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236 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to the provisions of Section 3313.642, Revised Code, a board 
of education may establish a single fee for pencils, tablets and other items 
furnished students. However, the students could not be required to pay such 
fee is they elected to obtain these items elsewhere. 

2. Such fee would not be a tax and would, therefore, not constitute double 
taxation. 

3. A special rotary fund would be required for receipts. 

4. Such fee would have to be charged to all students receiving these items 
and could not be waived in hardship cases. 

Columbus, Ohio, April 17, 1963 

Hon. E. E. Holt 
Superintendent of Public Instruction 
Department of Education 
Ohio Departments Building 
Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for an opinion which reads, in pertinent 
part, as follows: 

"l. Does Section 3313.642 R.C. permit the establish­
ment and collection of a fiat charge as opposed to specific 
charges for individual items such as a pencil, a tablet, 
a quantity of chemical, etc. 

"2. The charge which is proposed for the second 
semester of 1962-63 would cover the furnishing of mater­
ials which, in the main, are already in stock and were paid 
for several months ago from tax funds. The contention 
is offered that since these materials have already been 
bought and paid for from public funds, a charge for them 
would constitute 'double taxation' and would be illegal. 

"3. In the event that the contention outlined in '2' 
above were sustained, would the application of that prin­
ciple preclude the advance purchase in the future of these 
materials, or would it be necessary to collect the fee first 
and purchase the materials only after all collections had 
been made. 
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"4. Are there any conditions under which it would 
be mandatory that a special rotary fund be established as 
provided for in Section 3313.811 R.C. to handle collections 
as outlined in the policy described in the opening para­
graph of this letter. 

"5. If any of the questions posed above presents an 
impediment to the operation of the described policy, could 
such objection be overcome by the establishment of a 
rotary fund. 

"6. If, under the operation of the proposed policy, 
the Board of Education were to permit the waiving of 
established fees for pupils representing severe hardship 
cases, without exacting the penalty of withholding grades 
and credits as authorized in Section 3313.642 R.C., and 
while applying such penalties in non-hardship cases, would 
such action constitute a violation of any constitutional 
or statutory provision." 

By use of the term fiat charge, I assume you intend to collect 
a single fee for all items furnished. 

Section 3313.642, Revised Code, states: 

"Notwithstanding the provisions of sections 3313.48 
and 3313.64 of the Revised Code, the board of education 
of a city, exempted village, or local school district shall 
not be required to furnish, free of charge, to the pupils 
attending the public schools any materials used in a course 
of instruction with the exception of the necessary text­
books required to be furnished without charge pursuant 
to the provisions of sections 3329.06 of the Revised Code. 
Boards of education may adopt rules and regulations 
prescribing a schedule of fees for such materials and pre­
scribing a schedule of charges which may be imposed 
upon pupils for the loss, damage, or destruction of school 
apparatus, equipment, musical instruments, library mater­
ial, textbooks required to be furnished without charge, 
and for damage to school buildings, and may enforce the 
payment of such fees and charges by withholding the 
grades and credits of the pupils concerned." 

Section 3313.811, Revised Code, states: 

"No board, the principal or teacher of any school­
room, or class organization of any school district shall sell 
or offer for sale, or supervise the sale of uniform school 
supplies, foods, candies, or like supplies for profit on the 
school premises except when the profit derived from such 
sale is to be used for school purposes or for any activity 
in connection with the school on whose premises such uni-
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form school supplies, food, candies, or supplies are sold or 
offered for sale. No individual student or class of students, 
acting as an agent for any person or group of persons di­
rectly connected with the school shall sell or offer for sale 
for profit outside the school building, any such articles, 
except when the profit derived from such sale is to be 
used for school purposes or for any activity in connection 
with the school. 

"Uniform school supplies are those adopted by the 
board for use in the schools of the district. 

"The enforcement of this section shall be under the 
jurisdiction of the state board of education. 

"The school district board of education shall provide 
rotary funds for the purchase and sale of uniform school 
supplies either by appropriations from the general fund 
or accumulation from sales or receipts. Such fund shall 
be kept separate from other transactions of the board." 

Section 3313.642, Revised Code, permits but does not require 
the board of education to establish a schedule of fees for materials 
furnished. Section 3313.811, Revised Code, permits the sale of 
supplies at a profit. The board of education can furnish the mate­
rials free to all students and it can sell them at a profit. It would, 
therefore, be my opinion that a board of education may charge a 
flat fee for such materials. However, there is no statutory author­
ity to permit the board to require the student to purchase such 
materials from the school. 

Taxation is defined by the Ohio Supreme Court in Exchange 
Bank of Columbus vs. 0. P. Hines, 3 Ohio State 1, on page 11, as 
follows: 

"Taxation is that tribute for the support of govern­
ment, imposed on property in return for the protection 
and advantages which the government affords to the 
owner.* * *" 

The fee proposed here is to defray the cost of materials furnished. 
The receipts from sale of supplies are no more than payment for 
merchandise received. It is not a tribute imposed on property and 
it is not a tax. Therefore, the issue of double taxation is not present 
here. 

Section 3313.811, Revised Code, states, in part, as follows: 
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"* * * * * * * * * 

"The school district board of education shall provide 
rotary funds for the purchase and sale of uniform school 
supplies either by appropriations from the general fund 
or accumulation from sales or receipts. Such fund shall be 
kept separate from other transactions of the board." 

(Emphasis added) 

A separate rotary fund for receipts from sale of school supplies 
is, therefore, required by statute. 

At one time, boards of education could, in certain limited cases 
of extreme hardship, furnish textbooks free of charge "and such 
other relief as may be necessary* * * ." This authority was granted 
by statute, Section 7777, General Code. This section was repealed 
in 1943. Upon replacing this section, the legislature enacted a pro­
vision permitting boards of education to furnish free lunches to 
needy students. Where free lunches were provided, an appropria­
tion from the general fund of the board to the lunch room fund 
was required. A similar provision for free lunches to needy chil­
dren is now included in Section 3313.81, Revised Code. Prior to 
1943, Opinions of the Attorney General and courts had held that 
free lunches could not be provided. The headnote of one such case, 
Board of Education of City School District of City of Cleveland 
v. Ferguson, 68 Ohio App. 238, states: 

"The authority of boards of education is derived 
solely from the statutes and is limited strictly to such 
powers as are expressly granted or clearly implied." 

The authority of a school board to furnish free supplies to 
needy students is not expressly granted by statute and, in my 
opinion, such authority cannot be clearly implied. 

In answer to your specific questions, it is my opinion and you 
are so advised that: 

(1) Pursuant to the provisions of Section 3313.642, Revised 
Code, a board of education may establish a single fee for pencils, 
tablets and other items furnished students. However, the students 
could not be required to pay such fee if they elected to obtain 
these items elsewhere. 
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(2) Such fee would not be a tax and would, therefore, not 
constitute double taxation. 

(3) A special rotary fund would be required for receipts. 

(4) Such fee would have to be charged to all students receiv-
ing these items and could not be waived in hardship cases. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




