifying words and phrases, where no con­
trary intention appears, refer solely to the last antecedent. Thus a 
proviso is construed to apply to the provision or clause immedi­
ately preceding it. But where the sense of the entire act requires 
that the qualifying words apply to several preceding or even 
succeeding sections the word or phrase will not be restricted to 
its immediate antecedent. Thus it is apparent that the rule relat­
ing relative or referential terms is of no great force and will be 
applied only when its application is consistent with the legislation 
intention." 

See also SO Ohio Jurisprudence 2nd, 307, Statutes, Section 324 
et seq. 

It will be noted that Amended House Bill No. 325, supra, which 
inserted the qualifying language here in question in Section 741.31, Re­

vised Code, (then Section 4631-3, General Code), also enacted the pro­

visions of law now found in Section 741.38, Revised Code, ( 123, Ohio 
Laws, 345). 

Section 741.38, Revised Code, grants a right to join an existing 
police relief and pension fund and reads in part as follows : 

"Any person who is employed full time as a member of a 
police department by a municipal corporation in which a police 
relief and pension fund is established * * * 

"* * * * * *"* * * 
An examination of the provisions of Sections 741.31 and 741.38, Re­

vised Code, being part of the same act, should be made in an effort to 

ascertain the intention of the legislature with regard to the phrase in 

question herein. It will be noted that new membership for policemen on 

the force when a fund is established is limited to full-time employees, Sec­
tion 741.38, supra. If the legislature intended that membership be 

available to all new policemen it would seem that it would not have so 

restricted membership for existing policemen. While such restriction 

would not violate the legislative power, it would create an inequity within 
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the law and such inequity would not result if the phrase in question 

in Section 741,31, supra, was intended to modify both of the phrases which 

precede it. \~/hen language is susceptible to two interpretations, one which 

is equitable and one which is not, the equitable construction is favored. 50 

Ohio Jurisprudence 2d, 214, Statutes, Section 233. 

Another principle of statutory construction which is helpful in answer­

ing this question is found in 50 Ohio Jurisprudence 2d, 296, Statutes, 

Section 312, which reads in part as follows: 

"* * * The body enacting the amendment is presumed to 
have in mind such judicial construction, and if, in the subsequent 
statute, it uses different language in the same connection, the pre­
sumption arises that a change of the law was intended. A manifest 
intention to alter the effect of a statute is more readily followed 
by the courts where the change is apparently in pursuance of a 
suggestion by the court in the decision of a case involving an 
application of the former statute. * * *" 

While there was no judicial interpretation of the statutory language 

which preceded that found in Section 7 41.38, supra, as enacted by 

Amended House Bill No. 325, supra, Opinion No. 3893, supra, had been 

rendered less than one year prior thereto. It seems apparent that the 

legislative changes then enacted were as a result of said opinion, for the 

suggestion made in said opinion as to the method which could have been 

followed by the General Assembly in order to cause membership in the 

police relief and pension fund to be available to full-time policemen only 

was followed. 

Your attention is also called to Opinion No. 1737, Opinions of the 

Attorney General for 1960, page 630, where I was called upon to answer 

several questions dealing with police relief and pension funds, and while 

the instant question is not therein treated, the syllabus is specifically limited 

to full-time policemen. 

Considering the foregoing, I am of the opinion that the General 

Assembly in enacting Amended House Bill No. 325, supra, intended to 

limit membership to a police relief and pension fund to full-time regular 

policemen and that the phrase "full time regular policemen" as used in 

Section 741.31, Revised Code, modifies the phrases in said section that 

immediately precede it. 

While it appears that your second question need not be answered, it 

is suggested that, as to duly appointed part-time policemen, the provision 
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of Chapter 145., Revised Code, dealing with the Public Employees Retire­

ment System be examined. Such an employee would not be excluded 

from membership in that system by Section 145.02, Revised Code; how­

ever, the provisions of Section 145.03, Revised Code, dealing with the 

availability exemptions may be determined to be applicable. 

In specific answer to your question, I am of the opinion and you 

are advised that a part-time policeman duly employed by a municipality 

is not included within the definition of "member of the police department" 

as set forth in Section 741.31, Revised Code, and has not been so included 

since said section was amended in 1949 by the 98th General Assembly, 123 

Ohio Laws 345; and as a result thereof, such part-time policemen may not 

become members of a police relief and pension fund established pursuant 

to Section 741.31, et seq., Revised Code. (Opinion No. 3893, Opinions 

of the Attorney General for 1948, page 502-modified). 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




