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WRITTEN NOTICE OF SPECIAL MEETING-BOARD OF EDC­
C-\TION-:\fAY BE GIVEN BY .MAILIXG SCCH NOTICE BY 
ORDINARY ~!AIL-SECTION 4751 G. C. 

).IAILIXG WILL RAISE PRESUMPTION NOTICE DELIVERED 
I>J 0-CE COURSE-PRESUMPTION IS REBUTTABLE-IF IN 
FACT BOARD MEMBER DID NOT RECEIVE NOTICE, l\IAILED 
XOTICE WOULD BE OF NO EFFECT. 

SYLLABUS: 

The written notice of a special meeting of the board of education, as re­
quired by Section 4751, General Code, may be given by mailing such notice by 
ordinary mail, and such mailing will raise the presumption that the same was 
delivered in due course; but such presumption 1s rebuttable and if in fact a mem­
ber of the board did not receive the same, such mailed notice would pe of no 
effect. 

Columbus, Ohio, June 25, 19-1-3. 

IIon. II. Lloyd Jones, Prosecuting Attorney, 
Dela \\"are, Ohio. 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion, 
reading as follows : 

•·ender the pro\"isions of Section 4751, General Code, is the 
sen-ice of the written notice complied with by mailing by ordinary 
mail?" 
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Section 47 51, General Code, proYides: 

"A special meeting of a board of education may be called by 
the president or clerk thereof or by any two members, by serving 
a written notice of the time and place of such meeting upon each 
member of the board either personally or at his residence or 
usual place of business. Such notice must be signed by the official 
or members calling the meeting." 

It will be well to read this section 111 connection with Section 4750, 
which provides: 

''The board of education shall make such rules and regu­
lations as it deems necessary for its government and the govern­
ment of its employes and the pupils of the schools. No meeting 
of a board of education, not provided for by its rules or by law, 
shall be legal, unless all the members thereof have been notified, 
as provided in the next section." 

It will be observed that the notice required for· a special meeting ·must 
be in writing, but there is nothing in these statutes as to the manner in 
which the notice is to be served except that it must be served upon each 
member personally or at his residence or place of business. Kor is there 
any stipulation as to any return or other proof of service. 

Referring to the use of the mail as an instrument of sernce of a 
notice, it is stated i11 30 Ohio Jur., 264: 

''The prima facie presumption is that a notice duly mailed 
was received; and even where the addressee has changed his 
address, if it appears that the postoffice department had custom­
arily delivered to his new address mail addressed to the old one, 
the presumption is that a notice addressed to the old address 
was received." 

Citing Judge v. Masonic Mutual Benefit Association, 10 0. C. C. 
( N. S.) 473, where it was held: 

''Proof of the mailing of a letter. properly stamped and 
addressed, affords prima facie evidence of its receipt by the 
person to whom directed; and this applies notwithstanding the 
address of the addressee may have been lately changed, as in this 
case, the well known accuracy, knowledge, facilities and practice 
of the post office department in such matters raising a pre­
sumption of delivery; but this being a rebuttable presumption. 
which may be met by evidence of equal weight or countervailing 
force, a preponderance of proof that it was not received is not 
necessary to overcome the presumption of delivery:" 
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Substantially the same rule will be found in the statement in 39 .-\111. 
Jur. p. 249: 

''11ailing of notice to a person at his known address within 
the state may be authorized as a mode of service, but in the 
absence of a statute authorizing the service of a notice by mail, 
a notice so served is ineffective unless it is received. However, 
where a notice was properly mailed, its receipt will be presumed, 
in the absence of evidence to the contrary, and deposit in a street 
letter box or delivery to a mail carrier on duty is considered a 
proper mailing. This presumption may be overcome by evidence 
that the notice never was in fact received." 

These general rules were recognized and applied by the Supreme 
Court of Ohio in a case i1wolving a meeting of a board of education, State 
ex rel. Ach v. Evans, 90 0. S. 2-t3. One of the questions before the 
court was as to the legality of a meeting of a board of education at which 
the board, proceeding under what was known as the Jung act, resolved 
to reduce the size of the board. It was claimed that this meeting was not 
a regular meeting, and if a special meeting the statutory notice to each 
and every member of the board was not given as required by Section 
4751, General Code. Referring to this, the court said: 

''As to the first objection we believe that the meeting might 
be considered either an adjournment of the regular meeting or a 
special meeting. But in either event. each and every member hacl 
notice of the meeting by reason of the fact that copies of the 
minutes of each previous meeting had been regularly mailed to 
the proper address of each and every member of the board. The 
presumption of course follows that they received the notice, and 
there is nothing in the record to the contrary." 

It follows from these authorities that since the statute makes no 
provision as to the manner in which or the agency by which notice is 
given, such notice may be committed to the ordinary mail and if received 
by the person to whom the notice is given, it will entirely satisfy the la\\'. 
However, receipt of the notice is only presumptive and if the notice is 
not in fact received, that fact may be shown. And according to the case 
of Judge v. Masonic Mutual Benefit Association, supra, the burden of 
proof that such notice was given and received remains upon the parry 
asserting it. 

It should be added that whether the notice is deli,·ered hy mail or by 
messenger, it must be served a reasonable length of time before the time 
fixed for the meeting. 

It was held by one of my predecessors that a special meeting of a 



OPINIONS 

board of education is illegal and action taken at such meeting i1n-alid if 
notice has not been served upon each member. Quoting from the syllabus 
111 Opinions of the Attorney General for 1932, p. 612: 

··Proceedings of a board of education are invalid where the 
action was taken at a special meeting from which one member 
was absent, and written notice of said meeting had not been 
served on each member of the board as provided by Section 4751, 
General Code." 

In the case of Kattman v. Board of Education, 15 C. C. ( X. S.) 
232, it was held: 

"Proceedings of a school board providing for an issue of 
bonds are invalid, where the action pertaining thereto \Vas taken 
at a special meeting from which one member was absent, and 
110 written notice of the meeting had been served 011 each member 
of the board either personally or at his residence or usual place 
of business." 

The court called particular attention to the prov1s1011s of the last 
sentence of Section 4750, General Code, which I have already quoted, 
which expressly declares that no meeting of the board of education which 
is not provided for by its rules or by-laws shall be legal unless all the 
members have been notified as required by Section 4751. 

Fonner attorneys general have, however, held that a special meeting 
of a board of education is a legal meeting and the business transacted at 
said meeting is valid if the meeting is attended by all the members of the 
board even though notice had not been given as required by Section 4751 
of the General Code. See 1930 Opinions Attorney General, p. 1534; 
1933 Opinions Attorney General, p. 349. 

It follows, therefore, and it is my opinion in specific answer to your 
question, that the written notice of a special meeting of the board of 
education, as required by Section 4751, General Code, may be given by 
mailing such notice by ordinary mail, and such mailing will raise the 
presumption that the same was delivered in due course; but such pre­
sumption is rebuttable and if in fact a member of the board did not receive 
the same, such mailed notice would be of no effect. 

Respectfully, 

THO~IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




