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OPINION NO. 82-072 

Syllabus: 

A county recorder may not require that, prior to recording, deeds 
conveying property outside of municipalities be marked by a regional 
planning commission with a stamp stating "no plat required," unless 
such requirement is imposed by a rule or regulation promulgated 
under R.C. 7ll.05 or R.C. 711.10. 

To: Arthur M. Elk, Ashland County Prosecuting Attorney, Ashland, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 
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I have before me your request for my opinion as to whether a county recorder 
may require that deeds conveying property outside of municipalities be marked by a 
regional planning commission with a stamp stating "no plat required" before he 
records such deeds. You state in your letter of request that the regulations 
adopted by the Ashland County Regional Planning Commission, pursuant to R.C. 
Chapter 711, do not require its approval of such deeds. 

In absence of authority to the contrary, a county recorder has a mandatory 
duty to record deeds presented to him for such purposes. R.C. 317.08(A) provides 
that "[tl he county recorder shall keep ...[a] record of deeds, in which shall be 
recorded all deeds and other instruments of writing for the absolute and 
unconditional sale or conveyance of lands, tenements, and hereditaments. . . ." 
R.C. 317.13 provides, in part, that "[t] he county recorder shall record in the proper 
record•..all deeds, mortgages, plats, or other instruments of writing required or 
authorized to be recorded, presented to him for that purpose." The use of the 
imperative verb "shall" in a .statute setting forth the duties of a public officer 
generally renders such performance mandatory. Dorrian v. Scioto Conservancy 
District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971). This is especially true where the 
rights of the public are dependent upon the officer's performance of his duty. Heid 
v. Hartline, 79 Ohio Ap~. 323, 73 N.E. 524 (Tuscarawas County 1946). """l'iie 
conclusion that the duty imposed upon a county recorder by these statutes is a 
mandatory duty is also compelled by R.C. 317 .33, which provides, in part: 

If a county recorder refuses to receive a deed or other 
instrument of writing presented to him for record...or neglects, 
without good excuse, to record a deed or other instrument in writing 
within twenty days after it is received for record•..he shall be 
liable to a suit on his bond, at the instance and for the use of the 
party injured by such improper conduct. 

As you note in your letter, I recently had occasion to consider an issue similar 
to the one you raise. Asked to consider whether a county recorder could refuse to 
record a deed because he believes it to be legally defective, I noted in 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-029 that there are several exceptions to a county recorder's duty 
to record instruments required or authorized to be recorded and presented to him 
for such purposes. See, ~· R.C. 317 .11 (an instrument may not be recorded if a 
signature is illegible, unless the name is legibly printed below the signature); R.C. 
317 .lll (an instrument may not be recorded unless the name of the person who 
prepared such instrument appears at the conclusion of such instrument); R.C. 317.22 
(an instrument may not be recorded if the indorsement of the county auditor 
indicating compliance with R.C. 319.202 is defaced, illegible or incomplete); State 
ex rel. Pu~hoff v. Cullen, 5 Ohio App. 2d 13, 213 N.E.2d 201 (Lucas County 1966) (a 
recorder has no duty to record a deed that is improperly executed); State ex rel. 
Preston v. Shaver, 172 Ohio St. ill, 173 N.E.2d 758 (1961) (a recorder may refuse to 
record a deed if the legal description is not sufficiently definite). None of the 
exceptions noted in Op. No. 80-029 would, however, permit a recorder to refuse to 
record a deed because it has not been marked by a regional planning commission 
with a stamp stating "no plat required." It is, therefore, necessary to determine if 
there is any other exception applicable in this in.stance. 

R.C. Chapter 711 establishes the authority for the regulation of subdivisions of 
land. The term "subdivision" is broadly defined in R.C. 711.00l(B)(l) to include 

[t] he division of any parcel of land shown as a unit or as contiguous 
units on the last preceding tax roll, into two or more parcels, sites, or 
lots, any one of which is less than five acres for the purpose, whether 
immedi11te or future, of transfer of ownership...[exemptions 
omitted]. 

R.C. 711.01 imposes a mandatory duty on an owner of land who desires to lay out a 
subdivision to cause the territory to be surveyed and to have a plat made by a 
competent surveyor. R.C. 711.041 provides that no plat of lands outside a municipal 
corporation may be recorded without the approval of the board of county 
commissioners. Similar authority to approve plats is vested in municipal planning 
commissions or county or regional planning commissions by R.C. 7ll.09 and R.C. 
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711.10, respectively. In addition, R.C. 7ll.05, R.C. 711.09 and R.C. 7ll.10 empower 
these local authorities to adopt general rules and regulations governing plats and 
subdivisions of land falling within their respective jurisdictions. 

Of particular significtl!lce to your question is R.C. 7ll.121, which provides that 

[t] he county auditor and the county recorder shall not transfer 
property or record deeds or leases which attempt to convey property 
contrary to the provisions of Chapter 711. of the Revised Code. In 
case of doubt, the county auditor or county recorder may require the 
person presenting such deed or lease to give evidence of the legality 
of a conveyance by metes and bounds by an affidavit as to the facts 
which exempt such conveyance from the provisions of Chapter 711. of 
the Revised Code. 

Pursuant to this statute, a county recorder must refuse to record a deed which 
attempts to convey property contrary to the provisions of R.C. Ch'apter 7ll. Since 
R.C. 7ll.121 is a special provision limiting the authority ot' a county recol'der to 
record deeds, it must prevail as another exception to the general provisions, set 
forth in R.C. Chapter 317, which require n recorder to record all instruments 
presented to him. R.C. 1.51. · 

Since a county recorder's duty to refuse to record a deed under R.C. 711.121 is 
limited, however, to deeds which attempt to convey property contrary to the 
provisions of R.C. Chapter 711, it is necessary to determine the circumstances 
under which the division of property by an instrument of conveyance is subject to 
regulation under R.C. Chapter 711. In 1953 Op. Att'y Gen. No. 3285, p. 654, one of 
my predecessors had occasion to consider this issue. It is noted therein that 

[al "subdivision," as defined in Section 7ll.001, Revised Code, may be 
created either (1) by a conveyance of a part of a single parcel of land 
whereby either the part conveyed or the part remaining is less than 
five acres, or (2) by a survey and plat thereof by an owner who elects 
to "lay out a village, or subdivision or addition to a municipal 
corporation" as provided in Section 711.01, Revised Code. 

1953 Op. No. 3285 (syllabus one). After an exhaustive analysis of each of the 
provisions set forth in R.C. 7ll.001 through R.C. 711.14, my predecessor concluded 
that the provisions of R.C. Chapter 711 are directly applicable only in those 
instances in which an owner of land elects to "lay out" a subdivision in the 
historical sense of that term, see R.C. 7ll.Ol, and that such provisions were not 
intended to be applicable to other"subdivisions," as defined in R.C. 711.001, however 
created, unless made applicable thereto by rules or regulations promulgated under 
R.C. 7ll.05, R.C. 7ll.09 or R.C. 711.10. 1953 Op. No. 3285 (syllabi two and three). 
My predecessor's analysis of this issue was subsequently confirmed by the 
enactment of R.C. 7ll.40, which provides that 

(u] nless required by rules and regulations adopted pursuant to the 
provisions of sections 7ll.05, 711.09 and 711.10 of the Revised Code, the 
provisions of sections 711.01 to 711.39, inclusive, of the Revised Code, 
shall not apply to the division of any parcel of land by an instrument 
of conveyance. 

Accordingly, an attempted conveyance of real property by deed can be contrary to 
the provisions of Chapter 'Zll of the Revised Code for the purposes of R.C. 711.121 
only if the attempted conveyance would create a subdivision, as defined in R.C. 
711.001, and the granter has failed to comply with a rule promulgated under R.C. 
7ll.05, R.C. 7ll.09 or R.C. 711.10. 1953 Op. No. 3285 (syllabus four). Thus, R.C. 
7ll.121 permits a county recorder to refuse to record a deed that has not been 
stamped by a regional planning commission with a stamp stating "no plat required" 
only if such requirement is imposed by a rule or regulation promulgated under R.C. 
711.05, R.C. 711.09 or R.C. 711.10. Of course, any such rule or regulation may impose 
this requirement only with respect to deeds that would effect divisions of land 
resulting in the creation of a "subdivision" as defined in R.C. 711.001. See 1963 Op. 
Att'y Gen. No. 358, p. 404, ­
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In specific response to your question, it is, therefore, my opinion, and you are 
advised, that a county recorder may not require that, prior to recording, deeds 
conveying property outside of municipalities be marked by a regional planning 
commission with a stamp stating "no plat required," unless such requirement is 
imposed by a rule or regulation promulgated under R.C. 711.05 or R.C. 711.10. 
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